MOJI JUTARNJI RITUALI

Ustajete li ujutro na levu ili desnu nogu? Jeste li džangrizavi ili nasmejani? Pijete li svoj omiljeni jutarnji napitak u trku ili u miru i sa uživanjem?

Kako započinjete dan?

Od izuzetne važnosti je kako započinjete svoj dan. Mnogi toga nisu ni svesni. Budi ih alarm, iskaču iz kreveta, dok srču kafu u trku, bude decu, šminkaju se, oblače i još bezbroj drugih aktivnosti dok im mozak radi kao singerica. Da ne zaboravim ono, da ponesem ono, da podsetim mamu da ona ode po decu u vrtić….Ima li kraja? Znam da živimo užurbano i da nam se prosto neke stvari nameću ali ipak im možemo na neki način doskočiti i učiniti naša jutra manje stresnim. Čak i ako smo u najvećoj žurbi postoje sitnice koje možemo učiniti za sebe jer kako kažu „Po jutru se dan poznaje“. Ako ujutru naštimamo svoju vibraciju, ceo dan će nam biti sasvim drugačiji. A evo i kako.

Ovo su neki od mojih malih jutarnjih rituala a vi ćete naravno imati svoje. Želim vam samo pokrenuti maštu i pokazati da je moguće na drugi način započeti dan.

Ustajem bar 30-60 min. ranije nego inače. Najčešće je to oko 05.30 – 06h. Znam da će vam se sada uključiti svi odbrambeni mehanizmi i krenuti izgovori (…i ovako rano ustajem…ma nema šanse…to ništa ne bi promenilo…) ali verujte mi zlata je vredno. Tih 30 – 60 minuta vam mogu promeniti ceo dan a dugoročno i ceo život. Kada na taj način započnete dan, radeći nešto za sebe i svoju vibraciju, nećete imati osećaj da vam nedostaje sna. Imaćete obilje energije.

Zatvorim oči i od srca izražavam zahvalnost svemu što posedujem ali i onome što ne posedujem u svom životu. Od izuzetne je važnosti osvestiti koliko smo srećni zbog svega što nam u životu dolazi ili odlazi jer sve ima svoj dublji razlog. Zahvalite na tome što ste se tog jutra probudili, na zdravlju, porodici, prijateljima, ljubavi, svetlosti…

Umesto kafe skuvam svoj omiljeni Thermojetics čaj u koji dodam malo aloje koji me extra energizuje i potakne čišćenje organizma a predivnog je ukusa. Ponekad skuvam čaj od kurkume ili  napravim toplu limunadu. Odmah rano ujutro učinite nešto dobro za svoj organizam. Pokrenite detoks. Osvestite to što radite. Osetite kako se vaš organizam čisti. Ne radite ništa nesvesno, mehanički. Ako volite kafu, počastite se jednom šoljicom. Uživajte u ispijanju. Bilo šta da radite radite svesno i sa užitkom.

Budući da sam Reiki terapeut, odradim sebi i jedan kratki Reiki tretman i tako napunim sebe energijom za predstojeći dan i balansiram čakre. Zamolim Reiki energiju da me vodi kroz ceo dan. Vi koji niste Reikisti možete zatvoriti oči i zamisliti kišu zlatne svetlosti kako pada po vama i puni vas energijom. Samo nekoliko minuta učiniće čudo. Možete se pomoliti i od Boga, Univerzuma ili bilo koje više svesti u koju verujete zatražiti vođstvo tokom dana.

Uz napitak najčešće čitam neku dobru motivacionu knjigu ili slušam motvacioni video. Tako mozak programiram da misli pozitivno. Kažu „Kakve su ti misli, takav ti je život“. Pa kad već moramo da mislimo, zašto ne bismo mislili pozitivno i osećali se sjajno, zar ne? Šta imamo od misli punih briga, gneva, očaja…? Ništa. Zato započnite dan verom, ljubavlju, istinom i snovima i oni će vas voditi kroz dan.

Ukoliko imam vremena, meditiram 10-15 min. Ako ne, meditaciju ostavim za večernji ritual pa na isti način opušteno ulazim u san. Predivan osećaj. Meditacija nam daje mogućnost da zaustavimo mašineriju zvanu „misli“ i dopusti našem unutrašnjem biću da se iskaže u punom potencijalu. Kada razvijemo ovu disciplinu, tada nam se i intuicija razvija i vrlo često čujemo glas naše duše.

Nakon toga sledi doručak u obliku mog omiljenog šejka jer znam da je isto tako važno i šta unosim u svoj organizam. Važno mi je da kvalitetno započnem svoj dan jer sam tada psihički, fizički i energetski spremna za sve izazove koji me čekaju. Kada ovako započnete dan nema situacije koja će vas izbaciti iz takta. Važno je da tokom dana sebi obezbedite vreme u kojem ćete raditi ono što volite, u čemu uživate, ono što vas opušta. Nađite vreme da pevate, smejete se, opuštate se u toploj kupki, trčite… Šta god vam čini zadovoljstvo. Na ovaj način ćete biti produktivniji i na poslu, bićete bolji partner, roditelj, prijatelj.

Učinite nešto za sebe.

Nemojte ponovo tražiti milion izgovora zašto je to nemoguće. Verujte mi, naći ćete ih. Umesto toga budite svesni i svesno donesite odluku da ćete svaki dan učiniti nešto lepo za sebe.  Sve je moguće. Budite dobri prema sebi, ugađajte sebi onako sebično. Verujte mi, tako ćete biti najbolji i prema drugima. Nemojte mi verovati na reč. Probajte!

Autor: Tijana Mihajlović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...