Nakit priča priču: Simbolika i značenje narukvica

Narukvice su vrsta nakita koja nije samo deo modnog trenda već nosi sa sobom određenu simboliku. Narukvice nose i žene i muškarci u izrazu svojih ličnih stilova i sklonosti. Narukvica je obično u vidu obruča ili lanca, ukras koji se nosi na ruci ili retko na nozi, ali većina ljudi nije svesna niti je uzela u obzir moguće simbolično značenje narukvica koje nose.

Kao i svaki drugi nakit, i narukvice imaju različitu simboliku i značenje u zavisnosti od vrste narukvice, materijala od kojeg je sačinjena, njenog oblika i različitih privezaka u vidu simboličnih ukrasa kao i od toga kakvu vrstu narukvica inače nosi osoba kojoj ste priredili lepo iznenađenje. Međutim, to ne znači nužno da se narukvica poklanja samo osobama koje već nose narukvice, dešava se da neko ne voli ovaj komad nakita, ali ih ubedite u suprotno.

Simbolika i značenje srebrnih i zlatnih narukvica za žene mogu se uveliko razlikovati o čemu možete više pročitati u nastavku teksta.

Narukvice prijateljstva

Odabrati narukvicu prijateljstva za svoju najbolju prijateljicu uvek je značajan i dirljiv momenat. To ne može biti slučajno niti se može odraditi kao bilo koja aktivnost sa spiska koju imate za taj dan.

Zamislite se malo i slike će vam same biti pred očima, odnosno svaka situacija kada je baš ona bila tu za vas: oslonac, podrška, savetodavac, osoba koja vas zasmejava i uvek želi da priča sa vama. Nimalo laka aktivnost, ali zapravo je pravo uživanje kada znate koliko ćete usrećiti nekog. Narukvice prijateljstva simbolizuju prava prijateljstva, kao i želju za jačanjem istog. Sa ovim narukvicama ne možete pogrešiti ukoliko se odlučite za njih kao poklon prijateljici za rođendan, Dan žena ili prosto zbog toga što je tu za vas jer predstavljaju ideju o važnosti i vrednosti biti nekome dobar prijatelj. Svaki put kada vasa prijateljica stavi ovu narukvicu setiće se vas i lepih trenutaka i doživljaja.

Charm narukvice

Charm narukvice su jedne od najpoplarnijih narukvica jer se mogu nositi u bilo kojoj prilici. Charm narukvice uglavnom imaju ukrase sa simbolima koji uključuju različite aktivnosti, porodični status, imena dragih osoba, dece i kućnih ljubimaca. Svaki ukras je pažljivo odabran zbog toga što svaki od njih ima posebno značenje za onog ko ih nosi. Najčešće simbolizuju lepa osećanja, sreću, uspeh, uverenja, želje, momente vezene za vaše voljene, ali mogu biti i sa religioznim motivima.

Narukvice od dragog kamenja

Drago kamenje se koristi u svim vrstama nakitnih predmeta zbog svoje estetike i sjaja. Narukvica sa dragim kamenjem najčešće označava individualni karakter i ličnost ili označava mesec rođenja tj. bira se odgovarajući dragi kamen prema horoskopskom znaku. Ovakav primer simbolike se u velikoj meri zasniva na drevnim verovanjima koja su preneta u današnje društvo. Pravi su odabir za sve koji su fasicinirani zvezdama i astrologijom. Međutim, mnogi ih biraju zbog prelepog dizajna i velike vrednosti, jer zaista predstavljaju komad nakita o kome se sanja.

U brojnim kulturama koristi se baš ovaj komad nakita da se označi simbolika povezana sa određenim običajima, sklonostima i istorijom tog društva, tako da narukvice mogu igrati ogromnu ulogu u našim životima.

Autor: Ljiljana Bugarin

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...