NAVIKE SREĆNE PORODICE

„Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način“.
Lav Nikolajevič Tolstoj

Na osnovu online edukacije na ovu temu rešila sam da uobličim celu našu priču o roditeljstvu, vaspitanju, partnerstvu, detinjstvu i pravičnom načinu delanja.

Na osnovu Tolstojevog čuvenog citata osvrnućemo se na te navike koje imaju sve srećne porodice, a koje i Vama mogu pomoći da ulepšate i usrećite svoju.
ZAHVALNOST
Prva navika je namenjena pretežno započinjanju dana. Kao što umemo ustati na „levu nogu“, pa nam dan protekne isto u tom tonu, tako možemo dan započeti i zahvalnostima na buđenju, na zdravoj deci, partneru, hrani, krovom nad glavom, toploj odeći, čistoj vodi, još jednom danu prepunom prilikama.

PARTNER PREMA PARTNERU
Svi mi govorimo da su nam deca centar sveta i to je istina, ali ne bi smeo da bude slučaj taj da nam deca služe kao ventiliranje i odvlačenje pažnje od nesklada sa partnerom. Moramo redovno raditi na odnosima sa supružnikom jer kada taj sklad postignemo, onda se okretanje prema deci zasniva isključivo samo na istinskoj ljubavim, a ne na potrebi. Deca sve osete.

NIŠTA SE NE PODRAZUMEVA

Podrazumeva se- je uništilo više brakova i prijateljstava nego preljuba i izgovorena neistina. Ne podrazumeva se ni da nekoga volimo, ni to da žena treba sama da održava kuću, ni to da muškarac treba da donosi hleb u kuću, ni to da dete normalno treba da ima sve petice i pohvale u školi. Ništa se ne podrazumeva. Naučeni smo da pohvalimo onda kada neko to zasluži, a zapravo treba videti u nekome ono dobro, pohvaliti to i na taj način podstaći pozitivnu promenu.

POZITIVNA ATMOSFERA U DOMU

Ovo je „zadatak“ dece. Ta nesebična, otvorena dobrota krasi i osvežava svaku porodicu. Pored dece, ili ako deca odrastu, treba se prisetiti tih ulepšavanja i sami ih probuditi. Plešimo, pevajmo zajedno, smejmo se, družimo se, grlimo se iz čista mira, govorimo lepe stvari ukućanima neobavezno. Osvežimo na ovaj način svoj dom i sreću svoje porodice.

RAD NA SEBI
Um, telo i emocije treba da budu u skladu. Kada smo poslednji put pročitali neko edukativno štivo, obavljali neku rekreativnu aktivnost ili iskreno osluškivali svoje emocije? Sklad treba da se balansira i kod nas i kod partnera i kod dece. Osvestiti nesklad je pola urađenog posla.

ZDRAVA KOMUNIKACIJA

„Dogovor kuću gradi“ nije samo fraza. Konstruktivno vođenje razgovora vrlo je odgovorna aktivnost i iziskuje dosta posvećenosti, strpljenja i razumevanja, ali su zato njeni plodoni neprocenjivo lepog i srećnog ukusa.

DEFINICIJA ZDRAVLJA

Razmislite šta je za vas zdravo dete, zdravi partnerski odnosi, zdrava porodica, zdralje u opšte? Treba uzeti u obzir svaki oblik razvoja čoveka. Fizičke reakcije su samo odašiljači unutrašnjeg stanja. Ukoliko se unutar nas odvija nesklad na bilo koji način: emocionalno, imunološki, hormonalno.. to se odražava na našem telu i to ne smemo zanemariti. Zato je važno osluškivati svoje telo šta nam poručuje, kao i poruke koje šalju tela naših najbližih. Jedino tako možemo održati balans, sklad, mir i sreću.

ŠTA JE NAJBOLJE ŠTO SADA MOGU DA URADIM?

Ova navika je ključna u realizaciji svih prethodnih. Da bismo uspeli da se pokrenemo i primenimo bilo koju promenu na bolje, u cilju srećnije porodice, neophodno je da postavimo ovo jednostavno pitanje sebi sa akcentom na reč „SADA“. Zašto baš -sada? Ne možemo promeniti ništa u juče, niti za pet sati ili pet godina. Sve što imamo je ovaj sada trenutak. Utoliko je lakše jer je naš JEDINI ZADATAK da SADA budemo najbolja verzija sebe.
Jednom će to SADA postojati i za 3 minuta i za 3 dana i za 3 i za 33 godine. Sve u svoje vreme.
Naš zadatak je da dati trenutak osvestimo i koliko god da je nešto nejasno, nelagodno ili teško, postavimo sebi pitanje: šta je najbolje što sada mogu da uradim za sebe i svoju porodicu?

U početku je potrebna, rešenost, disciplina i istraknost i nakon nekog vremena sve ovo voljno prelazi u naviku. Zdravu naviku još jedne srećne porodice.

Budimo najbolja verzija sebe, SADA.

Autor: Marijana Gavrilović, dipl. vaspitač

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Šta čitati ove zime?

Šta čitati ove zime? Zima mi je oduvek bila...

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...