Lepote Srbije: Posetite Zasavicu

Zasavicu sam prvi put posetila prošle godine, juna meseca. Pošto sam ja iz Niša, znam da je kod nas, nažalost, mali broj ljudi čuo za ovo magično mesto. Specijalni rezervat prirode – Zasavica nalazi se na području južne Vojvodine i severne Mačve, opštine Sremska Mitrovica i Bogatić. Zanimljiv je podatak da je Zasavica od Niša udaljena 356 km, od Novog sada nekih 70 km i od Beograda oko 90 km.

Mene je ovo mesto očaralo. Super je rešenje i ako se odlučite da tamo provedete jedan dan, ali i više dana. Ko voli životinje i prirodu, sigurno će uživati. Na samom ulazu nalazi se mali zoološki vrt. Tu možete naići na životinje poput golovrate kokoši, mangulice, balkanskog magarca i druge životinje.

Zasavica se nalazi pod zaštitom države. Ima čak 192 vrste flore i faune. Smatra se da je najinteresantnija životinja ovde – dabar. Na našu veliku žalost, nismo uspeli da vidimo niti jednog dabra. Razlog je taj što smo se mi vraćali za Niš oko 18h, a oni izlaze kasnije.

Elem, to nije ništa umanjilo naš doživljaj. Nakon mini zoološkog vrta, nailazimo na fenomenalan pogled na prirodni ambijent i veliki pašnjak gde se nalazi vidikovac koji je visok 18 metara. Kada se budete popeli na ovaj vidikovac, uživaćete u divnom pogledu na reku, prirodu, pašnjak. Sa tog mesta možete da napravite super fotografije. Pošto je tog dana bilo jako toplo, gledali smo malo da se sakrijemo na vidikovcu i samim tim uživamo u pogledu koji nam se pruža.

Ono što se meni najviše dopalo jeste safari avantura. Naići ćete na posebnu kapiju, koju kada otvorite ulazite na mesto gde vladaju samo životinje. Sve ove životinje su pitome, tako da možete mirno da šetate među njima, neke možete i da pomazite. Ovo je pravi raj kako za roditelje tako i za decu. Naravno i za ostale koji vole životinje i uživaju u njihovom društvu.

Specijalan doživljaj je svakako vožnja brodićem gde stanu nekih 60 osoba. Ovaj brodić prolazi kroz najlepši deo rezervata, prelazi dužinu od 7 km. Tokom vožnje imaćete priliku da čujete priču o Zasavici, o životinjama koje su nastanjene ovde. Osim toga, moći ćete da uživate u divnom pogledu i u letu ptica močvarica i drugih šumskih vrsta ptica. Ja sam stajala na gornjem delu brodića i mogla sam da se prepustim svim čarima ove vožnje brodićem. Vožnja traje nekih 30 do 40 minuta.

Takođe postoji mogućnost da se iznajmi drveni čamac sa motkom. Na taj način moći ćete sami da istražujete vodena prostranstva ovog čarobnog mesta. Pošto ja ne bih mogla ovo sama da izvedem, izabrala sam da se vozim brodićem.

Ukoliko ste zainteresovani da više noći provedete tamo, postoji i ta mogućnost. Nažalost, ne znam koja je cena. Ako volite suvenire, postoje trafike na kojima možete kupite zanimljive stvarčice.

E sada, što se tiče hrane, ne možete baš da izvoljevate. Ali, ako ste došli da uživate u čarima hrane iz ovog predela, onda sam sigurna da ćete naći ono što ste tražili. Mi smo seli u bircuz “Kod dabra” koji se nalazi u okviru rezervata. Lokalni specijalitet je gulaš od mangulice, takođe možete probati kobasicu i slaninu od mangulice i kobasicu od magarećeg mesa. Ukoliko volite meso, nema sumnje, vaša nepca će uživati.

Mogu reći da sam provela divan dan na ovom mestu i da bih se vrlo rado vratila tamo. Možda i na više od jednog dana kako bih mogla u potpunosti da uživam u svemu što nudi ovaj prirodni rezervat.

Autor: Jovana Mitić

 

2 COMMENTS

  1. Prelepo,hvala Jovana ♥️😊 sto si nam docarala to divno mesto svojim tekstom.Jedva cekam da posetim
    Voja

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...