MOJ PUT KA ISCELJENJU – “MISO SUPA” MOJ PUT KA ISCELJENJU – “MISO SUPA”
Da li ste čuli za miso supu? To je jelo koje se pravi od gomile povrća i miso paste. Došla je iz Kine i... MOJ PUT KA ISCELJENJU – “MISO SUPA”

Da li ste čuli za miso supu? To je jelo koje se pravi od gomile povrća i miso paste. Došla je iz Kine i Japana. Ima više verzija kako se sprema, a ja sam  maksimalno pojednostavila. Potrebne su i alge da se kuvaju u šerpi sa vodom i iseckanim raznim povrćem. Ja stavim šta mi se nađe u kuhinji: luk- crni, beli, praziluk, šargarepu, cveklu, kupus, karfiol… Sve zajedno kuvam neko vreme i to je to. Miso pastu dodam u tanjir sa tim mešavinom i izmešam. Dakle, nije potrebno dodavati nikakve začine, jer miso pasta je slana i ima prijatan ukus.

Miso pasta je fermentisana sojina pasta koja se pravi od zrna soje, kao glavnog sastojka, od pirinča, vode i soli. Sastojci se mešaju i ostavljaju da fermentišu duže ili kraće, stvarajući različite tipove miso paste.

Miso pasta je u Japan stigla iz Kine, pre čak 1300 godina i u prvo vreme koristili su je samo samuraji, kao svoje osnovno jelo, uz pirinač i povrće ili ribu. Miso se potom proširio čitavim Japanom kada su i seljaci počeli da sami za sebe proizvode domaći miso. U različitim regijama Japana proizvode se različite miso paste.

Korišćenje miso paste preporučuje se:

 –   kao pomoćno lekovito sredstvo u prevenciji kancera

 – za snižavanje krvnog pritiska

  – jer štiti zdravlje srca

  – zbog detoksifikujućih svojstava

 –  kao pomoć radu jetre

 – kao pomoć varenju

 – kao pomoć radu mozga i nervnog sistema

–   utiče na smanjenje gojaznosti

 – sprečava opstipaciju.

Ne bih više o ovome, dovoljno je, pa ko voli nek izvoli.

Autor: Katrina Gold

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *