MOJ PUT KA ISCELJENJU- POST I SMIRENJE

Upravo je prošao post i ispoštovala sam ga. Jela sam mnogo manje slatkiša, više voća i povrća, manje sam grickala između obroka, počela sam redovnije da pravim smutije i ceđene sokove od narandže i limuna. Poboljšalo mi se varenje, smanjili su se problemi sa hemoroidima, smanjio se nesnosni apetit.

Post je odličan odmor od unosa masne, previše slatke i slane hrane, a takođe jako je važno manje unositi belog hleba i zameniti ga crnim ili projom.

Četiri posta u toku godine, plus sredom i petkom je odličan balans, jer se ne odričemo u potpunosti od nezdrave, a ukusne hrane, a ipak vodimo računa i znatno se zdravije hranimo u danima posta. Ponavljam, treba unositi mnogo više voća, povrća, semenki, koštunjavog voća, suvog voća, kuvane pšenice zaslađene medom, žitarica, čorbica od povrća, crnog hleba. Truditi se da ne bude zaprške ili smanjiti na minimum.

Pričest se nadovezuje na post na vodi i može biti veoma isceljujuć. Pored ishrane kojom čistimo telo od nečistoća, trebalo bi postiti i od svađa, loših misli, od sve negativnosti, razvijati vrline kao što su moral, dobrota, saosećajnost, , smirenost, praštanje, pomaganje drugima…

Vidite da se naša religija poklapa sa metodama koje se savetuju u popularnoj psihologiji za smanjenje stresa i opšti boljitak. To su metode koje često spominjem- meditacije, pozitivne afirmacije, vizualizacija… Setite se reiki principa koji su poprilično u skladu sa hrišćanstvom:

  1. Danas ne brinem! Danas očekujem sve najbolje!
  2. Danas nisam ljuta! Danas se radujem svemu!
  3. Danas sam zahvalna za sve!
  4. Danas radim pošteno (i na sebi)!
  5. Danas sam ljubazna i dobronamerna prema svima!

 

Volela bih za kraj citirati oca Tadeja koji govori o smirenosti:

„Svi Sveti Oci koji su proživeli dobrim životom, mirnim i tihim životom, svi kažu da je savršenstvo hrišćanskog života-krajnje smirenje.

Ako se bavimo dobrim mislima i željama, te misli nam daju mir i radost još u ovom životu, a pogotovu u večnosti i onda vidimo da smrti nema, da je smrt pobeđena, Gospod je pobedio smrt i život nam večni darovao.“

Autor: Katrina Gold

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...