Letnje preporuke bukstagramerki

Letnje preporuke bukstagramerki. Vreme je da sa vama podelimo koje knjige biste mogli da pročitate ovog leta. Ne sumnjamo da će svako na ovoj listi pronaći pravi naslov uz koji će moći da uživa u hladu, na plaži ili u udobnosti sofe u svojoj sobi.

Letnje preporuke bukstagramerki
Letnje preporuke bukstagramerki

Lora (@­_bibliopolium_) – Tuđa pravila”

Kroz jedanaest tematskih celina Džon Irving (pripovedač za sve nagrade!) nam priča jednu dirljivu, tužnu, romantičnu i, zapravo, realističnu priču čija je srž sirotište Sent Klauds u Mejnu, tokom dvadesetih godina prošlog veka.

Ako se ikako može ukratko sumirati ova romančina (upotreba ove reči nema veze sa brojem strana) onda je ovo priča o doktoru Vilburu Larču, upravniku sirotišta i zavisniku od etra, koji u dispanzeru vrši tada nelegalne abortuse smatrajući da žene moraju imati prava na takav izbor. Takođe, ovo je i Homerova priča. On je siroče koje ne želi biti usvojeno, koje se zbog raznih spletova okolnosti stalno vraćalo i od to mesta stvorilo svoj dom, a od uzdržanog doktora očinsku figuru.

Letnje preporuke bukstagramerki

Jedna od najlepših stvari je ta Irvingova blagost i nenametljivost. On odbija da iznese svoje mišljenje dok nam nudi ništa više od opštih elemenata u jednoj ljudskoj priči. Takođe, Irving piše za nas, za svoje čitaoce, i piše da bi nam ispričao priču koju želi; i to radi toliko tečno i glatko, ali ipak uz savršenu naraciju koja drži pažnju i budi toliko divne emocije.

Uz dopadljive likove ćete imati osećaj mirne plovidbe kroz radnju, rečenice, poglavlja i dok ste okrenuli stranu doktor Larč je već ostario, siročići su se promenili, Homer je svoj čovek, a sivilo ustanove je zamenilo žuto sunce i miris zrelih jabuka.

Letnje preporuke bukstagramerki
Letnje preporuke bukstagramerki

Jovana (@_cute.mess_) – „Najskrovitiji spomen ljudi

Znate one knjige za koje posle prve stranice znate da ćete ih voleti i da će ući na spisak knjiga zivota? E pa to se meni desilo sa ovom knjigom. Teme o kojima govori Mohamed Sar i način na koji pokazuje da je književnost nešto što postoji i traje uprkos svim preprekama, borbu pisca sa samim sobom, potrebu ljudi da se bore, lične tragedije koje izrode najveća dela, samo su neki od slojeva ove knjige. Pored književnosti, u njoj ćete naći i propast jedne afričke porodice, dozu misterije i mistike upakovanu u savršen lavirint potrage za smislom i istinom.

Letnje preporuke bukstagramerki
Letnje preporuke bukstagramerki

Marina (@dzemodknjiga) – „Senka vetra

Ako postoji neka knjiga kojoj se svaki put iznova rado vraćam, to je onda zasigurno „Senka vetra. I nakon pet godina, od kada sam je prvi put pročitala, osećam istu onu čaroliju i uzbuđenje kao i tokom prvog čitanja. Jer kao što i sam Safon kaže „Svaka knjiga, svaki svezak, koji vidiš, ima dušu. Dušu onoga ko ju je napisao i dušu onih koji su je pročitali i živeli i sanjali s njom.”

Safonova sposobnost da srž priče prepliće s emocijama i misterijama čini da se osećam kao da sam i sama deo istog sveta koji on stvara. Svaki put vraćajući se ovoj knjizi, otkrijem nešto novo, kao skriveno značenje ili detalj koji mi je možda promakao ranije. Knjiga zaista poseduje neku posebnu vrstu magije i ne gubi svoju čar, uvek mi služeći kao podsetnik zašto volim da čitam – kako bih živela i sanjala zajedno sa junacima, osećajući njihove strahove, nade i radosti.

Letnje preporuke bukstagramerki
Letnje preporuke bukstagramerki

Sara (@dzemodknjiga) – Serijal o Hariju Huleu

Trebalo mi je dugo vremena da se upoznam sa trilerima. Sreća, odmah sam naišla na Karizija i Ju Nesbea. Ovde ću izdvojiti Nesbeov serijal od 13 knjiga o Hariju Huleu koje se nalaze u samom vrhu kriminalističkih romana.

