Lepote Đavolje Varoši

Ovaj vikend smo proveli na jugu Srbiji u poseti jednog zanimljivog fenomena – Đavola Varoš, koji se nalazi na obroncima planine Radan. Ovaj lokalitet čine 202 zemljane figure, visine od 2 do 15 metara, a širine od 0,5 do 3 metara. Interesantno je još i to, što svaka figurica ima kamenu „kapu“ na vrhu.  S naučne tačke gledišta ovaj fenomen nastao je na vulkanskom području, u čemu i svedoče ove kamene „kape“ na vrhovima. Vulkanski materijal je vekovima na udaru erozije koja spira zemljište, ostavljajući samo uske stubove sa kamenim blokovima teškim i do 100 kg. Takođe ovde postoji i 2 mineralna izvora: „Đavola voda“ koji se nalazi u podnožju figura i jako je mineralizovan (10,7 mg/l) i „Crveno vrelo“, koje se nalazi uz duž staze i oni je manje mineralizovano, ali pri tom ima karakterističnu crvenu boju. Takođe ovde imate 3 saska rudnika iz 13. veka, u koje nije dozvoljen ulaz, ali se vide. U njima se u svoje vreme iskopavala ruda gvožđa, a ponekad bi i zlato i srebro.

Mistika oko figura je stvarala mnoštvo legendi, pa tako jedna od njih, vezana za nastanak ovih figura, glasi:

„Nekada davno na ovom mestu su živeli jako pobožni ljudi. To je smetalo Đavolu, koji je ovde boravio. On je njima pripremio svoju „đavolu vodu“, i dao da popiju, posle čega su meštani poludeli i odlučili da venčaju brata i sestru. Videvši, šta meštane su hteli da urade, Bog je njih skamenio, na taj način nije dozvolio rodoskrnavljenje.“

U blizini gornjeg vidikovca nalazi se i jedna crkva iz XIII veka – Crkva Svete Petke. Ona je sagradjena 2008. godine i obnovljena nekoliko puta. U samoj crkvi možete da vidite i „Lazarevog mrava“, koji je oslikan bez ikakvih optičkih pomagala. I veruje se da , ako obolelo mesto protrlja belom maramicom, koja se nalazi ovde u crkvi i kad se ta maramica veže za jednu od 3 grane, onda će i problemi / bol nestati.

Pored toga, ovde imate i suvenirnice gde možete da kupite magnete, figure Đavlje Varoši, „srećni kamen“ i druge suvenire.

Ukoliko želite da ostanete duže, imate i restoran, koji priprema jela ispod sača.

Svakako preporučujemo da odete u ovaj kraj na neki produženi vikend i da posetite i okolinu: Prolom banju, Kuršumliju, planinu Radan, Lukovsku banju.

Autor: Kristina Jovičić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...