MOJ PUT KA ISCELJENJU – BRAZILSKI ORASI I LANENO SEME MOJ PUT KA ISCELJENJU – BRAZILSKI ORASI I LANENO SEME
Brazilski orasi Vrlo je hranljiv jer u sebi sadrži dosta vitamina, najviše E i B, minerala, ali ima i nekih sastojaka koji nisu tako... MOJ PUT KA ISCELJENJU – BRAZILSKI ORASI I LANENO SEME

Brazilski orasi

Vrlo je hranljiv jer u sebi sadrži dosta vitamina, najviše E i B, minerala, ali ima i nekih sastojaka koji nisu tako dobri, zbog čega stručnjaci preporučuju da ne jedete više od dva do četiri oraha dnevno.

Šta je to u njemu šti nam ne prija? Mast, pre svega. Brazilski orah sadrži mononezasićene masne kiseline i polinezasićene masne kiseline, omega-6 masne kiseline, kao i dosta zasićenih kiselina.

Brazilski orah sadrži kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe i selen, zbog čega, osim što je dobar za kožu, ovaj orah ima i antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Selen je inače sastojak koji se može naći u jako malom broju namirnica, zbog čega je brazilski orah gotovo dragocen plod, a takođe, u sebi sadrži i prirodna vlakna, koja dobro deluju na zdravlje celog organizma.

Zbog svih ovih dobrih sastojaka, brazilski orah jača imunitet i dobro deluje na kardiovaskularni sistem.

Laneno seme

Laneno seme ima snažno antikancerogeno dejstvo, štiti od srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze, snižava holesterol i visok pritisak.

Obnavlja crevnu floru

Preporučuje se i osobama koje pate od artritisa, zatvora, tvrde stolice i jake želudačne kiseline. Pomaže u oslobađanju od gasova i izvanredan je laksativ jer eliminiše toksine.

Osim toga, mleveno laneno seme je odlično za smanjenje telesne težine jer sprečava zadržavanje vode u organizmu, ubrzava metabolizam i topljenje masnoće. Zahvaljujući velikom procentu dijetetskih vlakana, laneno seme smanjuje osećaj gladi.

Štiti od raka i infarkta

Laneno seme razređuje krv, sprečava nastanak ugrušaka, kamenja u bubrezima i žuči. Ispitivanja i klinička iskustva pokazala su da redovno konzumiranje lanenog semena prevenira i leči rak dojke, prostate, debelog creva, pluća, snižava nivo holesterola u krvi i jača srčani mišić. Zadržavanje vode uvek je posledica nekog oboljenja, između ostalog upale zglobova, nekih tipova gojaznosti, PMS-a i kardiovaskularnih oboljenja, a redovno korišćenje lanenog semena pomaže bubrezima da izluče tečnost i natrijum.

Laneno seme jedan je od najvećih izvora prirodnog lignina i nezasićenih masnih kiselina omega-3, omega-6 i omega-9, a sadrži i 27 raznih antikancerogenih sastojaka.

Ulje ceđeno iz semena lana jedna je od najblagotvornijih poznatih namirnica. Osobama obolelim od raka često se savetuje da samo to ulje koriste u ishrani.

Laneno ulje sadrži esencijalna ulja i hranljive materije koje su organizmu konstantno neophodne i koje podižu otpornost. Ovo ulje vraća snagu i vitalnost i ublažavaju alergije.

Autor: Katrina Gold

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *