Majka sam koja oduvek veruje da ovo nije takmičenje

Majka sam koja  oduvek veruje da ovo nije takmičenje. Poslednjih dana smo svedoci užasnih istina. Ruku na srce i pre toga smo znali, u narodu popularan termin “javna tajna”. Porođaj nije lepo iskustvo, bio prirodan bio carski rez. Bilo sa epiduralom ili bez.

Zapravo je prva ideja za ovaj tekst bila da se osvrnem na sam čin rađanja i kako je iz mog ugla izgledao porođaj u u državnoj bolnici, bez veza. Danas već želim da napišem nekoliko reči o tome kako je žena ženi najveći neprijatelj. Nažalost.

Često na društvenim mrežama čitamo izjave od kojih se diže kosa na glavi, gnusne prepirke od kojih može da se sprži i poslednja ćelija u čoveku.

Majka sam koja  oduvek veruje da ovo nije takmičenje

Međutim, zadesio nas je život. Ovom prilikom je došao u vidu tragičnog događaja koji je izašao javno. Sada već svima poznata priča o mami iz Sremske Mitrovice me je pogodila više nego ikada. To je valjda normalno, kada i sama imaš dete.

Kao neko ko je imao ok porođaj ipak ne mogu da kažem da je lep, jer zaista mislim da tu nema ništa lepo. Bol nije lepa, procedura nije lepa, rane nisu lepe, nemoć nije lepa. Jedina lepa stvar je trenutak kada ugledaš to malo nevino biće.

Majka sam koja oduvek veruje da ovo nije takmičenje
Majka sam koja oduvek veruje da ovo nije takmičenje

Zato sam više nego ikada želim da pomenem situacije o kojima često razmišljam.

Žene su ženama često najveća bol. Umesto da budu prve u redovima podrške, da se saosećaju one često sebi za pravo daju moć. Moć da nekoga unište i ponize. Osećaju se superiornije od drugih.

Majka sam koja  oduvek veruje da ovo nije takmičenje

One koje su se porodile bez epidurala misle da su bolje od drugih, one koje su se porodile prirodno smatraju da su jače od majki koje su se porodile carskim rezom. One koje doje ističu tu činjenicu kao sredstvo za napad drugih majki koje su svoju decu odgajale dohranom.

Sve se plasira površno i često se osećam kao da sam u nekom paralelnom svetu, gde se vodi bitka za prestiž.I to nikada neću razumeti.

Žene su nakon porođaja ranjive, fizički i psihički i zaista mogu razumeti mušku stranu koja nema razumevanja. Ali ne mogu razumeti da neko ko je bio i istoj situaciji nema empatiju.

Majka sam koja oduvek veruje da ovo nije takmičenje
Majka sam koja oduvek veruje da ovo nije takmičenje

Majka sam koja se porodila u državnoj bolnici. Majka sam koja nije imala veze u vidu doktora i babica. Majka sam koja je primila epidural. Majka sam koja je dobro prošla na porođaju. Majka sam koja ne zna ime doktora koji je pomogao da se beba rodi, a volela bi da zna. Majka sam koja je teže razvila proces dojenja. Ali sam i majka koja je izgubila mleko. Majka sam koja je imala fizičke smetnje nakon porođaja. Majka sam koja bila okružena ljudima koji razumeju i željni su da pomognu. Majka sam koja je za pratnju prilikom porođaja.

Majka sam koja  oduvek veruje da ovo nije takmičenje

Zato ću samo kratko reći za kraj.

Ova situacija nema vam bude nauk da sledeći put razmislite šta ćete da kažete, napišete i progovorite jer nikada ne znate ko kakav kamen nosi na svojim plećima.

Autor: Dragana Butić, @coka_moka

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...