LUTKA NINA

Bila je drugi razred osnovne škole kada je sa učiteljicom otišla na Palić. Nevena je znala da će se njeni roditelji preseliti dok je ona na Paliću i da, kad se vrati, ide u novu kuću. Bila je još mala i nije shvatala tačno šta to znači.

Tog dana, kada se vratila sa Palića, ispred škole čekali su je roditelji. Srećni što su ponovo zajedno, krenuli su ka svom domu. Nevena je ušla u novu kuću, razgledajući sve okolo. Bilo je lepo. Tek tada je osetila tugu za starim domom. Slušajući roditelje kako pričaju, saznala je da će njihova stara kuća biti srušena i da će tamo zasaditi puno drveća. To je bila gradska odluka, da otkupe kuće od meštana i naprave „zeleni pojas „jer je to bila industrijska zona„. Taj „zeleni pojas“ trebao je da ublaži zagađenje koje su fabrike stvarale.

Par dana, nakon što je stigla kući, igrala se u svojoj novoj sobi. Uporno je nešto tražila, već nekoliko dana. Mama primetivši to upita je šta traži.

„Tražim moju lutku Ninu.“ reče Nevena. Mama joj se pridružila u potrazi, ali lutke nije bilo.

 

„Odvešće te tata u staru kuću da potražite. Možda nam je ispala dok smo se selili.“ Na te mamine reči Nevena se smiri, ali čim je tata došao sa posla ona mu reče za lutku. Odmah nakon ručka krenuli su ka staroj kući. Kada su došli ispred, kuća je već bila srušena. Nevena je bila jako tužna. Vratili su se kući a tata je obećao da će joj kupiti novu lutku. I tako je i uradio. Ali to nije bila Nina.

Prošle su godine, Nevena je završila fakultet i tražila je posao. Nije mogla odmah da dobije posao profesora engleskog pa je privremeno počela da radi u agenciji za nekretnine.

 

 

 

Posao joj se svideo. Još kad su išli da traže novu kuću, bilo joj je zanimljivo da ulazi u razne kuće i gleda raspored prostorija. Sada je imala priliku da uživa u tome.

Jedna baka prodavala je kuću, a kupovala stan. Neveni je dodeljen taj posao da ga završi.

Ujutru, posle kafe popijene u agenciji, krenula je kod bake. Na prvo zvono baka otvori vrata jer je već odavno očekivala agenta iz agencije.

Nevena uđe, predstavi se baki i reče da će da pregleda kuću i da je fotografiše. Baka se složi sa tim i reče da će za to vreme skuvati kafu.

Nevena je išla od jedne do druge prostorije i fotografisala i beležila podatke koji su joj trebali, kako bi mogla da ih saopšti nekom mogućem kupcu.

Na kraju uđe u spavaću sobu. U sobi je sa jedne strane bio kauč, do njega sto a na drugoj strani veliki regal. Regal je bio pun lutaka. To joj privuče pažnju i stade posmatrati lutke. Pogled joj zastade na jednoj staroj lutki u plavoj haljinici sa dugom plavom kosom. Taman pruži ruku da je uzme kad je čula baku iza sebe.

„Sviđa Vam se ta lutka? Stara je ali je jako lepa. Moj sin je građevinac i u jednoj kući koju su rušili, našao je tu lutku. Bilo je to jako davno. Znao je da ja volim lutke i doneo mi je. „

Neveni zasuziše oči jer je bakina priča samo potvrdila njene sumnje. To je bila njena Nina.

„Vidim da Vam se mnogo sviđa. Uzmite je. „

Nevena je zahvalno pogleda, a suze joj se skotrljaše niz lice.

Uze lutku, čvrsto je zagrli i sede sa bakom da pije kafu i ispriča joj svoju priču o Nini.

 

Autor: Sanja Trninić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Čovek bez obaveza – Miroslav Ćurčić

Čovek bez obaveza - Miroslav Ćurčić. Miroslav Ćurčić nas...

Dobijate ono o čemu razmišljate

Dobijate ono o čemu razmišljate. Misli i načini razmišljanja...

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu

Potomci ratnika Srbije prisustvovali prazničnoj liturgiji na Kalemegdanu. I...

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje – satovi i slušalice od sada drastično povoljniji

Huawei proslavio ukidanje carina na svoje nosive uređaje –...