MUZIKA – KAKO SE STVARAO NOVI PRAVAC, ROCK „N“ ROLL U JUGOSLAVIJI 60 -IH

Pod velikim uticajem zapada, potpuno nova vrsta muzike uselila se i u našu zemlju. Elvis, Chuck Berry, Bill Haley i kompanija uspostavili su standarde, pa je svako ko se muzikom bavio u Jugoslaviji, želeo da napravi nešto slično i na maternjem jeziku. Veliku ulogu u celoj priči imao je takozvani rockabilly pravac, a električnom muzikom ovde, prvi se proslavio Mile Lojpur. Status prave megazvezde ipak je prvi stekao Đorđe Marjanović, koji je na svom koncertu, na stadionu Partizana, na bini skinuo sako kao i mikrofon sa stalka. Tada su svi bili u šoku, ali kasnije se ispostavilo da je takav potez najavio nešto novo, nešto veliko, jednom rečju rock „n“ roll.

On se kao groznica, rapidno širio pa su tako u Zagrebu 1961. nastali bendovi „Siluete“, „Bijele strele“, kao i „Crveni koralji“. Nešto kasnije oformljeni su i „Delfini“ u istom gradu. Sa druge strane u prestonici, godinu dana kasnije osnovani su „Zlatni dečaci“ i „Crni biseri“. A dole, na jugu zemlje imali smo popularne makedonske Beatlese, bend se zvao „Bisbez“, a to je zapravo bila fuzija „Bisera“ i „Bezimenih“. Moramo spomenuti i Janković Vladu Jeta, vrhunskog basistu i velikog borca za rock „n“ roll, a koji je inače bio član gore pomenutog sastava „Crni biseri“.

1964. beatlemanija harala je Jugoslavijom. I proslavljeni bendovi imali su ogroman uticaj na razvoj ovdašnje muzičke scene, a muzičari, pa i samo simpatizeri ove vrste muzike uvek su se delili na pristalice „Beatles-a“ i „Stones-a“. Najlepše i najnovije pesme i prelepi stihovi mogli su uvek da se čuju na Radio Luxemburgu. Sredinom te decenije ritam i blues počeli su da oblikuju zvuk, pa su nešto slično stvarali bendovi „Roboti“,Džentlmeni“ i „Siluete“. Najpoznatiji strani sastavi bili su“The Monkees“, „The Animals“, „The Byrds“… A u međuvremenu počinje da se pravi takozvani garažni rock, koji je kasnije prerastao u poseban pravac – punk. Popularne „Siluete“ dobile su konkurenciju u bendu „Elipse“, zbog velike atrakcije. Naime, oni su počeli da sviraju soul, pošto su za pevača doveli Edija Dekenga – afričkog studenta iz Konga.

Iz sarajevke škole pop-rocka, 1962. godine dobili smo velike „Indexe“, koji su uz bend pod nazivom „Pauk“ praktično označili početak ove slavne škole. Inspirisani „Shadowsima, pa i „Beatlesima“ napravili su velike hitove i evergreene, pa čak su i prepevali sjajnu stvar Lenonovog benda – „Nowhere Man“, pod nazivom „Jednom smo se svađali“. Stvarali su nešto novo, tražili se u svakoj pesmi i pod istim uticajem stalno eksperimentisali. Solaže na klavijaturama i gitari postale su kompleksnije, a zvuk je bio sve psihodeličniji. Dodali su čak i primese klasične, pa i narodne muzike. Prepoznatljivi su bili po specifičnoj boji glasa Davorina Popovića, popularnog Pimpeka. Ipak tužan rastanak između velikog Kornelija Bate Kovača i ovog sjajnog sastava dogodio se 1968.godine, ali u svemu postoji i dobra strana. On je ubrzo oformio novu, podjednako legendarnu, beogradsku – Korni grupu.

Autor: Aleksa Ćelap

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...