MEDITACIJA ZA POČETNIKE

Kada sam bila na dnu i kada sam svoj život videla kao životarenje i mučenje, kako sebe tako i onih koji su bili u mojoj blizini, mislila sam da nemam izbora. To je to. Prihvati i živi kako znaš i umeš. Jedina stvar koja je tu bila istinita je da treba da prihvatim to stanje. I prihvatila sam ali ne kao nešto trajno i nepromenjivo već kao trenutnu stanicu u svom životu na kojoj sam se zaglavila i malo duže zadržala. Čula sam priče, čitala, slušala kako se neko nikad nije iščupao iz anksioznosti i kako je ceo život proveo boreći se protiv paničnih napada. No ja nisam verovala u te priče i znala sam da postoji način da se vratim sebi, svom biću i da počnem da živim punim plućima. Nisam htela da se borim jer na taj način bih pojačala svoju nemoć. Edukovala sam se i našla način da iskočim iz tog kruga pakla u kome sam bila.

Osim Reiki energije koja mi je zaista pomogla da svoj život vratim u balans, meditacija je nešto što takođe zauzima veoma važno mesto u mom životu. Od kako meditiram zaista mogu tvrditi da sam spoznala u sebi neko čudo koje do sada nisam znala da postoji u meni. To je moje čarobno mesto. To je oaza svih mudrosti. Toliko uživam u meditaciji da sam počela i sama da ih snimam. Postoje mišljenja da ne može svako da meditira ili da je meditirati teško i komplikovano. Međutim neću se složiti sa tim.

Meditirati je vrlo lako i meditirati može baš svako!

Ne treba se samo plašiti i odustajati ako već u početku ne dođemo do stanja bez misli. Zašto? Jer ćete, ako to očekujete, zaista vrlo brzo odustati. To je nemoguće. Za sve je potrebno vreme i praksa. Ne plašite se misli. One su prosto tu. Samo ih prihvatite i provucite kroz filter.

Zato nemojte oklevati već donesite odluku da učinite nešto korisno za sebe. Podeliću sa vama nekoliko važnih detalja za početnike u meditaciji za koje verujem da će vam pomoći ako ste na samom početku ili se još dvoumite da krenete.

  1. U početku je važno da nađete neko mirno mesto gde vas niko neće uznemiravati. Kako budete iskusniji uspevaće vam da meditirate čak i kada čujete neke glasove u blizini jer ćete uspeti da se fokusirate. Možda će vam prijati vođene meditacije u početku jer ćete se tako lakše fokusirati ili uz muziku. No uvek preporučujem meditaciju u tišini kao najefikasniju. Tako se vraćate sebi i spajate se sa svojim višim ja na svim nivoima.
  2. Kada meditirate važno je da vam bude udobno. Nemojte na sebi imati ništa što vas steže i po mogućnosti budite bosi ili samo u čarapama , bez obuće. Na taj način se bolje uzemljujemo. Možete leći ili sesti, no budući da cilj meditacije nije da zaspete nego da ostanete budni, uvek savetujem da sedite. U ležećem položaju telo se više opusti i često upadnemo u san. Mnogima je teško sedeti u „turskom“ sedu pa možete slobodno sedeti na stolici sa stopalima na podu. Druga varijanta je da sednete na neki deblji jastuk koji će vas malo podići pa će vam lakše biti sesti u „turski“ sed. Kičma mora biti prava i brada lagano spuštena napred. Ruke u krilu sa dlanovima okrenutim ka gore ili na kolenima.
  3. Mnogi ljudi vole plamen sveće jer daje prostoru mir i toplinu. Ukoliko ste jedan/a od njih slobodno upalite sveću. Ako uživate u mirisima, neka to bude mirišljava sveća. Vanila, jasmin, lavanda, sandalovina, ruža…su samo neki od mirisa koje toplo preporučujem. Mirisi će vas dodatno opustiti.
  4. Kada se udobno smestite važno je dodatno se opustiti. Tri puta duboko udahnite i izdahnite. Zatim nastavite disati u svom ritmu koji vam prija. Gledajući u plamen sveće (ili neku tačku isped sebe), lagano zatvorite oči. Osvestite svoje telo i deo po deo polako opuštajte. Neka vam fokus ostane na dahu, na udahu i izdahu. Ostanite u tom procesu koliko vam prija. U početku će to biti 5 min., kasnije 10 min. i vremenom ćete otkriti koliko vam najviše prija.
  5. Jedan od najvažnijih saveta je NE ODUSTAJTE! Uvrstite meditaciju u svoju svakodnevnu praksu. Nemojte imati izgovore. Svako ima 10 minuta vremena ako želi. Najbolje je vreme kada vama prija. Najbolje je ujutru i/ili uveče. No ja kažem da je bolje ikada ikoliko nego nikada nikoliko.

Uvek imajte na umu da je to samo vaša meditativna praksa i da nema pravila. Slušajte sebe i osluškujte svoje potrebe. Ono što prija vama, ne prija nužno nekome drugom. I obrnuto. Zato ne slušajte tuđe priče kako nisu mogli ili uspeli. Vi znate šta prija vama i to izaberite za sebe. Važno je da budete opušteni i da meditaciju posmatrate kao vreme posvećeno sebi. Vreme koje radi samo za vas. Vaša duša će vam biti zahvalna.

Autor: Tijana Mihajlović

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....