Monotonija u braku – Neminovnost koja se lako prevazilazi

Početak braka podrazumeva ljubav, međusobno razumevanje, razmenjivanje nežnosti, kao i neizostavne leptiriće u stomaku, baš kao i na početku veze. Međutim, može se desiti da vaš brak s vremenom postane previše jednoličan, te da se javi opasnost da sve one lepe stvari s početka bračnog života zamene dosada i rutina, što uvek rađa nezadovoljstvo. Ukoliko smatrate da je to neminovno, da je monotonija u braku neizbežna i da većina bračnih veza mora imati ovakav epilog, ovaj tekst je tu da vas razuveri.

Ako ne želite da se vaš beg od bračne monotonije pretvori u traženje zadovoljstava izvan braka, pročitajte naredne redove koji će vam vratiti veru u dugu, kvalitetnu i uspešnu bračnu vezu. U nastavku teksta vam donosimo savete koji će vam pomoći da prevaziđete povremenu monotoniju, normalnu pojavu, ali i ozbiljnu pretnju svakom braku.

Ne dozvolite sebi da se u braku zapustite

To što ste stupili u brak ne znači da treba da prestanete da vodite računa o sebi i svom izgledu. Ovo je podjednako važno i za žene i za muškarce. Uostalom, kada ste doterani i sređeni, i kada vodite računa o svom fizičkom izgledu, i vi se tada bolje i samouverenije osećate, zar ne? Učinite da se vaš partner s vremena na vreme iznova zaljubljuje u vas.

Samim tim što već znate gotovo sve o svom bračnom saputniku, može vam se desiti da vam on postane dosadan i nezanimljiv. Odmah da razjasnimo da ste u ozbiljnoj zabludi! I ako pođete od sebe, shvatićete da danas niste isti kao što ste bili pre nekoliko godina, jer je u ljudskoj prirodi da se neprestano menja i nadograđuje. To svakako važi i za vašeg partnera. Razvoj odnosa podrazumeva i vaš lični razvoj.

Kako da spasite svoj brak od monotonije?

Postoji mnogo načina na koje možete da spasite svoj brak od monotonije. Važno je da i vi i vaš bračni partner želite da osvežite i ojačate bračnu vezu. Ukoliko su odnosi među vama zahladneli, prestali ste jedno drugom da udeljujete komplimente i niste zainteresovani da još nešto saznate o svom supružniku, to je siguran znak dosade i monotonije u vašem braku. Pre nego što krenete da okrivljujete partnera za dosadu i jednoličnost u braku, preispitajte i vi svoje postupke. Sledeći korak treba da bude prihvatanje situacije.

Najpre treba da shvatite da niste jedini i da se to ne dešava samo vama. Kada upoređujete sebe i svog supružnika sa drugim bračnim partnerima, imajte na umu da su i najsrećniji brakovi nekada prošli kroz krizu, ma koliko se to vama ne činilo tako. Isto tako je važno da na vreme shvatite da je za brak potrebno obostrano ulaganje. Ukoliko ste oboje spremni da radite na tome, monotonija u braku biće samo prolazna faza, a vi ćete znati da se sa njom izborite svaki put.

Zajedničke aktivnosti će oživeti vaš brak

Kada se spomenu zajedničke aktivnosti, najčešće se misli na odgoj i vaspitanje dece. No, ovde ne govorimo o ulozi roditelja, već isključivo o ulozi supružnika i njihovim zajedničkim aktivnostima. Istina, deca jesu vaša najjača i neraskidiva poveznica, ali kako deca odrastaju, neretko se dešava da i među supružnicima raste jaz. Ovo ne sme uticati na decu, česte svađe u braku mogu naškoditi razvoju detetove ličnosti. Ukoliko postoji obostrana želja, taj jaz se može premostiti zajedničkim aktivnostima.

Isprobajte neke nove i zanimljive stvari zajedno, to vas može podsetiti na početak vaše veze. Izaberite svakodnevnu šetnju, plivanje  ili vožnju bicikla gde ćete biti usmereni samo jedno na drugo. Ukoliko vam mogućnosti dozvoljavaju, otputujte zajedno, kako biste se maksimalno posvetili jedno drugom. Ne morate odabrati neku daleku i egzotičnu destinaciju. To može biti vikend na planini, zajednički odlazak u prirodu, kao i odlazak u neki spa centar ili na zajedničku masažu. To će vas sigurno zbližiti i osvežiće vaš brak.

Iznenadite i obradujte bračnog partnera tako što ćete nabaviti karte za bioskop, koncert, pozorište. Neka to bude iznenađenje ravno onima koje ste priređivali jedno drugom dok ste se još zabavljali.

Ne zaboravite na sitne znakove pažnje

Dovoljno je da uložite u sitnice kako biste videli pomak i istupili iz bračne rutine.  Kada biste znali koliko naizgled obične sitnice mogu da usreće vašu drugu polovinu, sigurni smo da biste ih redovnije praktikovali. Šaljite svom bračnom partneru povremeno ljubavne poruke u vreme kada je na poslu. Na taj način će znati da mislite na njega.

Setite se samo kako ste se vi lepo osećali dok ste se zabavljali kada ste dobijali poruke za laku noć. Nemojte misliti da sitna pažnja i izlivi nežnosti imaju smisla samo dok ste u vezi. I u braku svaki vid pažnje mnogo znači.  Na taj način ćete dati partneru do znanja da mislite na njega i kada niste zajedno. Uostalom, i vama prija pažnja, zar ne? Postoji još mnogo sitnica koje možete priuštiti jedno drugom i učiniti da vaš brak bude prava oaza ljubavi i harmonije.

Monotonija u braku se prevazilazi razgovorom

Ne zaboravite da dobar brak nije nešto što se podrazumeva samo po sebi. Za lep i sadržajan bračni život potrebno je obostrano ulaganje. Dovoljno je da postoji iskra ljubavi i želja za zajedničkim životom, a sve dalje zavisi od vaše mašte i kreativnosti. Idealni bračni partneri treba da budu jedno drugom pre svega prijatelji, kao i najveća podrška i potpora u svakom životnom segmentu. Monotonija u braku pre svega se prevazilazi kvalitetnim i iskrenim razgovorom.

Kada pomislite da je vaš brak monoton i dosadan, setite se samo koliko ste truda, volje, energije i kreativnosti uložili u vreme dok ste se zabavljali i planirali ga. Nastavite da ulažete u svoj brak kao što ste nekada ulagali u svoju vezu. Prisetite se stvari koje su vas tada radovale i vratite im se s vremena na vreme. Setite se zbog čega ste se zaljubili u svog partnera.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...