LEPOTE SRBIJE – RAJKOVA PEĆINA

Rajkova pećina spada u grupu rečnih pećina. Kroz nju protiče Rajkova reka. Ova ponornica spaja se s Paskovom rekom, od njih nastaje mali Pek, koji se uliva u Veliki Pek. Rečni horizont pećine istražio 1894.godine srpski geograf Jovan Cvijić. Celu pećinu istražio je 1974. godine dr Radenko Lazarević sa ekipom istraživača iz Valjeva. Pećina 1975. godine otvorena je za posetioce.

Prema predanjima Rajkova pečina dobila je ime po hajdučkom harambaši Rajku, koji je u XIX veku napadao i pljačkao prolaznike i skrivao blago u pećini. (Dan danas traži se to zlato,  a vi ako vidite nešto što liči na četiri prsta, javite vodiću… to je zlato). Do sada istraženo je 2.303 m dužine pećinskih kanala podeljenih u dva horizonta – donji rečni i gornji suvi. Rečni horizont je 1129 metara, dok suvi – 1174 metara.

U pećini nalaze se veoma zanimljive dvorane, kade, nakit od čistog belog kristalnog kalcita  (ukoliko budete hteli da pipnete svojom rukom ovaj nakit, znajte da će taj deo da pocrni. Reakcija na toplotu). Temperatura je 8C, a vlaga 100%, zato ukoliko odlučite da posetite, ponesite toplu garderobu. Staza za posetioce vodi kroz prostranu Koncertnu dvoranu, Ježevu dvoranu, pored Malih i Velikih orgulja do Dvorane kada. Zatim su tu nakiti koji liče na Žrtvenik, Duhovi, Puž, Dvorana  vodopada, Zimska bajka, Kristalna dvorana.  Posetioci kroz kružnu stazu posete celu dostupnu dužinu pećine. Pazite glavu, i gledajte gore, jer u pećini žive slepi miševi).

bsh

Pored pećine prolazi reka Mali Pek, koja je poznata po svom zlatu. Ovde naime, može da se pronađe zlato prilikom ispriranja. (ukoliko imate dosta vremena, strpljenja i spremni ste da se trudite) . Mi smo imali mogućnost da na delu vidimo kako izgleda sam proces od pocetka pa do kraja (zlata  nije bilo). Ovde  nalazi se  i Paskova pećina.

bsh

Pored pećine nalazi se  izletište, suvenirnica,  imate i parking, tako da možete da stignete skoro do same pećine. Ili, ukoliko imate vremena i želje možete da prošetate od Majdanpeka. Pećina udaljena je 2,5 km, a dok budete išli videćete i jezero veliki Zaton.

bsh

U samom gradu Majdanpek nalazi se rudnik barka i zlata, Crkva svetih Apostola Petra i Pavla, Gradski park. Na ručak možete da svratite u kafanu od žute cigle, koja se nalazi oko Crkve.

Autor: Kristina Jovičić

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...