NEDOUMICE U KARIJERI: POSTAVI SEBI OVA PITANJA NEDOUMICE U KARIJERI: POSTAVI SEBI OVA PITANJA
Kada je posao i usavršavanje u pitanju, svi mi dostignemo tačku kada treba da analiziramo šta smo do sada uradili, gde smo sada i... NEDOUMICE U KARIJERI: POSTAVI SEBI OVA PITANJA

Kada je posao i usavršavanje u pitanju, svi mi dostignemo tačku kada treba da analiziramo šta smo do sada uradili, gde smo sada i koji je sledeći korak. Neka pitanja koja postavljaš sebi deluju rutinski, ali tokom vremena shvatićeš da ti je za uspeh potrebna lista od par pitanja o kojima ćeš da razmišljaš intenzivno dok budeš obavljao svoj posao najbolje što možeš.

Šta sam naučio/la ?

Da li si stekao nove veštine na svom poslu i pronalaziš kreativne načine da poboljšaš svoj rad? Postoji li neka obuka ili edukacija koja bi usavršila tvoje poslovanje ? Možda se sada osećaš kako si završio sa aktuelnim poslom i spreman si da pređeš na sledeći izazov.

Svaki dan može da se nauči nešto novo, ali dok ne počneš da percepiraš stvari tako možda to nećeš primećivati svaki dan. Trebalo bi da postaviš cilj da zaista savladaš par veština pre nego što nastaviš dalje da se usavršavaš i da taj način razmišljanja usadiš duboko u svoj um.

Da li napredujem ?

Da li postoji jasan put kako bi došao do sledećeg nivoa u onome što sada radiš ? Možda se nalaziš na poslu gde sledeći korak izgleda godinama daleko od tebe ?! Ako je to tvoj slučaj, onda ćeš morati da  sledeći nivo u svom usavršavanju potražiš na drugom mestu.

Da li sam poštovan/a ?

Ovo je velika stvar o kojoj ne razmišljamo dovoljno često, a trebalo bi. Svaki dan. Kako te tvoje kolege doživljavaju ? Da li je ljudima stalo do tvog mišljenja i žele da ga čuju ? Jesi li ti na drugačijoj talasnoj dužini od tvojih saradnika ?

Često se dešava da ukoliko počinješ neki posao od početka, drugi te gledaju kao nedovoljno stručnu osobu, čak i ako prođe dosta vremena od tvog početka. Da li će oni prepoznati ono što nosiš u sebi, uvek je samo do tebe. Nikada nemoj da se zadovoljiš osećajem degradiranosti i nepoštovanja.

Da li dajem sve od sebe ?

Svima se dešava da povremeno izgube strast prema onome što rade. Međutim, ovo ne mora da bude dugoročno pitanje. Možda ti je samo potreban odmor. Možda bi trebalo da razmisliš o novom projektu, bilo da se radi o tvom postojećem poslu ili da pokreneš neki lični poduhvat van svog radnog mesta. Nekima je potrebno da sami sebe izazovu na fizičkom nivou kako bi se na mentalnom vratili u ravnotežu.

Da li sam srećan/na?

Ovo pitanje može da izgleda prilično izlizano, ali je ključno. Imaš sve ono što definiše posao iz snova, ali nisi opet srećan. Kada se malo distanciraš od posla, shvatiš da tebe ustvari ništa od onoga što radiš ne ispunjava. Život je prekratak da bi ga proveo na poslu koji ne čini da se zbog njega osetiš zaista živim.

Ne možeš stalno da budeš na „najboljem mestu“, ali budi siguran da postoji čitav jedan novi svet mogućnosti izvan posla koji radiš, a koji te pri tom ne ispunjava. Možda ne znaš kako da se pokreneš, napišeš motivaciono pismo ili dobar CV, ne brini. Na pravom si mestu da dobiješ prave smernice za tvoj prvi korak ka onome što želiš da radiš.

Autor: Ivana Živanić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *