LEPOTE LEDNIČKOG JEZERA

Fruška Gora poznata je po svojim manastirima, koji čuvaju istoriju srpskog naroda, po svojoj prelepoj šumi, po stazama zdravlja. Ali možda malo ko zna, da Fruška gora ima svoje malo  veštačko jezero-Ledinačko, koje se nalazi u blizini banje Vrdnik. Do jezera se stiže po stazi kroz Frušku goru. Sama staza nije preterano zahtevna, u momentima ima malo više pešačenja uzbrdo, na nekim mestima malo jači prelaz, ali može da se savlada pri normalnoj kondiciji i pripremi. U slučaju da imate štapove, koje se koriste prilokom pešačenje, ponesite ih, radi lakšeg savladavanja tih uspona i spuštanja. Ili možete da se poslužite malo jačom granom uz put. Zbog boje vode – može da se kaze da je Ledinačko jezero – „zeleno oko“ Fruške Gore. Na ovom mestu ranije je bio kamenolom, iz koga se ispumpavala voda.

edf

Tokom 1999.godine, bili su oštećene pumpe i podzemne vode sa još dve rečice počeli su  polako da pune kamenolom i tako nastalo jezero. Ono je sa svih strana okruženo strmnim liticama, ali postoji dva vidikovca, sa kojih se pruži neverovatan pogled na jezero, koje inače izgleda kao pasulj.  U periodu od 2001.-2006. godine jezero koristilo se kao odmaralište, međutim, nakon što je odron sa litica povredio par plivača, pristup jezeru sada je zabranjen. Ali, to ne treba da vas obeshrabri, nego suprotno. Penjanje po steni na vrh, pružiće  vam neverovatan pogled na jezero. Nakon pogleda i uživanja na jezeru, možete da produžite stazom do planinarskog doma Zmajevac, gde možete da naručite ručak i odmorite se posle pešačenja.

rrem

U sklopu planinarskog doma imate parking za kola, dečije igralište, tako da je savršeno mesto za odmor sa porodicom. Ili možete da produžite spuštanje niz staze do Vrdnika i da posetite termalni bazen u banji Termal i da uživate u vodi koja ima 29  stepeni. Takođe u blizini hotela nalazi se Vrdnjička kula, utvrđenje koje se datira iz 13.veka.

rrem

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti

Nadahnuti promenom: Aktivizam kao odgovor na društvene nejednakosti. Danas...

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled

Transformišite svoj stil! Ključni saveti za urbani letnji izgled....

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom

Slatko od jagoda sa čia semenkama i rozetlom. Da...

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh

Popularnost bezmetalnih krunica: Kako jednostavno postići holivudski osmeh. Uspešna...