MISLI I OSEĆAJ ISTO

Pozitivno razmišljanje je značajno za postizanje uspeha ali i osećanja imaju svoju ulogu u ovom procesu. Ja sam uticaj svojih emocija primetila tokom verovali ili ne kuvanja. Kada pevušim ili se jednostavno smejem dok spremam obrok on bude savršen, međutim ukoliko sam nervozna ili neraspoložena nešto obavezno pođe po zlu ( presolim, zagori…). Primer možda jeste banalan ali mi je pružio uvid u uticaj osećanja na ono što radim. Znate li da kada dva laboranta rade isti ogled dakle koriste identične sastojke u jednakim količinima, temparaturu itd. dobiju različite rezultate. Naravno razlike su minimalne te ne predstavljaju nečiju grešku ali ipak postoje. Njihovo razmišljanje i emocije direktno su uticale na dobijene rezultate.

Neki smatraju da misli imaju prednost nad materijom (eng. mind over matter) dok ja verujem da su misli i osećanja u skladu sa materijom.

A šta ti znači ovo misli i osećaj isto?

Koliko god se trudili da razmišljate pozitivno ukoliko su vam osećanja suprotna (tuga, nervoza, apatija, neraspoloženje) efekat će izostajati. Mozak i srce moraju biti pozitivni da bi nastala visoka vibracija. Ukoliko tokom korišćenja afirmacije ne osećate pozitivne emotivne promene odustanite od nje jer neće delovati.

Mnogi pokušavaju da razmišljaju pozitivno onda kada ih ispunjavaju negativne emocije. Ovo šalje mešanu poruku pa prevlada ono što je jače osećanja. Naravno da vam pozitivne rečenice mogu pomoći da se osećate bolje ali ima i trenutaka kada one jednostavno ne deluju. Tada nemojte uzaludno vrteti različite afirmacije sa nadom da će vam bar jedna pomoći već se pozabavite svojim emocijama.

Zbog čeka se osećate tako? Šta je uzrok svega toga? Šta vam to nedostaje?

Postavite sebi ova pitanja i otkrite koren problema. Kada uklonite uzrok i posledice će nestati.

Emotivnost je značajna i u poslovnom svetu tačnije emotivna inteligencija.

Čuj inteligencija pa svi mi osećamo šta je tu toliko posebno?

Emotivne inteligencija ne predstavlja samo sposobnost da osećate već i da sa lakoćom uvidite šta drugi osećaju. Ovo bi značilo da čak iako se ne slažete sa nečijim mišljenjem razumete šta je navelo osobu na ovakve zaključke. Pored toga osobe kod kojih je ovaj vid inteligencije izražen mogu da predvide kako će se osobe ponašati u određenim situacijama. Oni kod kojih je emotivna inteligencija visoka sa lakoćom se poistovete sa drugim te znaju kako da izazovu željenu reakciju okoline.

Ovo je recimo značajno u svetu marketinga. Posao stručnjaka iz ove oblasti je kreiranja sadržaja koji će javnosti predstaviti neki proizvod ili uslugu te određivanje najboljeg načina emitovanja ovog sadržaja.

Recimo da lanac butika želi više tinejdžera u svojim radnjama iako našeg marketinškog stručnjaka od ove ciljne grupe dele godine on počinje da razmišlja kao 15-godišnjak. Svestan da je ova grupa orjentisana na vizuelno i brzo zna da treba kreirati kratak video i/ili fotografije. Za promociju bi recimo mogli da koriste Viber sticker-e, Instagram, Snapchat filtere jer upravo njih ciljna grupa koristi na svakodnevnom nivou. Da se naš stručnjak držao samo onoga što zna verovatno bi osvanuo standardni bilbord ili reklama na TV-u a broj tinejdžera do kojih je dopreo bio bi značajno umanjen. Umesto toga on je sebi dodelio ulogu onog kome se obraća te pronašao najbolji način mu privuče pažnju.

Kao što vidite emocije nisu značajne samo u međuljudskim odnosima već u svakom aspektu našeg života. Zato vodite računa o onome što mislite i osećate.

Autor: Ljubica Majstorović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...