Navika je to…

Navika je to…

Želite da uvedete nove navike u vaš život? Imate toliko ideja o promeni ali je teško da sve sprovede što ste zamislili? Prvo, zapitajte se zašto želite to što želite, nabrojte sve razloge, popišite u dnevnik i razmotrite svaku tačku.

Kada želite da formirate određenu naviku ključna stvar je da iznova i iznova ponavljate željeno ponašanje, odnosno naviku koju želite da uvedete.

Svako novo ponašanje zahteva da naučite određeni niz koraka, jer svakodnevnim ponavljanjem navikavate svoj organizam na promenu. Tada promena postaje rutina. Da biste istrajali u uvođenju nove navike morate osmisliti nagradu koju ćete dobiti svaki put kada realizujete željeno ponašanje. Tada shvatamo da radimo nešto dobro i konstantno ćemo se truditi da dobijamo dobre rezultate.

Bolja organizacija

Ponekad možete promeniti ceo sklop loših navika uvođenjem samo jedne male promene. Na primer, kasnite na posao, prvo razmislite zašto kasnite, ako vam treba više vremena da se spremite i popijete kafu, ustanite ranije i legnite na spavanje ranije, pripremite doručak i šta ćete da obučete uveče, moža će vam ova rutina poboljšati organizaciu.

Drugi primer, ne sredite radni sto posle posla. Verujte nekada za neke poslove je potrebno svega nekoliko minuta, stegnite zube i odradite tu aktivnst. U početku je neprijatno ali vremenom se čovek navikne na sve. Za bilo koju drugu naviku, važe ista pravila. Dakle, sve je stvar organizacije i discipline jer čim o tome razmišljate znači da imate motiv za promenu. Samo je važno odrediti ključne tačke promene, odvojiti vreme i krenuti u akciju.

Sve se zaista može završiti na vreme samo mi tražimo izgovore. Možete ostaviti afirmativne poruke po stanu kako bi stalno imali podsetnik za određene stvari. Samo hrabro i nemojte da gubite nadu, sve se može kad se hoće! Pište nam u komentarima šta želite da promenite? Koje navike vam smetaju? Koji su vaši predlozi za promenu navika? Kako ostati produktivan u ovim letnjim danima? Ovo se stalno pitam i pokušam sebe da ubedim da nisam jedina koja se suočava sa izazovima i vručim, krajnje je vreme da se pruzme odgovornost.

Navika je to…

Autor: Jelena Vučković

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...