MUZIKA IZ SERIJE „JUTRO ĆE PROMENITI SVE“

Ovo je tekst o muzici iz serije „Jutro će promeniti sve“, koja se emitovala krajem prošle godine na RTSu. Pojavila se tada kao veliko osveženje na našem serijskom i programskom nebu, pošto je tako bliske i bitne, a tako neobrađivane tematike, i zato što je posle dužeg vremena prva domaća serija koja se bavi problemima omladine.

Problemima takozvanih milenijalaca, njihovim traganjima i nadanjima, borbom sa besmislom, žudnjom za ljubavlju, trci s vremenom. Njihovim usponima i padovima, i podjednakim lutanjima kako u rođenom gradu tako i na drugim kontinentima. Njihovoj potrazi za sobom, željama i odlukama, raskidima i otkazima. Krvavim rvanjem sa društveno nametnutim uzusima.

Ova muzika verodostojno prati osećaj beznađa u ovim mladim bićima što najbolje govore naslovi kao što su recimo: „Ti si sam“, „Izgubljeni u bremenu“, „U magnovenju“. Ona je dokument jednog vremena, tačnije naše sadašnjice. Same pesme su takođe mahom stvorili vršnjaci glavnih junaka serije. Tako da su one isto produkt i izraz nesklada i bunta mladog čoveka u današnjem svetu.

A ne bi to bilo to, da se nisu umešali i neki prekaljeni izvođači. Upečatljive scene su pomogle revival nekih vrhunskih, a opet pomalo zaboravljenih pesama. Recimo kada kod devojke kod koje pokušava da izgladi situaciju ,Ljuba peva psu na terasi: „Marlena ima ljubičaste cipele, Marlena nosi ružičaste čarape, Marlena ima rock ‘n’ roll u nogama i sitnije probleme s lakim drogama…“ (Bajaga – Marlena). Onda kada se Saša zbog zatvaranja kluba i vraćanja dugova teška srca odluči da proda autogramisani portret Dejvida Bouvija, koji joj je Fića doneo iz Amerike, a u pozadini ide od Čorbe: „Svirao je Dejvid Bouvi i  pauci s marsa, tad smo bili kao novi, a sada smo farsa..“. (Riblja Čorba-Svirao je Dejvid Bouvi). I možda najsnažniji dojam ostavlja scena kada Anđela eksperimentišući svojom seksualnošću posle neke pijanke, spava u trojci sa svojim studentima, momkom i devojkom koji su inače u vezi, i ide obrada pesma „Frka“ od Nipplepeople, a koju je u originalu davno otpevala Zdenka Kovačiček.

Ova serija je dakle, revolucionarna po mnogo čemu, pa i po tome što je za glavne soundrackove odabrala numere aktuelnih bendova sa naše scene. I iako postoji jedna glavna uvodna špica „Dalek svet“, više pesama prožimaju i boje celu seriju od prve do poslednje epizode. Jedna od poslednjih scena u seriji propraćena je numerom Pionira-Da,da,da, a ona je pretposlednja i na albumu:
I dalje mislim jutro će promeniti sve, da, da, da, da, da, da…
I dalje mislim jutro će promeniti sve, da, da, da, da, da, da….

 1. Dalek svet – Straight Mickey and the Boyz
  2. Nosorog – Vizelj
  3. Kad se neko nečem dobrom nada – Obojeni program
  4. Dani – Virvel
  5. Ti si sam – Nežni Dalibor
  6. Ljubavna – Jana Lončar, instrumental
  7. To su samo reči – Grupa Ti
  8. Teleportation – LP Elektro, LP duo Sonja Lončar i Andrija Pavlović
  9. Mi smo od šećera – Bitipatibi
  10. Praskozorje – Consecration
  11. Mexico – Pavle Popov, Jana Lončar, instrumental
  12. To – Veliki prezir
  13. Zabluda – Jarboli
  14. Kapetan Esid – Električni orgazam, acoustic version
  15. Teške boje – Goran Bare i Majke
  16. U magnovenju – Goblini
  17. Izgubljeni u bremenu – Shiroko – instrumental
  18. Marlena – Bajaga
  19. Da, da,da – Pionir 10
  20. Ipak je život lep – Jana Lončar

Autor: Aleksa Ćelap

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...