MOJ PUT KA ISCELJENJU – OSLOBAĐANJE ZAVISNOSTI OD HRANE I UVOĐENJE ODMORA OD HRANE

Iskrena da budem, dešavalo mi se u toku protekle nedelje da posustanem na putu ka zdravoj ishrani. Šta ću, dešava se, nisam ni prva ni poslednja. Bitno je da budem iskrena prema sebi, da priznam i prihvatim da se „prekršaj“ ipak dogodio, ali idemo dalje, ne odustajemo.Naime, jedne večeri sam izašla na pizzu sa drugaricom, a druge pojela pirinčane galete prelivene čokoladom. Opet kažem, šta je bilo bilo, ne treba mi nepotreban stres. Potrudiću se da u budućnosti ne pravim takve izlete.Nisam baš bila toliko loša, jer sam počela sa jutarnjim vežbanjem i večernjim šetnjama. Takođe, ne preskačem jutarnji smuti, ceđene sokove i suplemente.

Evo citata iz knjige „Tajne čišćenja mozga“- Georgij Nazarov:

„ Kako se osloboditi zavisnosti od hrane?

Da bismo uticali na zavisnost, najpre je potrebno da je osvestimo. Vrlo često mi nesvesno radimo više radnji: pojedemo nešto usput, konstantno pijemo neko piće, pušimo i ne registrujući to. Predlažem da tokom dva meseca zapisujete sve što radite: kada i koliko ste pojeli i popili u toku dana i noći (i to ne po sećanju, nego odmah).

Uz to, predlažem da se svakodnevno merite na vagi i upisujete podatak u isti dnevnik. Ako donesete odluku da prekinete zavisnost od neke namirnice, uradite to nakon dve do tri nedelje evidentiranja svojih navika u ishrani. Takođe, predlažem da izvršite zamenu nezdravog zdravim proizvodom.  Na primer, ukoliko volite slatkiše (što je slučaj kod mene!), dajte sebi mogućnost da ih povremeno koristite, ali pripremljenje na zdraviji način. Ako je u pitanju kafa, napravite ritual ispijanja čaja ili kombuhe ili bio-kafe, mada ona sa običnom kafom nema nikakve veze, jer se pravi od žitarica i korena jestivih biljaka.

Redovna upotreba zdrave čokolade od kakaa, banane, meda ili malteksa, mlevenog lešnika i meda, pomoći će da se na mnogo lakši način oslobodimo negativne zavisnosti od nezdravoh slatkiša, jer ćemo u mozgu stvoriti jednu vrlo snažnu pozitivnu povezanost, koja daleko snažnije deluje od prethodne.“

Konačno sam se odvažila da ponovo krenem sa voćnim danom, što je veoma korisna stvar. Nazarov to zove „odmor od hrane“. Moraću i to da vam citiram, jer je tako najbolje objašnjeno, nego da sama prepričavam:

„Zašto su nam potrebni dani odmora od hrane?

Kada se hranimo na zdrav ili zdraviji način, unosimo u sebe neuporedivo manje toksičnih sastojaka u odnosu na uobičajeno prihvaćen način ishrane. Pri tome sistem za eliminaciju toksičnih materija, koje svakodnevno uglavnom redovno unosimo ili stvaramo u svom organizmu, funkcioniše neuporedivo bolje u odnosu na način življenja prihvaćen u ovom podneblju.

Voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke i zdravi napici, prirodno poseduju vrlo izraženu moć detoksikacije organizma. Uz sve te prednosti zdravijeg načina ishrane i života, vrlo je korisno redovno sprovoditi dane odmora od hrane. Tih dana, organizam se dodatno čisti od nakupljenih toksičnih materija, kao i štetnih naslaga produkata metabolizma. Takođe, snažno se aktivira proces regeneracije, tj. obnavljanja tkiva, (npr. brže zarastanje rana i ranica na koži i sluzokoži, brže i kvalitetnije obnavljanje i regulacija sastava krvi). Ujedno, vrlo je izraženo jačanje imunog sistema, brže lečenje prehlada, podmlađivanje organizma, kao i otklanjanje bolesnog i tumorskog tkiva. Eksperimenti redovnog odmora od hrane, više puta sprovedeni na pacovima, uvek su za rezultat imali značajno produženje prosečnog životnog veka i za oko dva puta, uz vrlo dobro zdravstveno stanje…

Najjednostavniji način je uvođenje dana odmora od hrane jedanput nedeljno, za ljude sa trenutno povećabnom telesnom težinom. Kada se postigne optimalna ili željena telesna težina, poželjno je zadržati tu naviku.“

Ja ću samo reći kako ja sprovodim odmor od hrane. Obično ga zovem voćni dan i tog dana konzumiram smutije, ceđene sokove,sveže i suvo voće, sirovo povrće, čajeve. Dozvoljene su i alge, kombuha, kao dodatak hladno ceđena ulja, biljna mleka. Sprovodim ih jednom nedeljno. Odlična zdrava navika koja podstiče čišćenje organizma. Probajte.

Autor: Katrina Gold

 

 

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...

Insulinska rezistencija u trudnoći

Insulinska rezistencija u trudnoći. Insulinska rezistencija je metaboličko stanje...

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici

5 knjiga koje će pomoći svakoj preduzetnici. A slobodno...

Veliki uspeh kruševljanke u Veneciji – Jelena Borovčanin

Veliki uspeh kruševljanke u Veneciji - Jelena Borovčanin. Kruševljnka...