Najkorisnija mogućnost u životu

Da li se nekada pitate koja je najkorisnija mogućnost u životu? Trebalo bi da vas to zanima.

Ja ću vam vrlo rado reći koja je po meni najkorisnija mogućnost u životu svakog čoveka. A to je da se svaki čovek može predomisliti i promeniti odluku. A verovatno se pitate zašto baš ta? Pa zato što ta mogućnost pruža pravo na slobodan izbor. I zato što to što je bio čovekov izbor do sada ga ni u jednom sledećem trenutku neće ograničavati i definisati ukoliko odluči da promeni svoj izbor.

Zabluda je to što ljudi uglavnom misle da ako je nešto bilo njihov izbor da to  treba ostati i biti njihov doživotni izbor. Niti treba niti mora biti. Šta više, takav način življenja može biti poguban za dalji razvoj čoveka. Zato što čovek raste svakom milisekundom svog postojanja, samim tim se i menja. Zašto onda da terate sebe na silu da budete “robovi” izbora koji više nisu deo vaše slobodne volje.

Ta prinudna teranja sebe na nešto što više ne vidimo kao svoju želju već kao obavezu koju ipak moramo da uradimo dolaze od nekih društvenih uverenja,  društvenih pravila, normi, očekivanja i nekog tobože ispravnog shvatanja koje nije baš uvek ispravno. Najnelogičnija stvar koju čovek može sebi da uradi je da živi sa uverenjem da je predomišljanje sebično, nekarakterno, neljudski, i bojati se predomišljanja i izbegavati ga. A nije zato što je sasvim prirodno i očekivano u životnom procesu. Zato što čovek kada se predomisli ili promeni odluku on automatski shvati da se i on sam promenio. Čemu onda osećaj negodovanja i krivice? Kada negodujete ili ne prihvatate svoje promene u bilo kom smislu, znači da ne prihvatate sami sebe, i time nećete pomoći već ćete odmoći sebi. Vi niste ovde da biste ostali isti, vi ste ovde da biste se menjali i da biste postajali što bolja verzija sebe.

Autor: Milica Đorđević

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...