NEGA NOKTIJU NAKON GEL LAKA

Trendovi negovanja noktiju menjaju se u skladu sa aktuelnim modnim trendovima, ali zdravi, uredni i čvrsti nokti uvek su aktuelni, bez obzira na trendove. Oni su ogledalo svake žene. Lepi i negovani nokti pokazatelj su zdravlja, a pogledom na njih možete dosta da zaključite i o samoj osobi.

Bilo kakvo uređivanje noktiju ima za cilj da oni postanu deo ukupnog modnog stajlinga žene. Popularni vidovi manikiranja, menjaju se svake godine ali ono što ostaje kao imperativ jeste urednost i nega noktiju.

Gel lak na vašim noktima

Prilikom stavljanja gel laka na nokte, postavlja se pitanje da li je taj postupak zdrav za naše telo i kakve su mu dugoročne posledice po zdravlje.

Geliranje noktiju predstavlja postupak učvršćivanja prirodnih noktiju dodatim materijalima. Sam kvalitet postupka zavisi pre svega od stručnosti i znanja osobe koja to radi, ali i od kvaliteta materijala koji se koristi.

Iako lepo sređeni nokti dopunjuju izgled žene, nije poželjno stalno imati gel lak na noktima. Hemija koja se nalazi u laku jednostavno će oštetiti nokte i učiniti ih slabima. Najbolje bi bilo da se malo odmorite od manikira i nemojte ništa koristiti osim kreme koja će da nahrani ruke i koja je sama dovoljna nega noktiju.

Kada odlučite da skinete gel lak, kupite lak za brzi rast noktiju kako bi nadoknadile minerale koji su potrebni da bi se vaši nokti obnovili. Nije preporučljivo da skidate i ponovo nanosite lak, više od jednom ili dva puta nedeljno. Ovo će samo da doprinese isušivanju noktiju. Bilo bi dobro da koristite i neki preparat koji će hidrirati vaše ruke i nokte.

Kako se nokatna ploča sastoji od mrtvih ćelija, kojima nije potreban kiseonik, tvrdnja da nokti moraju da „dišu“ nije se pokazala kao sasvim tačna. Pošto gel zadržava čvrstoću noktiju, nećete primetiti odmah da su tanki i da često dolazi do pucanja noktiju. Ipak, pravilna nega noktiju  može da doprinese savršenom efektu lepih i sređenih ruku.

Svakodnevna nega noktiju sprečiće pucanje i odvajanje kožice, a u tome može da pomogne dosta i lak za brzi rast noktiju, kako bi podstakao cirkulaciju, a samim tim i brži rast samog nokta.

Možete takođe i prirodnim putem uneti ono što je noktima potrebno, kroz omiljenu crnu čokoladu ili kikiriki.

Kako vitamini za nokte utiču na njihov rast

Ljudskom organizmu potrebno je oko 13 esencijalnih vitamina kako bi normalno funkcionisao. Nedostatak hranljivih materija može da se značajno odrazi i na nokte tako što će oni da budu krti i svakako će se pre ili kasnije javiti pucanje noktiju. Zapravo, nedostatak nekog vitamina, prvo će se odraziti na noktima. Ako su u poslednje vreme bez sjaja, beživotni ili sporo rastu, moguće je da se javio nedostatak nekog vitamina ili minerala u organizmu.

Pored stalnog lakiranja i turpijanja, vaše nokte može da oslabi i nepravilna ishrana. Kako bi se ovo promenilo, poželjno je da u svoj jelovnik uvrstite i vitamine A, B i D, kao i proteine, kalcijum i gvožđe. Kalcijum je najvažniji za zdrave i jake nokte dok će vitamin C pomoći da se bolje apsorbuju svi hranljivi nutrijenti, a gvožđe će ih učiniti čvršćima.

Kada se javi kritičan period, odnosno, kada se javi listanje noktiju, tada su posebno tanki i ispucali i masirajte ih svakodnevno sa uljem koji sadrži vitamin E. Na ovaj način poboljšaćete cirkulaciju, negovati kožu i sprečiti pucanje noktiju.

Svakodnevna nega noktiju sprečiće takođe i pucanje i odvajanje kožice, a u tome može da pomogne dosta i lak za brzi rast noktiju jer će ojačati kožicu koja štiti nokat od prodora mikroorganizama i spoljnih štetnih stvari pa iz tog razloga nije preporučljivo da se seče nego da je nežno gurate nazad štapićem za uši.

Magija za listanje noktiju

Da li vam je poznato da naziv za element mangan potiče od grčke reči koja znači magija ?Ako postoji nedostatak mangana u organizmu, on se prvo pokaže na noktima koji postanu slabi i lako pucaju. Ovaj element ima antioksidativna svojstva i veoma je važan za apsorpciju drugih vitamina, koji utiču na celokupno zdravlje organizma.

Zdravi nokti su lepi nokti

Idealno bi bilo kada bi nokti bili uvek jednake dužine i istog oblika, da je boja postojana, da se ne javi listanje noktiju, kao i da su nokti čvrsti.

Ako se listanje noktiju već pojavi, dobro je da odradite neki tretman sami kod kuće, dovoljno je da pripazite samo da se površina nokta ne tretira nekom grubom turpijom. Umesto toga, bilo bi dobro samo nežno isturpijati, odnosno, skratiti nokte.

Koristite masnije kreme za ruke, pre odlaska na spavanje kako bi se nokti dodatno nahranili tokom noći.

Bez laka neko vreme

Iako ćete možda imati utisak da su vam nokti dovoljno čvrsti, lakovi i aceton svojim agresivnim sastavom mogu samo da ih unište. Iz tog razloga, preporučuje se da napravite pauzu od dva do tri meseca od lakiranja kako bi se nokti obnovili, a za to vreme možete da ih negujete raznim uljima.

Maslinovo ulje

Dovoljno je jednom nedeljnom da uronite ruke u maslinovo ulje i tako ih držite 20ak minuta. Nakon toga, osušite nokte i namažite ih nekom hranljivom kremom za ruke.

Sada kada ste naučili kako svoje nokte da negujete, kako spolja tako i iznutra, više neće biti panike ukoliko nemate gel lak na noktima. Zdravi nokti izgledaju lepo i bez stalne pomoći stručnog manikira.

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...