MOJ PUT KA ISCELJENJU – SUSAM MOJ PUT KA ISCELJENJU – SUSAM
Susam je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno uneti  50 grama ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba čoveka za ovim mineralom. Osim... MOJ PUT KA ISCELJENJU – SUSAM

Susam je izuzetno bogat gvožđem, pa je dovoljno uneti  50 grama ovog semena da bi se zadovoljila dnevna potreba čoveka za ovim mineralom. Osim gvožđa, u velikim količinama prisutan je i kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Od vitamina posebno mesto zauzima vitamin E, moćan antioksidans, koji štiti ćelije od starenja, pojave tumora i srčanih bolesti. Istovremeno, izvrstan je izvor i tiamina B1, piridoksina B6, niacina, folne kiseline i riboflavina. Sezamin je još jedan sastojak, važan u zaštiti jetre od oksidativnih oštećenja. Zajedno sa sezamolinom i lignanom utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska, a povećava nivo vitamina E. Proteini i masne omega 6 kiseline su, takođe, važni sastojci za očuvanje zdravlja.

Ulje susama predstavlja dobru prevenciju protiv stvaranja tromba, odnosno krvnog ugruška, ali i protiv dugotrajnog zatvora i neredovne stolice.

Evo još nekih zanimljivih činjenica o susamu:

Doprinosi zdravlju kostiju

Susamove semenke su dobar izvor kalcijuma koji je suštinski važan da se spreče neki problemi sa kostima. Merenja su pokazala da šaka susamovog semena ima više kalcijuma nego čaša mleka, a cink koji ove semenke sadrži doprinosi povećanju gustine kostiju. Na taj način, susamovo seme je bolji prehrambeni izvor kalcijuma nego mleko, pogotovo zbog brojnih problema koji se u poslednje vreme povezuju sa preteranom konzumaicjom mleka i mlečnih proizvoda.

Preventivna antikancerogena svojstva

Susamove semenke sadrže više fitosterola od svih drugih orašastih plodova i semenki, a fitosteroli su važna komponenta prevencije od raka, pogotovo hormonski izazvanih (kao što je rak dojke). Da biste postigli preventivni efekat, jednostavno svakog dana dodajte kašičicu susamovog semena u salatu, jutarnji musli ili jogurt…

Pomaže protiv anemije

Zbog visokog sadržaja gvožđa, veruje se da susam pomaže u prevenciji i tretmanu anemije. Zato se susam preporučuje osobama koje pate od anemije usled nedostatka gvožđa i umora koji često prati ovo stanje.

Pomaže uklanjanju efekata stresa

Neki hranljivi sastojci susama imaju svojstva da ublažavaju stres, na primer, magnezijum koji opušta mišiće i vitamin B1 (tiamin) koji ima umirujuća i antidepresivna svojstva.

Pomaže sprečavanju dijabetesa i snižavanju krvnog pritiska

 Semenke susama bogate su nutrijentima, uključujući magnezijum, za koji je pokazano da pomaže u prevenciji dijabetesa; susam spada u 10 namirnica najbogatijih ovim mineralom. Usled toga, susam koristi i sniženju krvnog pritiska, jer u tom procesu magnezijum takođe igra bitnu ulogu.

Šta ćete više? Pa, susam je odličan izbor u ishrani zato navalite. Možete da napravite i susamovo mleko, probala sam i odlično je.

Autor: Katrina Gold

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *