MUZIKA IZ SERIJE „JUTRO ĆE PROMENITI SVE“

Ovo je tekst o muzici iz serije „Jutro će promeniti sve“, koja se emitovala krajem prošle godine na RTSu. Pojavila se tada kao veliko osveženje na našem serijskom i programskom nebu, pošto je tako bliske i bitne, a tako neobrađivane tematike, i zato što je posle dužeg vremena prva domaća serija koja se bavi problemima omladine.

Problemima takozvanih milenijalaca, njihovim traganjima i nadanjima, borbom sa besmislom, žudnjom za ljubavlju, trci s vremenom. Njihovim usponima i padovima, i podjednakim lutanjima kako u rođenom gradu tako i na drugim kontinentima. Njihovoj potrazi za sobom, željama i odlukama, raskidima i otkazima. Krvavim rvanjem sa društveno nametnutim uzusima.

Ova muzika verodostojno prati osećaj beznađa u ovim mladim bićima što najbolje govore naslovi kao što su recimo: „Ti si sam“, „Izgubljeni u bremenu“, „U magnovenju“. Ona je dokument jednog vremena, tačnije naše sadašnjice. Same pesme su takođe mahom stvorili vršnjaci glavnih junaka serije. Tako da su one isto produkt i izraz nesklada i bunta mladog čoveka u današnjem svetu.

A ne bi to bilo to, da se nisu umešali i neki prekaljeni izvođači. Upečatljive scene su pomogle revival nekih vrhunskih, a opet pomalo zaboravljenih pesama. Recimo kada kod devojke kod koje pokušava da izgladi situaciju ,Ljuba peva psu na terasi: „Marlena ima ljubičaste cipele, Marlena nosi ružičaste čarape, Marlena ima rock ‘n’ roll u nogama i sitnije probleme s lakim drogama…“ (Bajaga – Marlena). Onda kada se Saša zbog zatvaranja kluba i vraćanja dugova teška srca odluči da proda autogramisani portret Dejvida Bouvija, koji joj je Fića doneo iz Amerike, a u pozadini ide od Čorbe: „Svirao je Dejvid Bouvi i  pauci s marsa, tad smo bili kao novi, a sada smo farsa..“. (Riblja Čorba-Svirao je Dejvid Bouvi). I možda najsnažniji dojam ostavlja scena kada Anđela eksperimentišući svojom seksualnošću posle neke pijanke, spava u trojci sa svojim studentima, momkom i devojkom koji su inače u vezi, i ide obrada pesma „Frka“ od Nipplepeople, a koju je u originalu davno otpevala Zdenka Kovačiček.

Ova serija je dakle, revolucionarna po mnogo čemu, pa i po tome što je za glavne soundrackove odabrala numere aktuelnih bendova sa naše scene. I iako postoji jedna glavna uvodna špica „Dalek svet“, više pesama prožimaju i boje celu seriju od prve do poslednje epizode. Jedna od poslednjih scena u seriji propraćena je numerom Pionira-Da,da,da, a ona je pretposlednja i na albumu:
I dalje mislim jutro će promeniti sve, da, da, da, da, da, da…
I dalje mislim jutro će promeniti sve, da, da, da, da, da, da….

 1. Dalek svet – Straight Mickey and the Boyz
  2. Nosorog – Vizelj
  3. Kad se neko nečem dobrom nada – Obojeni program
  4. Dani – Virvel
  5. Ti si sam – Nežni Dalibor
  6. Ljubavna – Jana Lončar, instrumental
  7. To su samo reči – Grupa Ti
  8. Teleportation – LP Elektro, LP duo Sonja Lončar i Andrija Pavlović
  9. Mi smo od šećera – Bitipatibi
  10. Praskozorje – Consecration
  11. Mexico – Pavle Popov, Jana Lončar, instrumental
  12. To – Veliki prezir
  13. Zabluda – Jarboli
  14. Kapetan Esid – Električni orgazam, acoustic version
  15. Teške boje – Goran Bare i Majke
  16. U magnovenju – Goblini
  17. Izgubljeni u bremenu – Shiroko – instrumental
  18. Marlena – Bajaga
  19. Da, da,da – Pionir 10
  20. Ipak je život lep – Jana Lončar

Autor: Aleksa Ćelap

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike!

Pesma Uroša Stefanovića na TOP listi svetske muzike! Uroš...

Svoja sam!

Svoja sam! Krckaju radijatori, znači sada je oko 6h...

Premijerno 27.02. – „Akvamen i izgubljeno kraljevstvo“

Premijerno 27.02. - „Akvamen i izgubljeno kraljevstvo“. Hit film...

Venčanice, moda, poezija: Rekla sam DA u salonu venčanica

Venčanice, moda, poezija: Rekla sam DA u salonu venčanica....