Lepote Đavolje Varoši

Ovaj vikend smo proveli na jugu Srbiji u poseti jednog zanimljivog fenomena – Đavola Varoš, koji se nalazi na obroncima planine Radan. Ovaj lokalitet čine 202 zemljane figure, visine od 2 do 15 metara, a širine od 0,5 do 3 metara. Interesantno je još i to, što svaka figurica ima kamenu „kapu“ na vrhu.  S naučne tačke gledišta ovaj fenomen nastao je na vulkanskom području, u čemu i svedoče ove kamene „kape“ na vrhovima. Vulkanski materijal je vekovima na udaru erozije koja spira zemljište, ostavljajući samo uske stubove sa kamenim blokovima teškim i do 100 kg. Takođe ovde postoji i 2 mineralna izvora: „Đavola voda“ koji se nalazi u podnožju figura i jako je mineralizovan (10,7 mg/l) i „Crveno vrelo“, koje se nalazi uz duž staze i oni je manje mineralizovano, ali pri tom ima karakterističnu crvenu boju. Takođe ovde imate 3 saska rudnika iz 13. veka, u koje nije dozvoljen ulaz, ali se vide. U njima se u svoje vreme iskopavala ruda gvožđa, a ponekad bi i zlato i srebro.

Mistika oko figura je stvarala mnoštvo legendi, pa tako jedna od njih, vezana za nastanak ovih figura, glasi:

„Nekada davno na ovom mestu su živeli jako pobožni ljudi. To je smetalo Đavolu, koji je ovde boravio. On je njima pripremio svoju „đavolu vodu“, i dao da popiju, posle čega su meštani poludeli i odlučili da venčaju brata i sestru. Videvši, šta meštane su hteli da urade, Bog je njih skamenio, na taj način nije dozvolio rodoskrnavljenje.“

U blizini gornjeg vidikovca nalazi se i jedna crkva iz XIII veka – Crkva Svete Petke. Ona je sagradjena 2008. godine i obnovljena nekoliko puta. U samoj crkvi možete da vidite i „Lazarevog mrava“, koji je oslikan bez ikakvih optičkih pomagala. I veruje se da , ako obolelo mesto protrlja belom maramicom, koja se nalazi ovde u crkvi i kad se ta maramica veže za jednu od 3 grane, onda će i problemi / bol nestati.

Pored toga, ovde imate i suvenirnice gde možete da kupite magnete, figure Đavlje Varoši, „srećni kamen“ i druge suvenire.

Ukoliko želite da ostanete duže, imate i restoran, koji priprema jela ispod sača.

Svakako preporučujemo da odete u ovaj kraj na neki produženi vikend i da posetite i okolinu: Prolom banju, Kuršumliju, planinu Radan, Lukovsku banju.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa

Alternativne terapije za ublažavanje bolova u zglobovima kod osteoartritisa....

Da li je i on bolestan?

Da li je i on bolestan? Polako se približavamo...

Kako ubijaju dobre devojke – YA roman za sve ljubitelje dobrih misterija

Kako ubijaju dobre devojke - YA roman za sve...

Insulinska rezistencija u trudnoći

Insulinska rezistencija u trudnoći. Insulinska rezistencija je metaboličko stanje...