MAGIČNA SAK YANT TATTOO

Sak Yant tattoo nije striktno deo originalnih budističkih tradicija. Kako je uticaj budizma proširen i rasprostranjen širom Azije, ali i ostatka sveta, lokalne i već postojeće tradicije i religije koje nisu imale direktnih kontradikacija sa budizmom, bile su integrisane u stil lokalnog budističkog učenja.

Sak Yant potiče od ovih, starih tradicija koje su povezane sa tajlandskim (najčešće, ali i ostalim azijskim) kulturama, kao deo šamanističkih tradicija, koje su već bile popularne u tadašnjem društvu.

Drevna umetnost mistične tradicije

Na području današnjeg Tajlanda, sve tehnike tetoviranja u tradiciji Tai budizma, podrazumevaju umetnost magične Sak Yant tattoo tehnike i monasi iz ove budističke škole su među prvima koji su podržavali i širili ovaj zanimljivi način tetoviranja.

Generalno, skoro svi Tai monasi prihvataju vrednost Sak Yant tetovaže, čak i ako ova tradicija nije deo njihovog učenja i škole misli. Kaluđeri koje je interesovala magijska moć ovog tattoo-a, naučiće osnove ove umetnosti i naučiće proces tetoviranja kako bi mogli da sami tetoviraju simbole redova kojima pripadaju.

 

Četiri elementa kao osnova tetovaže

Širom čitavog sveta u prošlosti, mnoge kulture razvile su magične sisteme koji su bili zasnovani na četiri elmenta. Za ove elemente verovalo se da sadrže sve fizičke osobine celokupnog Univerzuma. A to su: zemlja, vazduh, voda i vatra.

Civilizacije, kao što su bile stara Grčka, Rim ili narod Inka, a kasnije i veliki mistici zapada, ideju da su ova četiri elementa osnova kompletne materije na planeti, ugradili su u temelje filozofije, nauke i medicine. Zemlja, vazduh, vatra i voda su čisti elementi, ali nisu mogli da budu pronađeni u čistom stanju ni u jednoj državi na planeti Zemlji.

Dobitna kombinacija elemenata

Sve na svetu bilo je izgrađeno od ovih elemenata. Indijska tradicija usvojila je ovo verovanje još pre starih Grka i kasnije je pomoću njega uticala na razvoj kmerske imperije. Imperija se zatim raspala na delove koji su danas poznati kao Tajland i Kambodža. Kako je budizam duboko zašao i u kmersko carstvo, peti element je povezan sa Budom ili svetim duhom.

Stotinama godina Tai ratnici, ali i oni iz starog Tajlanda, bili su uvažavani sa strahopoštovanjem zbog svojih mističnih simbola koji su imali istetovirane na koži. Ovi simboli predstavljali su mešavinu budističkih psalmova i molitvi, ali i raznih šamanskih vradžbina koje su preživele versku tranziciju. Tranzicija podrazumeva prelaz iz perioda pre- budističke i hinduističke ere, pri tom, ovi periodi bili su inkorporirani u sistem verovanja novorođenih budističkih zemalja.

Još iz ere tzv. zlatnog doba, Tai ratnici nisu tražili samo zaštitu u moćnoj Sak Yant tetovaži već su je nosili i kao amulet i simbol molitve. U drugom svetskom ratu, u korejskim i vijetnamskim borbama, Tai vojnici imali su nadimak „Taharan Phee“ što bi u prevodu značilo vojnici duhovi. Ovo ima simboliku savezničke snage zbog moćne Sak Yant tetovaže. Mnogi bokseri takođe traže magične moći za koje se veruje da pruža ova autentična tetovaža.

 

Sak Yant tattoo u današnjem svetu

Reč Yant u nazivu predstavlja sveti, geometrijski dizajn koji ima moć da zaštiti i pruži mnoge blagoslove kroz budističke psalme i razne magične formule. Budistički psalmi napisani tajlandskim ili kmerskim pismom oko reči Yant (iz naziva tetovaže) poznati su još i kao „Khata“. Khata je poznatija i kao mantra, samo u malo drugačijem kontekstu. Reč „mantra“ je sanskritska reč i znači isto što i molitva.

Kada počne malo dublje da se istražuje značenje tetovaže, može da se otkrije da je magija zapravo u tome da tetovažu treba svake godine dopuniti blagoslovom monaha. Tako da se većina klijenta vraća na magično mesto tetovaža.

Tetovaža daje jedinstveno iskustvo koje se nikada ne zaboravlja. Kada imaš neki ovakav suvenir na telu pogotovo nećeš zaboraviti autentičnu energiju koju ostavlja iza sebe ovaj tattoo.

 

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...