Mirjana Ašković Mitričević: Moje pesme zajedno drži nit zvana ljubav

Mirjana Ašković Mitričević : Moje pesme zajedno drži nit zvana ljubav. Prošle godine Mirjana Ašković Mitričević objavila je zbirku pesama „Životni zvuci”. Od nedavno ljubitelji njene poezije mogu da uživaju i u drugoj knjizi koju je napisala, a koja nosi naziv „Parče duše”. Sa Mirjanom smo razgovarali o njenim knjigama, pisanju i planovima za naredni period.

Većina autora sa kojima sam do sada sarađivala kažu da su odmalena znali da žele da se bave pisanjem. Kakva je situacija kod tebe? Kako je nastala tvoja ljubav prema pisanoj reči?

Nisam jedna od onih autora koji će reći da pišu ceo svoj život. Reči i emocije sam na hartiju počela da prenosim sasvim spontano pre par godina. Uglavnom su to bile čestitke dragim ljudima za rođendan. Stihovi protkani svakodnevnicom su se sami od sebe nizali, pa je tako i nastala moja prva zbirka poezije „Životni zvuci”.

Mirjana Ašković Mitričević: Moje pesme zajedno drži nit zvana ljubav

Uplovila sam kao hemičarka u svet poezije zahvaljući Biljani Alavanji, glavnoj urednici izdavačke kuće Samo korak. Bilja je prepoznala to nešto u mojim redovima i primila me u svoje jato. Pored izvanredne saradnje postala mi je veliki prijatelj i zahvalna sam Bogu i mojim „Životnim zvucima” jer su nam se putevi ukrstili. Upoznala sam mnogo divnih ljudi i srećna sam jer Samo korak porodica svakim danom raste i okuplja mnoga nasmejana lica.

mirjana-mitricevic-askovic-spisateljica

Inspiracije za pisce uglavnom ne manjka. Odakle ti crpiš ideje za svoju poeziju?

Inspiracija je čudo, zna da naiđe onda kada joj se najmanje nadaš. Tako su neke rečenice često znale da se slože u glavi u toku vožnje kroz grad, šetnjom kroz prirodu, ispod tuša ili pred spavanje. Ukoliko mi pri ruci nije parče papira i olovka, uglavnom bih u mobilnom telefonu pribeležila svoje misli koje bih kasnije pretočila u završnu formu.

Inspiraciju pronalazim u svakodnevnici, u svemu što me okružuje počevši od svoje porodice, života na selu, prirode. Obe zbirke sadrže neke lične pesme, ali i pesme kroz koje sam ja pokušala da donesem neke trenutke koji se dešavaju ljudima iz mog okruženja. Ideja za mnoge pesme nastala je čitanjem vesti u štampi ili gledanjem televizije. Šta je u mojim pesmama stvarnost, a šta fikcija ostavljam čitaocima na maštu.

Obe zbirke (Životni zvuci” i Parče duše”) imaju veoma poetične nazive. Kako si se odlučila da ih baš tako nazoveš?

Pisanjem su se nizali stihovi u rimi koji kroz svoje redove pričaju o životu i životnim vrednostima, i iz tog razloga i naziv „Životni zvuci”. Stihovima u rimi donosim obris životne svakodnevnice.  Zbirka Parče duše” je zbirka u koju je utkan deo moje duše da živi jednog dana i posle mene. Posvećena je mojim roditeljima, jer sam ja parče njihovih duša, mom Milošu koji je svojim postojanjem upotpunio moje parče duše i mojoj ćerkici Danici koja je najlepše parče moje duše.

moje-pesme-mirjana-askovic-mitricevic

Imala sam to zadovoljstvo da uživam u tvojoj prvoj knjizi, a nadam se da će se i druga naći uskoro na mojoj polici. Mi koji smo čitali tvoje pesme znamo kakve su i koliko emocija izazivaju. Kako bi predstavila svoju poeziju onima koji je do sada nisu čitali? Šta mogu da očekuju u tvojim knjigama?

U mojim pesmama čitaoci mogu da očekuju mnogo emocija pretočenih u stihove koji na jednostavan način govore o suštini života. Svaka pesma je priča za sebe, a opet su u isto vreme tako povezane. Zajedno ih drži nit zvana ljubav. Pesme su pisane na jednostavan i razumljiv način, tako da ćete se zasigurno pronaći u pojedinim stihovima.

U mojim pesmama dominantan je taj momenat gde pišem o porodici i onim životnim vrednostima koje danas mnogi zaboravljaju. Pisutne su i one pesme o manje lepim stvarima, surovom životu koji nas čeka uz odrastanje. Stihovi su jako slikoviti, tako da čitajući zbirku čovek u glavi razvija film. Često je ono o čemu pojedini pisci napišu roman stalo u jednu moju pesmu.

Mi uživamo u tvojim zbirkama, a u kojim knjigama ti uživaš? Koji su tvoji najdraži pisci i naslovi koje rado preporučuješ?

Spisak naslova na mojim policama je šarenolik, čitam različite naslove u zavisnosti od raspoloženja. Često se vraćam naslovima Ive Andrića, Meše Selimovića, kao i pesmama Mike Antića, Desanke Maksimović. Od sadašnje beletristike tu su naslovi Gijoma Musoa. Naslov koji preporučujem je „Marioneta”  pisan po istinitom događaju, autorke Biljane Alavanje.

moje-pesme-zajedno-drzi-nit-zvana-ljubav

Za kraj, želela bih da ti se zahvalim na divnoj saradnji i da te pitam šta možemo očekivati u narednom periodu. Da li je možda u planu neka nova knjiga?

U planu je promocija nove zbirke „Parče duše” u gradskoj biblioteci Vlada Aksentijevic u Obrenovcu 6.12.2022 u 18h. Treću knjigu nemam za sada u planu, mada imam neke tekstove napisane u prozi pa se nikada ne zna. Možda jednoga dana i ti redovi reše da izađu na svetlost dana iz foldera u laptopu, a do tada se nadam da će se ljubiteljima pisane reči dopasti moje pesme i da će prepoznati tu nit ljubavi koja je sve objedinila u jednu celinu.

Mirjana Ašković Mitričević: Moje pesme zajedno drži nit zvana ljubav

Knjige naše sagovornice možete pronaći na sajtu IK Samo korak, a njen rad možete pratiti i putem njenog Instagram profila (@mira_askovic).

Intervju obavila: Milica Barać

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....