MANDARINA ZA ZDRAVLJE I LEPOTU

Zima je period za mirisne mandarine i to baš u pravo vreme- da nam podignu raspoloženje, zadrže nam sećanje na leto i obezbede nas snažnim antioksidansima, blagotvornim i za zdravlje i za lepotu.

Kao i ostali citrusi, mandarina je bogata vitaminom C koji sprečava nastanak bora, neutralizuje slobodne radikale i ublažava foto oštećenja na koži. Ali to nije njena jedina moć i funkcija. Eterično ulje mandarine, koje se dobija hladnim ceđenjem kore zreloga ploda, zaustavlja stvaranje melanina, tamnog pigmenta odgovornog za nastanak pega na koži pa se uglavnom koristi u proizvodima za izbeljivanje fleka na koži.

Eterično ulje ove egzotične voćke, zahvaljujući regenerativnom delovanju, pomaže pri ublažavanju ožiljaka od akni i strija. Zbog umirujućih karakteristika koristi se za ublažavanje crvenila na koži, a zahvaljujući pročišćujućim svojstvima (otvara začepljene pore) i sposobnosti balansiranja sebuma, pogodno je i za masniju kožu. Pored svega, ulje mandarine poboljšava cirkuaciju i protok limfe pa je čest sastojak preparata protiv celulita.

Eterična ulja dobijena iz kore mandarine koriste se u kupkama za opuštanje, za otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu.

Pored toga, ovo esencijalno ulje prirodan je antiseptik, štiti organizam od opasne bakterije Staphylococcus aureus. Esencijalno ulje mandarine doprinosi i ublažavanju bolnih grčeva u disajnom, probavnom i nervnom sistemu.

 

Mandarine imaju smirujući uticaj na nervni sistem pa se preporučuju kod nervoze, stresa, ali i kod ublažavanja alergijskih reakcija.

Mandarine mogu dati i do 80 procenata potrebnog dnevnog unosa vitamina C ljudskom organizmu. A vitamin C je višestruko koristan, kao na primer u borbi sa slobodnim radikalima. To su molekuli sa neparnim brojem elektrona koje traže svoj par “krađom“ elektrona iz stabilnih slobodnih radikala. Ovo uzrokuje lančanu reakciju, odnosno, prelaz stabilnih slobodnih radikala u nestabilne, što na kraju može dovesti do telesnog oštećenja, kao što su oštećenja proteina i oštećenja DNK. Antioksidansi pomažu sprečiti ovu lančanu reakciju i zaustaviti oštećenja, a to između ostalog, jača i imunitet.

Kora mandarine čuva plod od propadanja, tako da mesecima možemo konzumirati mandarine za zdravlje i lepotu. Ako su primereno skladištene, mandarine mogu sačuvati svoju aromu i nutritivne vrednosti koje su savršene za očuvanje zdravlja, ali i za uspešan i brz oporavak ako nas zimske viroze i gripa ne zaobiđu.

 

Autor: Ivana Živanić

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...