Mali vodič za brigu o sebi

Mali vodič za brigu o sebi. Svakodnevno slušamo o tome koliko je briga o sebi važna, ali kada ste poslednji put zaista izdvojili vreme da radite nešto što bi vas opustilo? Živimo brzo, imamo puno obaveza i često mislimo da nemamo vremena za sebe, međutim, bar u nekim malim pauzama između tih silnih stvari koje treba uraditi, može se naći par dragocenih trenutaka koje ćemo ispuniti stvarima koje nas čine srećnim. Zato vam današnji tekst predlaže dvadeset načina da kvalitetno ispunite svoje slobodno vreme. Istina, rad na sebi je mnogo veći i kompleksniji pojam od današnjeg malog vodiča, ali sa druge strane, mali koraci su zlatni koraci, stoga se nadamo da ćete uživati dok ih praktikujete.

Mali vodič za brigu o sebi

trcanje-zdravlje-briga-o-sebi
Briga o zdravlju – trčanje

-ZDRAVLJE-

1) Pijte dosta vode – ne zaboravite da gde god krenete, uz sebe imate flašicu vode. Voda osvežava organizam i osim toga što će vam i te kako prijati kad je popijete, ona je važna i za negu kože i kose.

2) Prošetajte – osim toga što je šetnja dobra za kondiciju, srce i celokupno fizičko zdravlje, boravak na svežem vazduhu važan je i za naš um i tokom njega nam se razbistre misli. Ne morate ići na neke velike staze ukoliko nemate vremena – jednostavno prošetajte kroz ulicu, oko zgrade, ili odite peške do marketa umesto da hvatate autobus.

3) Vežbajte – fizička aktivnost je jako važna i serije vežbi, koje možete pronaći čak i na internetu ukoliko nemate vremena za teretanu, uvek prijaju. Između ostalog, oslobađate se negativne energije.

4) Pojačajte muziku i plešite kao da vas niko ne gleda – kad god ste u prilici, upalite zvučnike i pustite neke vesele pesme, igrajte, zamišljajte da ste u spotu i iako to malo čudno zvuči, zapravo, osećaj je jako dobar. Takođe, napravite plejlistu sa srećnim pesmama, tako da svakog jutra dok šetate gradom, uz sebe imate par pesama koje volite i koje vam dižu samopouzdanje.

5) Popijte šejk ili čaj – osim toga što je ukusno, veoma je zdravo i opuštajuće, a posebno ćete se zabaviti ukoliko ih budete sami pripremali.

Mali vodič za brigu o sebi

opustanje-citanje-knjiga
Devojka se opušta čitajući knjigu

-OPUŠTANJE-

6) Gledajte zalazak/izlazak Sunca – svi se oduševimo kada sa prozora svoje sobe posmatramo predivne boje neba – prelepo je i opuštajuće. Ukoliko ste u prilici da odete na neko mesto na kojem možete lepo videti izlazak ili zalazak Sunca, još bolje.

7) Pogledajte film ili seriju – po mogućnosti komediju, ili nešto što ste već gledali, da vas ne umara, a opet vam bude zabavno.

8) Čitajte knjigu – knjige su odličan način za opuštanje. Ukoliko niste ljubitelj romana ili prosto ne znate koji više da čitate, preporučujemo vam motivacionu knjigu ,,Uspeh, što da ne“ Džeka Kenfilda, a na internetu možete i poslušati knjigu ,,You Are A Badass“ autorke Jen Sincero, jako su korisne i nadahnjujuće. Takođe, poezija uvek dobro dođe, a iz te oblasti vam preporučujemo Rupi Kaur, Pabla Nerudu i neprevaziđenog Miku Antića.

9) Upotrebite masku za lice – maske su odlične za opuštanje i hidriranje lica. Možete ih pronaći u svim drogerijama, a takođe postoje i brojni recepti na internetu pomoću kojih maske za lice možete napraviti sami.

10) Opustite se uz toplu kupku – jedan od proverenih načina za relaksaciju.

Mali vodič za brigu o sebi

pisanje-dnevnika-briga-o-zdravlju
Pisanje dnevnika

-IZRAŽAVANJE-

U zavisnosti od toga šta najviše volite, preporučujemo vam da:

11) crtate/slikate

12) fotografišete

13) pišete

Takođe, preporučujemo vam da, makar povremeno, 14) vodite dnevnik. To ne mora biti neka velika, ukoričena sveska ukoliko vi to ne želite – poenta je da svoja osećanja stavite na papir, ili čak u beleške telefona. To uopšte ne mora biti poetično niti gramatički perfektno, stvar je u tome da te misli koje vam se skupljaju, na neki način izbacite iz sebe. Ovo je jedna od najbitnijih stavki kada je reč o radu na sebi, a korisno je i kada rešavate neki problem – jednostavno sve zapišite, a onda analizirajte i polako razmišljajte i razjašnjavajte sve što vam padne na pamet.

15) Sredite sobu, preuredite prostor ili dekorišite nešto – u isto vreme radićete nešto korisno i nešto zanimljivo, a uvek možete i slušati muziku dok sređujete.

prijateljice-kafa
Prijateljice na kafi

Mali vodič za brigu o sebi

-SOCIJALIZOVANJE-

16) Idite u kafić/čajdžinicu sa prijateljima – odličan način da porazgovarate o svakodnevnim temama, našalite se i uživate uz topli napitak. Međutim, čak ni ne morate ići u kafić – dobra ideja je i da se 17) okupite u vašoj kući ili kući vašeg prijatelja i zajedno gledate filmove, slušate muziku i pričate. Čovek se bolje oseća u društvu i razgovor je veoma važan.

18) Pozovite starog prijatelja ili prijatelja koji se odselio – podsetite se starih uspomena, nasmejte se i vidite ko šta radi i kakve planove ima za budućnost.

19) Popričajte sa članom porodice – iako su nam to najbliži ljudi, sa porodicom slabo vodimo neke neobavezne razgovore, iako svaki član sigurno uvek ima nešto zanimljivo ili korisno da podeli. Češće pričajte sa porodicom.

I za kraj, naglašavamo da sve stvari koje smo naveli u stavkama gore, možete 20) raditi u društvu.

Autor: Ana Arsić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...