Najdosadnije gramatičke greške

Svi mi uživamo u konverzacijskom pisanju i pronalazimo da je veoma zanimljivo, ali na račun loše upotrebljavane gramatike. To često nije prihvatljivo. Dakle, da bi pronašao najbolji put do srca čitaoca ovo su brza rešenja.

Sklad između subjekta i glagola

U rečenici subjekat i glagol moraju da se podudaraju jedan sa drugim, bilo da je u pitanju jednina i množina ili broj glagola u rečenici. Ako je subjekat u jednini, glagol takođe mora da bude u jednini i obrnuto. Često se dešava da te prilikom pisanja zbunjuju reči koje se koriste u rečenici između subjekta i glagola. Opet, ispravno je pratiti glagolsko vreme i da li su reči napisane u jednini ili množini.

Pasiv

Umesto da bude postavljen na početak, objekat se nalazi na kraju rečenice. Sa rečenicama u pasivu, tvoj tekst zvučaće nejasno i slabo.

Pokušaj sada rečenicu da napišeš u aktivu i videćeš kako će zvučati drugačije.

Rečenica postaje pasivna kada objekat, odnosno, imenica koja prima neku akciju, stoji na početku umesto na kraju rečenice. Ovakav način pisanja doprineće većoj nejasnoći kompletnog teksta.

Da li primećuješ razliku između ova dva pasusa ?!

Splet zapeta

Kada su dve nezavisne rečenice povezane zapetom, formiraju tzv. prolazne rečenice. Dugačke rečenice često zbunjuju kada su sastavljene od više prostih, ali u stvarnosti strukturna mana ne zavisi od dužine rečenice.

Npr:

Nepravilno: Ona je nastavila da ga čeka ispred restorana, on nije došao.

Pravilno: Ona je nastavila da ga čeka ispred restorana, ali on nije došao.

Kada se samo zapeta koristi da se povežu dve rečenice u celinu, to mora da bude praćeno nekom konjukcijom (tako, ali, i, ili, još…)

 Reči zbunjujućeg zvučanja

  • Efekt Afekt

Nepravilno: Tekstovi napisani u pasivu ne privlače čitaoce i to može da afektuje posećenost tvog bloga.

„Afekt“ u pisanju koristi se kao glagol dok se „efekt“ češće koristi kao imenica. Dakle „efekt“ nije opravdan u prethodnoj rečenici.

Upotreba analogija

Analogija je nešto komplikovanija stilska figura u odnosu na ostale (npr. metaforu) ali mogu dosta da ti pomognu u pisanju, pod uslovom da ih pravilno koristiš. Koje je ustvari pravo značenje analogije ? U pitanju je indirektno, složeno, poređenje dve stvari. Ova stilska figura predstavlja logične argumente. Na ovaj način pokazuješ sličnosti između dve ili više stvari, a zatim zaključiš pošto su neke stvari među njima  slične da će i druge verovatno biti isto slične.

Podrazumeva se da su stilske figure prilično obojene emocijama. Ako želiš nešto da naglasiš u svom tekstu onda je upotreba ovog alata odličan izbor. Umesto da koristiš obične, dosadne, činjenice začini svoje pisanje sa nekom stilskom figurom. One mogu da daju lični pečat onome što pišeš i da vrlo brzo animiraju čitaoce.

Tokom pisanja posveti se vežbama imaginacije, kao i primeni ključnih sredstava koja su ti potrebna da bi kreirao efektan tekst. Ukoliko ti je potreban savet oko toga, mi ćemo ti zadati polazne elemente od kojih ćeš konstruisati sopstveni kontekst i svesno nadograditi temu. Nakon toga evaluiraćemo zajednički učinak i verodostojnost tvog pisanja, kao i druge mogućnosti. Pridruži nam se.

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...