LOVOR- SIMBOL POBEDE I DOBROG ZAČINA LOVOR- SIMBOL POBEDE I DOBROG ZAČINA
Lovor je zimzeleno drvo ili žbun, sa crnom korom. U svim delovima biljke, nalaze se posebne ćelije sa etarskim uljima i alkaloidima. Ova zimzelena... LOVOR- SIMBOL POBEDE I DOBROG ZAČINA
Lovor je zimzeleno drvo ili žbun, sa crnom korom. U svim delovima biljke, nalaze se posebne ćelije sa etarskim uljima i alkaloidima. Ova zimzelena biljka raste kao član mediteranskih šuma. Ona je samonikla i potiče iz oblasti Sredozemlja, ali zbog svojih brojnih korisnih osobina, često je ljudi uzgajaju kao veoma značajnu kulturu.
U aromaterapiji i parfimerijskoj industriji, koristi se etarsko ulje. List ove biljke sadrži oko dva procenta etarskog ulja. Ulje ima jaka protivgljivična svojstva i deluje kao analgetik, posebno kod reaumatskih bolova.
Mistična svojstva popularnog začina
Venac ove biljke predstavlja simbol pobedničke slave još od antičkih vremena. Starim Grcima je snažna aroma (koja potiče od alkaloida) udružena sa mirisom dima zapaljenih listova, označavala vezu sa onim svetom. Takođe, lovor je inspiracija umetnicima i smatran je kao moćna poruka Boga Apolona.
Simbolika lovora zadržana je i danas pa se za dobitnika najviše nagrade kaže da je laureat (što je latinski naziv ove biljke).
Upotreba u narodnoj medicini
Ulje koje se dobije iz plodova, može da se utrljava u kožu na mestima udaraca, povreda ili iščašenja. Lovor može da se koristi i protiv nadimanja, ali ipak uz upozorenje da čitava biljka ima i izvesno narkotičko dejstvo.
Autor: Ivana Živanić

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *