Moda kroz istoriju Moda kroz istoriju
Danas svako ima svoje viđenje mode. Izlaskom na ulicu možemo ugledati različite stilove i osobe koje pripadaju određenoj subkulturi koju ističu kroz svoju garderobu.... Moda kroz istoriju

Danas svako ima svoje viđenje mode. Izlaskom na ulicu možemo ugledati različite stilove i osobe koje pripadaju određenoj subkulturi koju ističu kroz svoju garderobu. Modu nam diktiraju uglavnom mediji, modne kuće, poznate ličnosti ali postoje i dalje osobe koje imaju sopstveni stil i na njih ne uticu drugi. Menjanje mode kroz istoriju je proizvelo niz novih stilova koje i dalje žene širom sveta nose sa ponosom.

U dvadesetim godinama prošlog veka žene su nosile dugačke lagane suknje i pantalone. Ovakav iskorak u modi napravila je Coco Chanel, jedna od najpoznatijih dizajnerki sveta.

U 1930-tim rat je ostavio veliki trag na modnu industriju.Odeća je bila široka i ekonomičnija kada je reč o materijalima jer je kriza ostavila svoj trag.

1940-te godine u modu su ušle pantalone sa širokim nogavicama i naramenice.

moda

Posleratne 1950-te su unele velike promene u modnu industriju. Dior je pokazao kolekciju koja je postala je obeležje decenije sa svojim ženstvenim i prefinjenim kreacijama.

1960. Žene su tražile da imaju jednaka prava kao muškarci. Ovu deceniju obeležile su skraćene suknje i mini suknje. Materijali su bili jarkih boja.

1970. Nastajanje hipi-pokreta koji je zauvek izmenio način života i odevanje. Žene i muškarci su nosili odecu drečavih boja i pravljenu od laganih materijala.

moda

1980. Modu su odlikovale drečave boje i trenerke, grejači za noge, hip-hop moda i muzika.

1990. Rep muzika je bila osnova ovog perioda i ženska odeca je bila manje ženstvena pod uticajem te muzike. U Srbiji, devedesete su ostale poznate po air-max patikama ,šuškavcima i trenerkama.

Autor: Rebeka Brošćanc

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *