LJUBLJANA, GRAD U KOJI ĆETE POŽELETI DA SE VRATITE

Ovaj put vas vodimo u Ljubljanu, glavni grad Slovenije, u kome smo proveli jedan sunčani vikend. Stigli smo rano ujutru u grad i prvo gde smo otišli bio je park Tivoli, koji je najveći i najlepši park u gradu i nalazi se na severo-zapadu centralnog dela grada. U samom parku postoji zamak Tivoli, isped kog nalazi se fontana, cvetni park, ribnjak, staze kroz ceo park koje vode do raznih mesta. Mi smo krenuli stazom, koja je nas dovela do Šišenskog vrha, koji je 430 m. Ponesite sa sobom u ovaj park orahe, lešnike jer su veverice ovde česti gosti, koji su navikli na ljude i nemaju straha da vam priđu i uzmu iz ruku hranu. Nakon toga smo se vratili u centralni deo grada na Prešernov trg, koji je dobio naziv po pesniku Francu Prešernu. Trg je omiljeno mesto za odmor stanovništva. Ovde se nalaze Franjevačka crkva, posvećena Mariji, tri mosta, poznata kao  Tromostovje. Ranije dva mosta su bili namenjena pešacima, dok je onaj najveći bio za vozila. Pošto je sada Prešernov trg zatvoren za vozila, onda je ceo ovaj prostor pretvoren u pešačku zonu. U blizini trga nalazi se i najpoznatiji most u gradu – Zmajski most, koji je pored svega i simbol grada. Za to se vezuju neke legende, a jedna od njih potiče još iz grčke mitologije:

Jazon morao je ukrasti zlatno runo. Okupio je grčke junake, među kojima bio je i Heraklo i na brodu Argu krenuli su u pohod. Nakon mnogih iskušenja, Jazon i Argonauti uspeli su pronaći i uzeti zlatno runo od kralja Ajeta. Pomogla im je kraljeva kćerka Medeja, koju je Jazon kasnije oženio. Prema jednoj verziji mita, besni kralj Ajet poslao je brodove za Jazonom. Jazon je preusmerio brod iz Crnog mora na Dunav sve do Save i konačn, do reke Ljubljanice. U blizini današnje Ljubljane naišli su na veliko jezero i močvaru u kojoj je živelo čudovište, odnosno zmaj. Jazon se junački suočio sa zmajem i pobedio ga. Zmaj se povukao u unutrašnjost brda na kojem danas stoji Ljubljanski dvorac.

Na drugoj strani mosta nalazi se nekoliko trgova i centralna pijaca, koja predstavlja pijacu na otvorenom i nalazi se ispred Katedrale Svetog Nikolaja.

Nakon toga smo se uputili prema Ljubljanskom zamku, do kog možete da stignete ili peške ili da iskoristite funikular. Mi smo izabrali da idemo peške, pa smo usput uživali u pogledu na grad koji nam se pružio sa raznih vidikovca. Sam zamak sagrađen je u XII veku, dok se u  periodu od XIX-XX veku koristio kao zatvor. Na mestu se gde sada nalazi zamak ima podataka da su u XII veku  pa do naše ere, bili tragovi čovečanstva. Rekonstrukcija zamka trajala je oko 30 godina, te je danas to jedan od simbola grada i turistička atrakcija. U zamku ima postavka, posvećena istoriji grada, takođe ovde možete da uživate u prelepom pogledu na grad.

Nakon istraživanja zamka, vratili smo se nazad u centar grada, gde smo još obišli Kongresni trg, Trg republike.

Što se tiče smeštaja odseli smo u Hostelu Tresor, koji se nalazi na par minuta hoda od centra grada, gde je Prešernov trg.  Ranije ovo je bio trezor banke, sa sefovima, za čuvanje novca, koji je sada pretvoren u hostel. Vrlo interesantno rešenje.

Dok šetate uz reku, možete da sednete u neki kafić ili restoran na kratku pauzu ili ručak.

Bitna informacija. Ljubljana je grad, koji je prilagođen za bicikliste, zato se biciklističke staze poštuju. Ukoliko ostajete duže možete da iznajmite ovo prevozno sredstvo radi istraživanja malo daljih delova grada i okoline.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...