MUZEJ NIKOLE TESLE

Muzej Nikole Tesle je jedan od muzeja koji treba da se poseti. Godišnje ga poseti oko 120.000 ljudi. U muzeju se nalazi arhiva Teslinih dokumenata, koje se nalaze pod zaštitom UNESCO:

Vodjene ture pocinju na svakih sat vremena, i vode se na srpskom i engleskom jeziku. Pre nego što krenete u muzej, obavezno proverite kada je termin za koji jezik, da ne bi čekali (vodjena tura+ razgledanje muzeja traju sat vremena).

Na samom početku puštaju kratak film, u kome prikazuje se mesto gde bio je rođen Nikola Tesla, njegov proces odrastanja, studiranje i preselenje u Ameriku, a takođe i njegov rad na transformatorima. Nakon filma počinje najinteresantniji deo izložbe, gde vodiči pokazuju eksperimente. Savetujemo Vama, ukoliko i Vi želite da budete deo tih eksperimenata, da stanete u prvi red i da se prijavite. Prvi eksperiment je sa velikim Teslinom transformatorom, koji je ogradjen. Volonterima se daju neonske lampei kad se ukljucuje transformator, videče se mala „munja“  iznad transformatora, a neonske lampe u vašim rukama če da svetle.

Sasvim je bezopasno, a deca najviše se raduju baš ovom eksperimentu. Drugi po redu eksperimenat je sa mini transformatorom, gde će vaša ruka da bude iznad njega (transformatora), i mala struja „munja“ će da vam dotakne ruku. Osečaj u tom trenutku kao da vas neko golica i malo pecka.  Treći eksperimenat, odnosno vi kao posetioci ne učestvujete, ali možete da vidite -princip rada radio talasa, koji pokreću brod.  Nakon ovog vođenog dela, nastavljate da gledate ostalu postavku u muzeju: možete da proćitate o njegovom poreklu, obrazovanju, da vidite lične stvari Nikole Tesle, njegove radove, nagrade koje su bile dodeljene, njegov pisaći pribor, sef koji se nalazio u Teslinoj sobi 3327 u hotelu Njujorker.

bsh

U zadnjem delu muzeja, nalazi se i urna sa njegovim prahom u obliku sfere.  U muzeju postaji suvenirni deo, gde možete da kupite magnete, razglednice, kao i knjige o našem velikom naučniku i njegovom doprinosu u svetu elektreciteta.

Tura na srpskom jeziku košta 250 dinara. Na engleskom-500 dinara. Muzej se nalazi na ulici Krunska, pored Španske ambasade.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i rešiti

Najčešći problemi sa stopalima leti: Kako ih sprečiti i...

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...