MANDARINA ZA ZDRAVLJE I LEPOTU MANDARINA ZA ZDRAVLJE I LEPOTU
Zima je period za mirisne mandarine i to baš u pravo vreme- da nam podignu raspoloženje, zadrže nam sećanje na leto i obezbede nas... MANDARINA ZA ZDRAVLJE I LEPOTU

Zima je period za mirisne mandarine i to baš u pravo vreme- da nam podignu raspoloženje, zadrže nam sećanje na leto i obezbede nas snažnim antioksidansima, blagotvornim i za zdravlje i za lepotu.

Kao i ostali citrusi, mandarina je bogata vitaminom C koji sprečava nastanak bora, neutralizuje slobodne radikale i ublažava foto oštećenja na koži. Ali to nije njena jedina moć i funkcija. Eterično ulje mandarine, koje se dobija hladnim ceđenjem kore zreloga ploda, zaustavlja stvaranje melanina, tamnog pigmenta odgovornog za nastanak pega na koži pa se uglavnom koristi u proizvodima za izbeljivanje fleka na koži.

Eterično ulje ove egzotične voćke, zahvaljujući regenerativnom delovanju, pomaže pri ublažavanju ožiljaka od akni i strija. Zbog umirujućih karakteristika koristi se za ublažavanje crvenila na koži, a zahvaljujući pročišćujućim svojstvima (otvara začepljene pore) i sposobnosti balansiranja sebuma, pogodno je i za masniju kožu. Pored svega, ulje mandarine poboljšava cirkuaciju i protok limfe pa je čest sastojak preparata protiv celulita.

Eterična ulja dobijena iz kore mandarine koriste se u kupkama za opuštanje, za otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu.

Pored toga, ovo esencijalno ulje prirodan je antiseptik, štiti organizam od opasne bakterije Staphylococcus aureus. Esencijalno ulje mandarine doprinosi i ublažavanju bolnih grčeva u disajnom, probavnom i nervnom sistemu.

 

Mandarine imaju smirujući uticaj na nervni sistem pa se preporučuju kod nervoze, stresa, ali i kod ublažavanja alergijskih reakcija.

Mandarine mogu dati i do 80 procenata potrebnog dnevnog unosa vitamina C ljudskom organizmu. A vitamin C je višestruko koristan, kao na primer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekuli sa neparnim brojem elektrona koje traže svoj par ”krađom” elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, odnosno, prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do telesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu sprečiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to između ostalog, jača i imunitet.

Kora mandarine čuva plod od propadanja, tako da mesecima možemo konzumirati mandarine za zdravlje i lepotu. Ako su primereno skladištene, mandarine mogu sačuvati svoju aromu i nutritivne vrednosti koje su savršene za očuvanje zdravlja, ali i za uspešan i brz oporavak ako nas zimske viroze i gripa ne zaobiđu.

 

Autor: Ivana Živanić

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *