MAJ, MESEC MATEMATIKE

U subotu 11 maja, posetili smo galeriju na Andrićevom Vencu u kojoj se održavaju tokom celog meseca manifestacije, radionice, izložbe, posvećeni matematici. Ovde u galeriji publika će biti u prilici da vidi i učestvuje u glavnom programu manifestacije „Kroz matematičke predele“, uz interaktivne eksponate, naučnopopularna predavanja, razgovore, filmske projekcije.

rrem

Prenosimo Vam delić te atmosfere. Galerija ima dva sprata. Na prizemlju se nalazi osnovni deo postavke, dok je na spratu prostor namenjen više za održavanje filmskih projekcija i razgovora o matematici sa profesorima. Tu postoji još i „Zid teških pitanja“ pa možete da se oprobate u rešavanju mozgalica, i da probate da rešite Cezarov disk  (šivrovanje).

Ceo program  namenjen je deci i odraslima. Predstavljeni su razne matematičke igračke, koji na prvi pogled izgledaju prosto, ali je potrebno mnogo vremena da se slože u pravilni oblik, ili da se dobije odgovarajući rezultat.

dav

Na primer ova igračka, koja izgleda kao neki kub, sabire se od pastićnih palica sa magnetima, koje treba da se postavljaju po određenom principu da bi se sklopilo sve to u jednu celu figuru. Drvena mozgalica zahteva da se brojevi poređaju tako, da bi se dobijo podjednaki rezultat. Bilo je i kreativnog crtanja sa spirografom raznih dimenzija i oblika. Spirograf je lenir koji u sebi ima razne oblike, a ivice su u zubčanicima. Uz pomoć olovke, koja ide pod raznim uglom stvaraju se razne crteže. Od običnih krugova pa sve do cvetova. Deca mogu da se zanimaju sa njim satima, i da stvaraju svoje razne figure putem kombinovanja raznih tehnika. Takođe, svi su mogli da izrade džepni pantograf od materijala, koji bio je obezbeđen organizatorima manifestacije. Pantograf služi za preslikavanje kretanja. Možete da napravite uvećanu ili umanjenu kopiju crteža, u zavisnosti od rasporeda olovaka. Ovaj sistem danas koristi se u mašinama za graviranje.

Sledeći eksponat koji smo pogledali predstavlja Lisažurove figure. Slike koje se mogu videti na zastoru nastaju slaganjem oscilacija izvora svetlosti. Ovde možete da vidite na primeru kad se menja brzina oscilacije kako se menja oblik zraka, koji se projektuje na zid.

rrem

Probajte da vidite da li Vaše telo ima „zlatan presek“  i gde se krije Da Vinčijev kod.  Možete da saznate koje države su doprineli razvoju matematike u svetu, i da saznate o jedinicama mere koje su bile korišćene u drevnem Egiptu, starom Rimu i u Grčkoj. Tako u Egiptu su uzimali za meru dubinu rečnog korita Nil i iznosila je šest laktova i jedan dlan. Danas bi to bilo 3.2 metara. U Grčkoj bi se koristio palac, a Rim koristio je stopu za osnovnu dužinu, dok prst za manje mere.

rrem

Ceo program je besplatan i možete da ga posetite do kraja maja. Na Andričevom Vencu svakog radnog dana od 10 do 20 časova, osim ponedeljkom. Galerija nauke i tehnike SANU svakog radnog dana od 10 do 20 časova, subotom od 10 do 15 časova. Naučni klub centra za promociju nauke. Da bi saznali u koji dan šta je u programu posetite sajt www.m3.cpn.rs

Osim Beograda ova manifestacija održava se u još 45 gradova širom Srbije, tako da možete na sajtu da istražite Vaše gradove.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kupaći & leto sa Liscom

Kupaći & leto sa Liscom. Lisca i ove godine...

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima

Pripremite pileća krilca kao u najboljim KFC restoranima. Od...

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije

Poverenje kao ključna karika između međuljudskih odnosa i komunikacije....

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala

Queen Sensation na drugom izdanju Wine & Music Festivala....