MOJ PUT KA ISCELJENJU – ZDRAVA HRANA

Trenutno se mučim sa izazovom zvanim zdrava ishrana. Ne poštujem pravilnu ishranu, ne hranim se kako bih mislila da bih trebala i to me nervira i zadaje mi glavobolje. Zbog silnih lekova i zbog hormona imam veći apetit koga bi trebalo obuzdati, a to zahteva samokontrolu. Takođe, kilaža mi nije zadovoljavajuća, pa samim tim ni izgled.

Svesna sam da je prevencija i održavanje zdravih navika put ka trajnom ozdravljenju, a tu ogromnu ulogu igra ishrana. Već sam pisala o tome da ishrana nije najvažnija stavka u procesu ozdravljenja, ali je ipak bitna. Potrebno je unositi hranu koja će istovremeno biti lek, odnosno, hranu koja sadrži vitamine, minerale, antioksidanse koji će nam pomoći da ojačamo imuni sistem organizma. Znači, voće i  povrće su prepuni vitamina i minerala i treba ih konzumirati što više u svežem obliku.

Odlučila sam da krenem u novi izazov, a to je da se vratim što zdravijoj ishrani, da smanjim kafu i zamenim je čajem, da izbacim hranu sa belim brašnom, šečerom, jajima i mlečnim proizvodima.

Počeću sa ceđenjem sokova od voća i povrća i šetaću svakog dana bar po 40 minuta.

Na ovom putu „konsultovaću“ knjige Georgija Nazarova, citiraću ga i podeliti nešto od njegovih recepata.

Za početak, nešto ukusno,a korisno je voćni šejk kao čistač creva i organizma iz knjige Tajne pravilne ishrane-prvi deo:

„Jedan izvrstan, lak, prvi obrok za dobro jutro može biti voćni šejk. Koristićemo ga uz ili umesto jutarnjeg voćnog obroka. Ovaj višestruko koristan polunapitak-poluobrok, obaviće mnoge korisne funkcije za organizam.Jedan od najznačajnijih je aktiviranje i normalizacija rada creva, kao i njegovo postepeno oslobađanje od starih naslaga. Isitnjeni sastojci šejka koji prolaze kroz crevo će nabubreti i obaviti mehaničko čišćenje i formiranje stolice. Višak holesterola i triglicerida će ostajati vezan za sastojke iz šejka i na taj način će se efikasno osloboditi iz organizma… Šejk će obezbediti organizam i obiljem antioksidanasa, vitamina i minerala i delovaće na optimizaciju ph krvi. Momentalno nakon ispijanja ovog ,“napitka za dobro jutro“ , osetićemo priliv snage i energije… Čarobni napitak za dobro jutro, može takođe poslužiti i kao deo vcašeg rituala za laku noć, jer će vas zasititi bez opterećivanja organa za varenje u kasnim satima. Takođe, čarobni napitak će se u toku noći potruditi da se organizam očisti  od naslaga nakupljenih stresova i opterećenja od prethodnog dana, kako bi započeli nov dan sveži i odmorni. Evo recepta za šejk.

OSNOVNI ŠEJK

3-5 urmi bez koštica

1-3 suve smokve

1-3 suve šljive

1-3 suve kajsije

1 mala jabuka

1 pomorandža

1 banana

1 čaša vode

Suvo voće dobro izmiksati sa malo vode i dodati ostale sastojke. Sve dobro izmiksati i odmah koristiti.

ČOKOLADNI ŠEJK OBOGAĆEN PRIRODNIM GVOŽĐEM KAO I ŠEJK ZA UBLAŽAVANJE PMS

3-5 urmi

2-4 suve smokve

2 č.k.  malteksa

1-2 č.k. kakao

2 zrele banane

Pola čaše vode

Sve sastojke dobro izmiksati. Uživajte.“

Ukoliko neko od vas bude probao, javite rezultate.

Ja ove nedelje neću moći da krenem sa šejkom, a planirala sam i radovala sam mu se, ali jutros mi se pokvario blender. Dok ne stigne novi, cediću voće i povrće u sokovniku.

Evo recepta za moj ceđeni sok:

Jabuke

Šargarepa

Narandže

Malo celera

Cvekla

Svakog jutra dobro je iscediti limunadu i popiti prvo po ustajanju. Dobar recept za alkalizaciju organizma je: Pola limuna sipati u čašu vode i pola kašičice sode bikarbone bez aluminijuma.

Uživajte u zdravlju.

Autor: Katrina Gold

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...