NAJČEŠĆE GREŠKE U PISANJU NAJČEŠĆE GREŠKE U PISANJU
Da li su greške zaista neizbežne ? Nikako. Izbegavanjem nekih navika u pisanju, primetićeš da pišeš sve bolje. Shvatićeš da si postao bolji u... NAJČEŠĆE GREŠKE U PISANJU

Da li su greške zaista neizbežne ? Nikako. Izbegavanjem nekih navika u pisanju, primetićeš da pišeš sve bolje. Shvatićeš da si postao bolji u pisanju kada više ne budeš pravio iste greške. Kada ih postaneš svestan, pazi da se ne javljuju više u tvojim tekstovima.

Da li čitaš ono što je neko drugi napisao ?

Ako to ne radiš, mogao bi kasnije da imaš veliki problem. Čitaj. Ako želiš da budeš dobar u tome što pišeš, trebalo bi da pročitaš dosta toga da bi uvideo kako se postiže  biti dobar. Ako pišeš romane, čitaj romane. Ukoliko si esejista, onda čitaj eseje. Ipak, ako ne čitaš onda je dovoljno samo reći da tvoje pisanje neće biti profesionalno.

Zvuči dovoljno jednostavno, kopirati nečiji tekst i prisvojiti ga kao sopstveni uspeh. To je lako. Ako si dovoljno pametan, možeš čak i parafrazirati nečije reči i opet to pripisati svojim zaslugama. Ali zašto bi to poželeo ?! To ti neće  dati kredibilitet kod čitaoca. Samo će štetiti tvom ugledu.

 

Da li kopiraš nečiji stil pisanja ?

Stil pisanja je nešto  jedinstveno. Svako ima svoj sopstveni stil. Ako želiš da proveriš da li imaš jedinstven stil pisanja, jednostavno pročitaj glasno napisano i znaćeš da li ćeš se upoređivati sa nečijim drugim tekstom. Ako kopiraš tuđi stil, tvoj rad neće biti dovoljno dobar koliko bi bio da si pisao svojim stilom. Potrebno je vreme da bi ovo usvojio i razvio stil, ali vredi. Samo vežbaj pisanje koliko god ti to prija. Ne pokušavaj da kopiraš neke velike pisce.

 

Istražuj nove metode pisanja, tehnike i savete

Dobro je slediti određenu tehniku, proces pisanja ili savet. Ali, posle nekog vremena, kada shvatiš da se tvoje pisanje razvija, vreme je da pređeš sopstvene granice i kreneš u potragu za nečim novim. Kako i gde ? Bilo gde, naravno. Internet je ogroman resurs. Zatim postoje mnoge skripte o  pisanju, radionice na kojima možeš dobro da se informišeš i naučiš nešto novo. Tvoje je samo da odabereš strtegiju koja ti najviše odgovara.

 

Autor: Ivana Živanić

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *