NAJPOPULARNIJI PLESNI STILOVI U SVETU

Postoje 3 vrste plesa: moderni, latino- američki i standardni plesovi. U moderne plesove spada: hip hop, street dance, show dance, break dance, jazz, moderan balet, disco dance. U latino-američke plesove spada: samba, rumba, cha-cha-cha, salsa, bachata, kizomba. U standard spada: engleski valcer, bečki valcer, tango.

Najpopularnija vrsta plesa koju širom sveta obožavaju deca i tinejdžeri je hip hop, dancehall, break dance, reggaeton. Hip hop je nastao na području Amerike ,kreirali su ga afrički Amerikanci, Latino Amerikanci i karibski Amerikanci na području Njujorka. Razlikujemo dva stila u hip hopuold school i new school. Hip hop je prepoznatljiv u spotovima najpopularnijih izvođaca širom sveta poput Beyonce, Jay-Z, Eminem, Snoop Dogg, Madonna.   Hip hop plešu i dečaci i devojčice uglavnom u kombinaciji sa break dance-om. Kostimi za hip hop i break  dance su street fazon ,trenerke, duksevi, kačketi, široke pantalone ,majce i topići florescentnih boja.

Najzastupljenija vrsta plesa i najstarija su latino-američki plesovi  poznatiji kao social dance: salsa,bachata,kizomba,zouk i cha-cha-cha.  Ovi plesni stilovi su prepoznatljivi  kao social dance.  Bachata je nastala na području  Dominikanske republike , prepoznatljiva po senzualnim i elegantnim pokretima uz pratnju plesnog partnera.

Salsa najpopularnija vrsta latino –američkih plesova nastala na Kubi. Postoji salsa latino, kubanska salsa,salsaton, afro stil, timbao. Najpopularnije plesne žurke koje organizuju plesači su bazirane na salsi,bachati i kizombi. Pleše se uz partnera, a ova atraktivna vrsta plesa je lako prepoznatljiva širom sveta. Kostimi za latino ples obuhvataju haljine koje su  ukrašene svarovski cirkonima, štras u srebrnoj ili zlatnoj boji ,obavezne plesne sandale.

Bellydance kao najatraktivniji i zavodljiv plesni stil spada u performing arts. Naziv trbušni ples potiče od francuske reči  Dance Du Ventre što znači ples stomakom. Nastao je još u davnom Egiptu kada su  plesačice prozvane i boginje plodnosti. Ova vrsta plesa je popularna u Kairu i u Turskoj, a sve više privlači i druge zemlje sveta. Naziva se još i orijentalni ples, a postoje više stilova trbušnog plesa. Najpopularniji stil je drum i oriental. Kostimi su oskudni ali jako glamurozni i atraktivni, naglašava se pojas i grudni koš kristalima i cirkonima, pleše se bez obuće ili uz manje plesne sandale.

Svaka vrsta plesa povlači tradiciju i kulturu jednog društva, zbog toga bih vam preporučila da izaberete i naučite neku od ovih. Ne samo da ćete steći neko novo iskustvo već ćete kroz muziku i ples poboljšati vašu figuru, držanje i  hod, a pre svega ćete se zabaviti i uživati da vam pritom ne bude naporno, smanjićete svakodnevni stres , ostaćete pozitivni i spremni za nove pobede.

Autor: Ivana Strahinjić, sertifikovani plesni trener i fitness instruktor

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...