MOJ PUT KA ISCELJENJU –  BADEMI MOJ PUT KA ISCELJENJU –  BADEMI
Volela bih da malo pažnje posvetim i zdravim namirnicama i zdravom načinu ishrane, pa ću krenuti  od veoma zdravog koštunjavog voća – od badema.... MOJ PUT KA ISCELJENJU –  BADEMI

Volela bih da malo pažnje posvetim i zdravim namirnicama i zdravom načinu ishrane, pa ću krenuti  od veoma zdravog koštunjavog voća – od badema.

Bademi su izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrže i cink, selen, bakar i nijacin. Nekoliko studija potvrdilo je da bademi štite srce od napada. Da bi se izbegle srčane bolesti dovoljno je svakodnevno pojesti 45 grama ovog dragocenog voća.

Velike količine mangana i bakra u bademu čuvaju nervni i endokrini sistem, održavaju čvrstinu i zdravlje kostiju, normalan krvni pritisak, a podstiču i optimalan rad štitaste žlezde. Veoma je koristan i za držanje dijete, jer daje osećaj sitosti, što je veoma važno u borbi protiv gojaznosti.

Bademi su i odličan izvor kalcijuma, pa ko ne voli mleko i mlečne proizvode ili je alergičan, može ih zameniti bademima, bademovim mlekom i uvesti dovoljnu količinu kalcijuma u organizam.

Pored ostalog, bademi imaju i sledeće korisna svojstva:

Jačaju zube i kosti: Prirodni fosfor koji bademi sadrže pomaže jačanje kostiju i zuba.

Prevencija kancera: Bademi pomažu kretanje hrane kroz debelo crevo i tako pomaže detoksikaciju i smanjuje rizik od kancera.

Prevencija dijabetesa: Badem utiče na smanjenje skoka šećera i insulina u krvi, nakon obroka, i na ovaj način štiti od dijabetesa.

Preporučuje se trudnicama: S obzirom da sadrži folnu kiselinu badem se preporučuje trudnicama.

Smanjenje težine: Prirodno bademovo mleko pomaže smanjenje telesne težine tako što monozasićene masti iz badema pružaju osećaj sitosti i sprečavaju prejedanje.

Sprečava konstipaciju (zatvor): Bademi su bogati dijetetskim vlaknima i kao i druge namirnice bogate vlaknima pomaže u sprečavanju konstipacije. Svakako obratite pažnju na to da popijete dovoljno vode nakon što jedete bademe.

Daju energiju: Bademi sadrže mangan, bakar i riboflavin pomažu u stvaranju energije.

Alchajmer: Studije pokazuju da redovna konzumiranje badema deluje kao prevencija Alchajmerove bolesti.

Autor: Katrina Gold

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *