Moj princip za postupanje i reagovanje

Svedoci smo da u ovom brzom i nesvakidašnjem dobu u kome svi živimo svoje živote najbolje što umemo i znamo, nikoga od nas kolektivno, a ni pojedinačno nije zaobišao stres.

Taj začin je sastavni deo života svakoga od nas, nekome više, a nekome manje. Taj začin nam čini živote papreno nepodnošljivim ukoliko se ne potrudimo da drugačije prihvatimo postojanje stresa u našim životima. Šta to znači? Znači da ne treba da negiramo njegovu moć i postojanje već da prihvatimo njegovu prisutnost u trenucima kada ga osećamo. I da pronađemo, naučimo, ili sami stvorimo princip na osnovu koga ćemo reagovati i postupati u stresnim situacijama.

Jer kada detaljnije razmislimo na ovu temu, ipak su za naš dobar osećaj i mir presudne upravo naše reakcije.

Zbog toga što nam određena situacija ne stvara osećaj koji tada imamo u sebi. Osećaj koji tada imamo stvara nam ga naša reakcija na situaciju. To je razlog zbog kog je vrlo važno znati usmeravati – vladati svojim reakcijama u cilju smanjenja svakodnevnog stresa.

Pa sam tako ja počela da istražujem i primenjujem razne načine za umanjenje stresa. I pomagali su mi neko vreme. Međutim, kako sam ja osoba kojoj ne prija da ponavlja nešto sasvim isto duže od tri puta, uvidela sam da mi ti načini nisu sasvim delotvorni kao ranije, pa sam shvatila da treba da uvodim nešto drugo.

Prethodne načine sam prestala da primenjujem zato što sam ih dugo vremena koristila da sam doslovno naučila svaku svoju moguću reakciju napamet, i to mi nije bilo interesantno.

Pa sam osmislila za sebe jedan vrlo jednostavan princip reagovanja i postupanja.

U tom principu postoje tri jako bitne stavke o kojima ja razmišljam i koje ispoštujem kada treba nekako da postupim ili odreagujem.

– Da je uskladu sa Božijim pravilima. (moj postupak ili moja reakcija)

-Da je funkcionalno. (Upotrebljivo-korisno)(moj postupak ili moja reakcija.)

-Da je što bezbolnije po mene i okolinu. (Moj postupak ili moja reakcija.)

Ako vi budete želeli da pravite svoj princip za postupanje i reagovanje možete da stavite one stavke koje su vama bitne. Ove tri su meni bitne.

Ja ovim ne dižem pobunu protiv načina koji već postoje. Već smatram da je svako potpuno sposoban da proceni šta njemu odgovara i da na osnovu toga stvori svoj način funcionisanja.

Autor: Milica Đorđević

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...