Letnje preporuke bukstagramerki

Mogu vam i posebno pričati o svakoj knjizi, i izdvojiti favorite, ali Nesbeov način pisanja i vođenja lika kroz vreme je fenomenalan i ne bih preporučila da se čitaju odvojeno. Taman da letnji dani ublaže jezive događaje, hladan Oslo, prepreke sa kojima se Hari suočava, ali i da donesu jednu lakoću i volju za sve što želite, a nemate hrabrosti još uvek da zgrabite.

Letnje preporuke bukstagramerki
Letnje preporuke bukstagramerki

Jana (@dzemodknjiga) – „Kći plantažera čaja

Moja preporuka za leto jeste knjiga „Kći plantažera čaja”. Naslov o kom se manje priča, ali je vredan pažnje. Očaraće vas ova istorijska ljubavna drama od prvih stranica. Klarisa nas uči da treba slediti svoje srce i boriti se za njega. Uz uzbudljivu priču i živopisne opise, ova knjiga predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje dobrih romana. Savršeno štivo za opuštanje tokom dugih letnjih dana.

Letnje preporuke bukstagramerki
Letnje preporuke bukstagramerki

Jelena (@booklover2609) – „Srce mora

Uživala sam čitajuci ovu knjigu jer obiluje mnogim zanimljivostima i legendama. A gde ima legendi ima i ljubavi. U ovom slučaju to je ljubav između Trevora i Darsi. Da bi Lejdi Gvin i Princ Kerik našli mir Trevor i Darsi moraju da se sretnu i da se obećaju jedno drugom. Međutim da li su njih dvoje taj treći par?  Preporučujem je iz razloga što ćete upoznati prelepe predele Irske i saznati mnoge tajne koje krije ova priča. Uživajte!

Letnje preporuke bukstagramerki
Letnje preporuke bukstagramerki

Željana (@sta_cita_ladyingreen) – Svetkovina”

„Svetkovina” – rečnik kaže da je to prigodna svečanost, veselje, ali shvatate ironiju naslova već od prve priče. Junakinje svih priča su žene različitih doba i sličnih statusa. Sve one imaju nešto zajedničko – nesreću. Svaka će proživeti nezamislive događaje, a neke te događaje neće preživeti. Mesto radnje je selo i u njemu se odvija radnja svih priča. Autorka pripoveda iz ugla sveznajućeg pripovedača. Problemska situacija ima svoje čvorište u odnosu prema ženi u ruralnim predelima. Iznova u svakoj priči.

Letnje preporuke bukstagramerki

Ovde je opisan slom njihovog bujanja pod đonom patrijarhata koji ih je gnječio. Neke su tek devojke kojima se u stomaku javljaju neki čudni leptirići i koje tek počinju da osećaju neko strašno bubnjanje u ušima i kratak dah u blizini nekog muškarca. Ta njihova putenost biće zgažena. Neke će kriti velike stomake ispod haljina, a kad osete bolove pobeći će na kratko od kuće do obližnje šume i vratiti se predveče, nakon što nešto umotano u mali zavežljaj pljusne u vodu. Ko smo mi da im sudimo? Sve smo mi Agate, Sofije, Nataše…

Letnje preporuke bukstagramerki
Letnje preporuke bukstagramerki

Milica (@thegirlwhoplayedwithbooks) – Eseška zmija”

Ovog leta pobegnite od vrućina u maglovitu Englesku u romanu Sare Peri. Knjigu sam uzela očekujući da ću čitati misteriju koja se bavi otkrivanjem Eseške zmije. U stvarnosti dobila sam roman koji se bavi ljudskom prirodom, koji nam dopušta da zavirimo u viktorijansko doba i upoznamo se sa svim njegovim lepotama, ali i onim sumornim stranama. Među stranicama ove knjige naći ćete različite načine razmišljanja, predrasude, (ne)ispunjena očekivanja  i mentalitet jednog malog mesta koji oslikava ceo jedan period. A možda pronađete i Esešku zmiju.

Autor: Milica Barać

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj?

Zašto nam tuđi uspesi služe kao motivacioni podsticaj? Tuđi...

Ljubav je igra bez granica

Ljubav je igra bez granica. Upravo naiđoh na neke...

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće

Voće koje podiže raspoloženje: Prirodni izvor sreće. Kada se...

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u 21. veku?

Zašto je seksualnost devojaka/žena sa invaliditetom tabu tema u...