Magnifco – Pseudonim koji objašnjava virtuoznost Muzika iz filma „Montevideo, Bog te video“

Robert Pešut Magnifico je maestro, koji je čini se olako, napravio remek-delo za sva vremena. Paket od 21 trake koju je stvorio kao muzičku podlogu za sada već čuveni „Montevideo“, to je više od muzike. Tu prestaje komponovanje, a počinje puka umetnost. Malo valcera, pa malo kola, a onda marš i zanosni tango. Zbirka melodija od kojih se topi duša. One su u svojim taktovima zatočile minuli vek i svu njegovu veličanstvenost. Sve nade i čežnje, uzbuđenja i razočarenja. Velike ratove… Sav blud i romantiku, iskonsku sreću i zebnju. Sva čekanja i šaputanja, svakodnevicu. Sve je to pokriveno prašinom, sve je utihnulo i mrtvo. Ipak, otrgnuto je od zaborava u ovom soundtracku.

Dok ih slušate kao da vidite da se gase fejeri i kako se razdanjuje nad Čuburom. Možete i da osetite kako miriše vazduh u letnjoj noći na drugom kontinentu. Na drugom kraju sveta, Bog te video. Zamislite kako je krvavi vojnički šinjel zamenjen blatnjavom fudbalskom majicom i rešite nedoumicu da li je voz brže prevozno sredstvo od broda.

Uz ove pesme su se slale boce vina za damske stolove na večernjim žurevima. Dok brkati pevač u tregerima nastupa sa svojom raštimovanom bandom, cupkalo se potpeticama po podijumu u strastvenim zagrljajima. Dok su se ovakvi songovi svirali, frajle su bile gracije i odisale su otmenošću, i sirotinja je bila gospodstvena. Živelo se dostojanstveno.

Čekale su se razglednice i pozivi iz daleka i slala su se ljubavna pisma nakapana najboljim parfemom… Čovek se još uvek nije ovoliko osilio. Nije mislio da vlada nad prirodom i tehnikom. Naiva i neizvesnost nisu izumrli, štaviše bili su sveprisutni. Život se odvijao lagano, u ritmu vetra. Bez žurbe i mahnitog tempa. Sadašnjost je bila lepa.

Ovaj disk bi komotno mogao da se prodaje u apotekama, kao lek za dušu. Plašim se da sam sve pokvario pošto sam pokušao da ga opišem rečima. Ipak je najbolje uputstvo za upotrebu pustite album od početka i da zatvorite oči. Sve će Vam se samo kasti…

Autor: Aleksa Ćelap

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...