NAŠA REDAKCIJA JE POSETILA SKOPLJE

Kada je došlo vreme za novo putovanje radi trčanja moj izbor pao je na Skoplje. Nisam imala mogućnost pre ovoga da posetim bivše Jugoslovenske države, zato se svaki put radujem kad imam organizovan put. Krenuli smo u petak u noć i u Skoplju smo bili već ujutru. Stigli smo par sati pred početak trke, uspeli smo da se raspakujemo u hotelu, presvučemo se i krenuli na start. Nakon završene trke i kada smo već videli veći deo grada, imala sam plan, šta da obiđem. Posle kraćeg odmora krenula sam prema centru. U hotelu „Victoria“ devojke sa recepcije su mi dale mapu grada, označile najbitnije stvari koje bi trebalo videti, posetiti. Krenula sam prema ulici Makedonija, koja je najpoznatija ulica u gradu. Na ovoj ulici  nalazi se Muzej grada Skoplje, na čijem zidu dan danas visi sat, koji stao je  u 5 sati 17 minuta kada je zemljotres 26.07.1963.godine razrušio skoro ceo grad. Dalje po ulici Makedonija stiže se do trga Makedonija, gde u centru dominira fontana sa skulpturom  „Ratnik na Konju“.  Ovaj deo grada je obnovljen, jer je u zemljotresu stradalo preko 80%  samog grada. U blizini trga nalazi se i Memorijalna kuća Majke Tereze. Ovo je sve pešački deo, zato savetujem da iskoristite priliku i da prošetate  po uličicama. Na istoj toj ulici Makedonija nalaze se skulpture, pored kojih se turisti slikaju. Triumfalna kapija nalazi se na trgu Pela, što je u blizini Trga Makedonija. Visoka je 21 metar. Unutra kapije nalazi se galerija, a sama kapija predstavlja vidikovac, na koji može da se popne liftom ili stepenicama. Preko Kamenog mosta stižete na drugu stranu grada, preko reke Vardar. Ovde predlažem da se prošetate uzduž reke, da vidite Muzej Arheologije sa mostom, koji je ukrašen raznim skulpturama, Operu,  Filarmoniju.

rrem
rrem
rrem
rrem

Posebno lepo je istražiti stari deo grada „OLD BAZAR“. Male uličice, sa mnogobrojnim lokalima, gde u izlogu možete videti od nekih starih stvari, do unikatnih ručnih radova, kontrast boja i arhitekture je vidljiv. Ovde kao da je vreme stalo. Stara Skopska čaršija je trgovinski i istorijsko kulturni deo grada. U ovom delu nalaze se mnogobrojni istorijski spomenici: amam, džamije, crkve, bezistane. Neki od ovih objekata su pretvorene u umetničke galerije, izložbeni prostor, muzeji, dok u nekim možete da uživate u kafi. U crkvi Sveti Spas nalazi se grob Goce Delčeva. Nakon šetnje kroz čaršiju, posetite Skopsku tvrđavu- Kale. Tvrđava datira od 4. veka pre naše ere i smeštena je iznad reke Vardar. Pretpostavlja se da je tvrđava počela da se pravi dok je bio car Justinian, ali najviše u X-XI veku, kada je car Samuil bio  na vlasti. U razno vreme tvrđava bila je korišćena u razne svrhe. Tako, dok je Stefan Dušan bio na vlasti Kale imala je važno strategijsko značenje. Za vreme turaka koriščena je kao kasarna. Za vreme I Svetskog rata ovde bio je austro-ugarski štab. Kale je takođe stradala u zemljotresu 1963. godine. Odavde se pruža lep pogled na grad i na planinu Vodno sa Milenijumskim krstom. Do njega stižete žičarom, koja je atrakcija za turiste. Početna stanica žičare nalazi se na visini 570 metara, a zadnja 1060 metara iznad mora. Brzina  žičare iznosi šest metara u sekundi i ceo put do krsta zauzima 4 minute i 18 sekundi.  Ima 28 kabina u kojima može da se smesti po 8 putnika i 2 VIP kabine sa po 4 putnika. Sam krst visok je 66 metara. Čelična konstrukcija podeljena je na 33 dela, koliko je Isus imao godina, a drže ga 12 malih stubova, koji su simbol za 12 apostola.  Ukoliko ste ljubiteli panoramskog razgledanja grada ovo je idealno mesto za vas, jer vidite bukvalno ceo grad na dlanu.

Ovo je naravno samo mali deo grada, koji sam stigla da istražim za vikend. Ukoliko imate više vremena, možete da posetite i kanjon Matka, Akvadukt, manastir Svete Bogorodice, Sveti Nikola, Sveti Pantelejmon.

U samom gradu sam sigurna da ćete pronaći još dosta zanimljivih mesta ili da izaberete neki od parkova da uživate u prirodi.

Autor: Kristina Jovičić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini

Odrastanje osobe sa invaliditetom u maloj sredini. Život u...