Najbolje vreme za upis vašeg mališana u vrtić

Ako postoji nešto što želimo promeniti kod deteta trebamo prvo videti nije li to nešto što bi možda bolje trebalo promeniti u nama samima.“    Carl G. Jung

Uvek mi je bilo smešno kada se na okupljanjima nađe neki zdravstveni radnik, koji je došao da se malo opusti od svog posla a dobije pacijente bez nalaza. Tako se nađe neka bakica koja traži da joj se pročita nalaz, neka mlada trudnica koja traži savet ili čiko koji mora malo preko reda na neki pregled, pa ga zanima može li se nekako ubrzati. Sa mojim diplomiranjem nisam ni slutila da ću i ja biti u koži ispitanika. Tako najčešće pitanje koje ja dobijam kao pedagog i neko ko je radio kao vaspitač u vrtiću jeste kada je najbolje vreme za upis dece u predškolsku ustanovu?

Dragi moji roditelji, ne postoji ni jedan udžbenik koji će vam dati tačan odgovor na ovo pitanje, jer ste vi i vaše dete pitanje i odgovor. Najčešći razlozi za upis dece u vrtić su da roditelji nemaju gde da ostave svoju decu, a posao čeka. Budimo realni teško je biti bez posla, pritom odgajati decu, zato bez osuđivanja. Drugi razlog je da roditelji žele pružiti socijalizaciju svom detetu kroz interakciju sa drugom decom i aktivnostima plana i programa jedne predškolske ustanove.

U slučaju prvog, kada ste primorani, možda svoju malu bebu ostaviti u jaslicama, pokušajte se što više informisati o tom vrtiću. Pitajte tete o ishrani, kako biste i vi mogli pratiti u kući šta dete jede, pratite režime spavanja deteta, kako biste detetu napravili kontinuitet redovnog spavanja i dnevnog reda. Jedan od primera je da tokom sedmice dete bude uspavljivano u jedno doba, dok vi preko vikenda stavljate dete u drugo vreme. Na taj način najviše škodite detetu, koje je samo zbunjeno i nervozno za vreme spavanja, a da ne govorimo o tome da ste bacili trud teta u vrtiću koje su uspostavile red. Koliko god da je teško odvajanje od vašeg mezimca a morate, budite jaki i odlučite. Nemojte stajati na vratima vrtića sa detetom i plakati sa njim/ njom u naručju. Budite svesni situacije i postavite se tako da ne ostavljate dete na loše mesto, već sa ljudima koji su se obrazovali kako bi bili tu za vas i decu. Pitajte uvek sve što vas zanima, vodite se sa tim kakvo je vaše dete bilo pre i posle vrtića i koliko ste vi jaki kada ste prešli prvu stepenicu ka odrastanju vašeg mezimca.

Za ovu drugu grupu roditelja, koji imaju na raspolaganju baka servis možda nije neophodno da dete bude u vrtiću, vreme za vrtić je onda kada vi to budete želeli. Svako dete, porodica, kućno vaspitanje je posebno, samim tim , svako dete je individua za sebe. Pitajući druge mame kada su one poslale decu u vrtić i kako su se deca ponašala, dobićete veliki vrtlog priča iz kojih nećete moći izvući pouku. Postavite sebi pitanje, šta ja želim od vrtića i zbog čega želim da moje dete ide u vrtić? Budite svesni toga da će vrtić detetu, u većini slučajeva doneti neku prehladu ili da ćete posećivati pedijatra malo češće dok se dete ne navikne. Na taj način stiče imunitet i priprema se za školu , gde će biti izloženo većim grupama dece. Budite spremni na to da će dete doći sa modricom ili da će baš vaše dete nekoga udariti. Da, dragi roditelji, vaše dete može da pokaže skroz drugo lice u vrtiću. Ni mi odrasli nemamo isto lice pred svima, zašto očekivati od dece drugačije. Ako niste spremni za kritiku na račun Vašeg deteta i to da je bio u kazni, vi i vaše dete nećete nikada biti spremni za vrtić. Nekada se odrasli moraju povući i pustiti decu da sami srede odnose medju sobom, jer se naši i njihovi svetovi razlikuju. Ako ipak uspete da se suočite sa tim da vaše dete nije jedino dete u vrtiću, i ako vama jeste. , ako prihvatite sve njegove postupke, bićete ponosni kada vam za osmi mart dođe rad od vašeg deteta koji je sam napravio. Kad shvatite da tako nešto ne bi mogao/la da je u kući, i da ste oboje ponosni na to. Budite ponosni kada za novogodišnju priredbu spremate kostim i gledate kako se recituje pesmica koju ste zajedno učili. Budite ponosni na vas kada dete uzme svoje pape i skloni ih u kući. Budite, jer ste vi ti koji ste izabrali pravo vreme za polazak vašeg deteta u vrtić. Dragi moji roditelji, pre nego što donesete neku odluku, ne razmišljajte kako će biti samo vama ili samo detetu, razmišljajte kako će biti svima vama.

Srećno.

Autor: Jelena Plaić Kockar, diplomirani pedagog

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...