MOJ PUT KA ISCELJENJU- ZDRAVO KOMBINOVANJE HRANE MOJ PUT KA ISCELJENJU- ZDRAVO KOMBINOVANJE HRANE
Evo mog odličnog recepta za jutarnji smuti: -sveži ananas -banana -dva kivija -malo đumbira -šargarepa- sveža -smrznute kupine -malo vode Ponekad dodam mlevene semenke... MOJ PUT KA ISCELJENJU- ZDRAVO KOMBINOVANJE HRANE

Evo mog odličnog recepta za jutarnji smuti:

-sveži ananas

-banana

-dva kivija

-malo đumbira

-šargarepa- sveža

-smrznute kupine

-malo vode

Ponekad dodam mlevene semenke ili badem, lešnik, organske ovsene pahuljice. Inače, ta kombinacija (sa dodatkom orašastog voća i semenki u smuti) je pogrešna, jer se voće drugačije vari od jezgrastog voća i to može doprineti komplikacijama, kao što je opstipacija, na primer.

Dakle, recept koji sam prvo napisala je odličan bez dodataka.

Jezgrasto voće i semenke mogu se posle dva sata konzumirati u zdravom doručku. Dakle, mlevene semenke, bademi, lešnici, orasi, suvo voće, kakao, cimet, laneno ulje. Sve se smućka, može se napraviti kao tortica ili kao kaša, sve jedno je, kako više volite. Vrlo je ukusno i naravno zdravo.

Dakle, jedno veoma važno pravilo je da se voće uvek koristi isključivo na prazan stomak i kao poseban obrok. Tu možemo dodati i med i malteks, dakle, na prazan želudac. Zašto ne valja na primer pojesti jabuku posle ručka?

Zato što se voće sastoji od jednostavnih ugljenih hidrata i vode i samo prolazi kroz želudac, dok proces njegovog varenja započinje u u tankom crevu. Ukoliko se voće uzme posle osnovnog obroka može doći do vrenja i kvarenja voća, a osnovni obrok koji je pojeden će se zadržati u želucu oko četiri sata, što znači da voće ne može da prođe kroz želudac i mora da čeka. Dok čeka ono kreće sa procesom vrenja i kvarenja što dovodi do remećenja procesa varenja, stvara nadimanje, gasove.

S druge strane, jezgrasto voće se može konzumirati kao poseban obrok i posle njega treba napraviti pauzu od 3- 4 sata do sledećeg jela. Evo nekoliko reči o korisnosti jezgrastog voća. Ono je odličan izvor vitamina E i B grupe koji imaju pozitivno dejstvo na nervni sistem, otklanjanja i ublažava pms, štiti eritrocite i krvne sudove. Bogato je omega 3, 6, 9 masnih kiselina što utiče na uklanjanje aritmije, stabilizuju srčani ritam, čiste krvne sudove, normalizuju cirkulaciju, jačaju imuni sistem, poboljšavaju pamćenje i koncentraciju, poboljšavaju kvalitet kože i kose.

Dakle, višetruka korist, ali opet ponavljam, jedite ih kao poseban obrok i nemojte kombinovati sa svežim voćem u smutiju, jer bi se to loše odrazilo na varenje kao i na apsorciju tako kvalitetnih namirnica.

Uživajte u voću i pazite kako kombinujete.

Autor: Sanela Dimitrijević

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *