LEPOTE SRBIJE:POSETITE I DOŽIVITE PRIRODNE LEPOTE VELIKOG GRADIŠTA, GOLUPCA I MANASTIRA NIMNIK I TUMANE

LEPOTE SRBIJE:POSETITE I DOŽIVITE PRIRODNE LEPOTE VELIKOG GRADIŠTA, GOLUPCA I  MANASTIRA NIMNIK I TUMANE. Poštovani čitaoci, krenite sa nama u posetu kraju, koji je poslednjih godina postao malo više poznat, što zbog zabrane putovanja van granica naše zemlje,( čitaj:Covid), što zbog finansijskih razloga. Ovaj deo Srbije, uostalom, kao i čitava Srbija, ima toliko prirodnih lepota, da ga vredi obići.

Predstavljamo vam u slici i reči opštinu Veliko Gradište i Golubac, koji se nalaze u jugoistočnoj Srbiji.

SREBRNO JEZERO

Na udaljenosti dva kilometra  od Velikog Gradišta, u okruženju šumovitog Belog Bagrema,nalazi se Srebrno jezero. Nastalo je pregrađivanjem dunavskog rukavca, radi odbrane od podzemnih voda. Dužine je 14 km, prostire se do sela Zatonja. Jezero je  bogato ribom pa ga s pravom nazivaju rajem za ribolovce. Ime je dobilo zbog specifičnog srebrnog odsjaja vode.Bogati meniji brojnih restorana, kafići s pogledom na jezero, golf i teniski tereni, vožnja turističkim brodovima, hotelski smeštaj sa konferencijskim salama, udoban smeštaj u vilama na samoj obali jezera, prijatan boravak kod vlasnika u domaćoj radinosti, odmaralištu i kampu, garantuju vam  ugodno provedeno vreme.

NARODNI MUZEJ

U glavnoj ulici , u Velikom Gradištu, nalazi se zavičajni muzej – legat braće Pavla i Đorđa Đorđevića. Reč je o veoma vrednoj  zbirci sa preko 1.500 eksponata.: iz vremena kamenog doba, Rimljana, Turaka .Posebno vredna je i malobrojna zbirka slika, ikona i upotrebnih predmeta srpskog građanskog društva sa kraja prošlog veka.

Pavle, stariji brat Đorđa, kao naš konzularni predstavnik u Berlinu 1937-41. godine, sačuvao je i veoma vrednu arhivsku građu.

Ovde takodje možete uživati u umetničkim delima savremenih slikara.

Jedna od postavki iz bogate zbirke artefakata ovog muzeja.

Zbirka nakita, kopči za kajševe.

RAMSKA TVRĐAVA

Nalazi se na  kamenoj litici, na samoj obali Dunava, nizvodno od Smedereva,

Tvrđava datira  iz vremena turskog sultana Bajazita Drugog. Bilo je to moćno, artiljerijsko utvrđenje oko koga su se lomila koplja mnogih carstava. Uz tvrđavu, nalaze se i ostaci hamama i dobro očuvan karavan saraj.Dva kilometara niže od grada nalazi se rimsko arheološko nalazište Lederata koje otkriva tragove boravka Kelta, Avara, Slovena…..Iz Rama možete skelom preći Dunav u mesto koje se zove Banatska Palanka, odakle nastavljate put Vojvodine.

MANASTIR NIMNIK

Na magistralnom  putu Požarevac-Veliko Gradište,  tri kilometra od sela Kurjače, nalazi se    manastir Nimnik. Potiče iz  vremena Kosovskog boja. Manastirski kompleks čine crkva, kapela i konak. Prema legendi, manastir je dobio ime po rečima Vlahinje, devojčice koja je na pitanje Turaka, gde je manastir i ima li hajduka, odgovarala samo sa “nušću nimik“, što bi u prevodu značilo “ne znam ništa“. Osmanlije su je tu posekle. Kada su je ožalošćeni roditelji našli, oko njene glave plamtao je plavičasti oreol. Volovi, koji su vukli kola sa detetovim telom, hteli su da idu samo ka manastiru. Sahranili su je u porti manastira, a na njenom grobu podigli malu kapelu koja se danas naziva “svetinja“ i u narodu se veruje da ima lekovita svojstva.
Podno brega se nalazi i lekoviti izvor – česma. Veruje se da voda sa ovog izvora daruje nerotkinjama decu.

MANASTIR TUMANE

Manastir je okružen i  zaštićen prelepom gustom šumom. Po predanju je  nastao kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića, za koga se smatra da je živeo i vladao delom današnjeg Braničeva. Loveći u šumama u blizini manastira, Obilić je nehotice ranio Svetog Zosima. Na mestu današnjeg manastira, svetac je molio da ga spuste uz reči: „Tu mani i pusti me da umrem“. Danas se u samom manastiru  nalaze mošti Svetog Zosima Tumanskog  i Svetog Jakova.Ljudi iz čitavog regiona dolaze ovde u potrazi za  duhovnim mirom i Božijom pomoći.

Nedaleko od manastira, nalazi se isposnica Svetog Zosima Tumanskog, do koje se stiže asfaltiranim putem, koji vodi kroz prelepu, gustu  šumu.

U blizini manastira nalazi se gostoprimnica, u kojoj se mođete odmoriti uz ukusnu hranu  pored divnog mini zoo- vrta.

TVRĐAVA GOLUBAČKI GRAD

Golubačka tvrđava, prvi se put u istorijskim izvorima pominje kao utvrđenje sa ugarskom vojnom posadom. Ne zna ko  ju je i kada tačno podigao, na  ovako izuzetnom strateškom mestu. U osnovi  imena ovog naselja  je reč golub, a misteriju imena otkrivaju jedino legende. Tvrđava Golubac sastoji se od unutrašnjeg utvrđenja sa najvišom branič kulom u Gornjem gradu, najstarijem po vremenu gradnje i Spoljnog utvrđenja koje zajedno sa Palatom i kulom koja je brani, datira iz vremena despota Stefana Lazarevića.Tvrdjavu možete pogledati i sa vode, turističkim brodićem, koji saobraća na relaciji Srebrno jezero-Golubački grad, a možete to učiniti i brodićem koji polazi iz samog Golupca.

 

VINCI

Na obali Dunava, na pola puta izmedju Velikog Gradišta i Golupca, nalazi se naselje Vinci.U okviru njega se nalazi ,po nekim podacima, najveće vikend naselje u Srbiji.Od maja do septembra meseca ovde se privremeno nastane  stanovnici Zrenjanina, Kikinde, Požarevca, Smedereva, Beograda…

Borova šuma u čitavom naselju pomaže ljudima sa problemima respiratornog karaktera.

Šetno-biciklističkom stazom , duž Dunava je spojeno sa Golupcem (oko 9 km).

U samom mestu nalazi se više plaža gde se možete kupati, restorani u kojima možete izabrati riblje specijalitete ili uobičajenu vrstu hrane, prodavnice, pijaca.

Dragi naši čitaoci, ovde smo se ukratko osvrnuli na neke od najposećenijih prirodnih i kulturnih znamenitosti. Sigurni smo  da ćete i sami pronaći mesta koja će vam iz odredjenih razloga biti interesantna.

Dobro došli.

Autor: Tatjana Bogićević

 

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...