MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI

Ukoliko vas privlači Afrika i njene tajne, u Beogradu postoji Muzej afričke umetnosti koji nas upoznaje sa kulturom ovog kontinenta. Muzej je osnovan 1977.godine, a ogroman doprinos tome je uradio dr.Zdravko Pečar i njegova žena Veda Zagorac, koji su više od dve decenije proveli u Africi, istražujući taj kontinenat, upoznavajući se sa kulturom i ljudima tamo. U muzeju postoji stalna postavka, a još dosta predmeta se nalazi u vlasništvu porodice Pečar.

Ukoliko se odlučite da posetite MAU (Muzej Afričke Umetnosti), kustosi će da vas provedu kroz stalnu postavku, koja je podeljena po geografskim i etničkim celinama. Najznačajniji deo postavke su maske razlišitih etničkih grupa. Scaki predmet ima ili je imao svoju namenu, u različitim ritualima, koji su sastavni deo afričke kulture. Neke maske su se koristili kao sastavni deo života, dok su drugi bili namenjeni kao zahvalnost duhovima. Neke od masaka su se koristili u ratovima, dok su druge bile namenjeni radi pomoći dušama umrlih.

Sledeći deo postavke su figure od drveta, koji takođe imaju posebnu ulogu u kulturi i životu na Afričkom kontinentu. Neke od figura se koriste u magičnim obredima, dok su druge bile korišćeni u ritualima. Za neke etničke grupe maske su bili figure njihovih predaka, i obhodili su se prema njima sa velikim poštovanjem.

Muzička kultura je još jedan interesantan aspekat, koji je predstavljen u muzeju kroz razne muzičke instrumente. Obično, cela zajednica je učestvovala stvaranju muzičkog ambijenta, koji je bio posvečen ritualima, slavlju ili svakodnevnici.  Kroz izložbu ćete imati priliku da vidite različite instrumenta, koji su bili korišćeni, a pravljeni su od drveta, gline, kornjačinog oklopa, bambusa. Osim toga bili su korišćeni i rogovi od životinja.

Što se tiće nakita, tu isto možete da vidite veliki broj izbora. Osim što je to bio ukras kao estetika, takođe je bio pokazatelj društvenog sloja, društvenog razvoja i socijalnog sloja. Neki nakit treba da bude izdvojen, kao što je nakit od školjke kauri ciprea. Služili su kao platežno sredstvo, te sa njima su se kupovali robovi i neveste. Takođe narukvice, poznate kao manila su služili kao sredstvo razmene i vrsta novca.

Ono što MAU organizuje, to su porodične posete, gde deca imaju mogučnost da kroz različite radionice nauče nešto novo o ovom kontinentu. Svake nedelje se održavaju radionice u prostorima muzeja, gde nakon vođene ture, deca zajedno sa kustosima imaju priliku da stvaraju nešto za uspomenu sa Afričkim stilom. Radionice su namenjene deci uzrasta od 4-12 godina, tako da poseta muzeju može da bude i edukativna i zabavna za njih. Teme radionica su usklađeni sa tekućom tematskom izložbom.

A ukoliko  odlučite da posetite muzej u toplije vreme, možete da iskoristite priliku da se prošetate krot vođenu turu „Kulturna baština Topčidera“. A u blizimi se nalazi takodje i javni akvarijum i tropikarijum.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...