NARODNA SKUPŠTINA I PREDSEDNIŠTVO

Ukoliko ste hteli da saznate kako izgleda unutra Skupstina Grada Beograda i Predsednistvo , Turistička organizacija Beograd organozuje jednom mesečno besplatno vođenu turu u ova 2 objekata (u glavnom prva subota meseca). Potrebno je rezervisati svoje mesto po telefonu Turisticke službe Beograda.

U Domu Narodne Skupštine obilaze se vestibil (ulazni foaje), centralni hol, mala sala, velika sala, biblioteka i salon princa Pavla. Tokom posete dozvoljeno je slikanje u svim prostorijama, a u svim prostorijama, osim salona Princa Pavla, dozvoljeno je sedenje na nameštaju. Vestibil  ukrašavaju skulpture vladara po perimetru. Projekat enterijera u celini, kao i sve detalje je osmislio Nikolaj Krasnov. Dok se nalazite u vestibilu obratite pažnju na kupolu  (lepa fotografija garantovana). Centralni hol ukrašavaju figure u nišama i rezbareni nameštaj. I podeljen je na 2 dela: donji i gornji(loža). Centralni hol i biblioteka su sačuvali originalni raspored nameštaja koji je osmislio Nikolaj Krasnov. U velikoj i maloj planernoj sobi su sačuvane originalni poslaničke klupe i stolovi. U obe dve sale je moguče sedeti za stolovima, da vidite kako izleda glasanje. U maloj sali posebno mesto zauzima freska koja predstavlja Veliku alegoriju rada. Naslikana je M. Mengelo Rodić.  Takođe u maloj sali možete da vidite po šest muških i ženskih portreta u narodnjim nošnjama Jugoslavije. Diplomatski salon je poznat kao salon princa Pavla. Ovde nije dozvoljeno da se sedi na nameštaju. Na zidovima se nalaze svilene tapete. Ovde možete da vidite poklone koje su darivali predsedniku. A najznačajniji objekat interjera je lustra od pozlačene brone sa 36 sveča.  Biblioteka je promešljena do detalja i u nacionalnom duhu. Ima 2 sprata, a stepenice koje vode na drugi sprat su skrivene u čoškovima prostorije.

U zgradi predsednika Srbije, „Novom dvoru„, obilaze se svečani ulaz, svečana sala, trpezarija i saloni koji se koriste za potrebe predsednika, postavka umetničkih dela, kao i pokloni predsednika Republike dobijenih za vreme obavljanja dužnosti. Predstavljeni su fotografije i informacije o samoj zgradi i njenoj nameni, Ordenja Jugoslavije, Srbije.  Od poklona mogu da se vidi ručni sat od Vladimira Putina, šolje i tacne od ćilibara od Dmitrija Medvedeva, ručno pravljena kutija za nakit sa cvetnim motivoma u sedefu od predsednika republike Južne Koreje i mnogo drugih.

U sali koja je namenjena za konferenciji sa medijama se nalaze slike „Kosovki Boj“  i „Seljačka buna“.

U prizemlju zgrade, pre ulaska na prvi sprat gde se nalaze saloni u kojima se predsednik sastaje sa visokim zvaničnicima, postavljena je skulptura „Alegorija stočarstva“.

U zgradi predsedništva nalaze se 5 salons, koji se razlikuju po boji i veličini. Najveći je „Plavi salon“, gde dominira plava boja. Pored njega se nalazi „Ovalna soba“. „Zeleni salon“ je više namenjen za srednje sastanke. „Zuti salon“ je namenjen za malo više ljudi, i posčednji je „Ružičasti salon“. U svakoj prostoriji gde boravi predsednik nalaze se 2 zastave: državna zastava i standarta kvadratnog oblika koju koristе prеdsеdnik Rеpublikе i prеdsеdnik Narodnе skupštinе.

Obilaskom Doma Narodne skupštine i zgrade Predsedništva, građani imaju mogućnost da vide i brojna umetnička dela poznatih umetnika među kojima su Sava Šumanović, Petar Lubarda i Nadežda Petrović.

Tura traje dva sata, po sat vremena za obilazak obe institucije.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...