LEPOTE BOSNE I HERCEGOVINE

Slikoviti kanjon reke Vrbas, koji vodi do Jajca, grada kamena, svetlosti i vode. Razgledanje kraljevskog grada možete da započnete sa muzejom na otvorenom, izgrađenog na obalama reke Plive. Zaštitni znak grada je veličanstveni 17 m visok vodopad na mestu gde se reka Pliva, preko sadrenih barijera spušta do reke Vrbasa i njenih slapova. Nastavak avanture nastavlja se Lašvanskom dolinom do Travnika, gradića čija arhitektura iz otomanskog doba u svojoj punoj originalnosti daje gradu poseban šarm. Grad koji je poznat  i po piscu nobelovcu Ivi Andriću, čija se stalna izložbena postavka o životu i književnom delu može videti u Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića. Zaustavljanje na Plavoj vodi, gde su se od pamtiveka zaustavljali putnici namernici te se okrepljivali hladnom, kristalno čistom vodom.

 

 

Urbanu sliku grada Sarajeva  karakterišu brojni sakralni objekti, jedinstvene džamije iz bogatog osmanskog perioda, katoličke i pravoslavne crkve, kao i sinagoga te razni tragovi multietničkog življenja u samom srcu grada: Ali-pašina džamija, Crkva sv. Arhanđela Mihaela i Gabrijela (Crkva na varoši), Crkva sv. Ćirila i Metoda, Ferhadija, Sarajevska Katedrala…Na putu do Blagaja nalazi se niz živopisnih gradića i mestašaca koji krase ovaj deo Bosne. Taođe tu je i Jablaničko jezero i Vrelo reke Bune, najjači kraški izvor na teritoriji Evrope.

Izvor se nalazi ispod kamene litice visoke 200m, a u blizini samog izvora je sagrađena i Derviška Tekija, stara 600 godina, koja sa okolnom prirodom čini jedinstvenu i neponovljivu celinu. Tekija na vrelu Bune u Blagaju predstavlja značajan spomenik kulture iz ranog turskog doba u Bosni i Hercegovini. To je mesto gde su, posebnim ritualom, derviši obavljali slavljenje Boga.

 

Mostar je grad kontrasta, širokih ulica i uskih uličica, tradicionalnog Kujundžiluka i savremenog središta, grad u kojem se dodiruju kultura i umetnost Istoka i Zapada koje su ostavile vidljive tragove što su odoleli i prirodnim silama i vladarima. Uz savremeno izgrađena zdanja, uzdižu se tornjevi crkava i minareti džamija. Ipak, veličanstveni kameni spomenik svakako je Stari most izgrađen 1566.godine prema nacrtu neimara Hajrudina, velikog turskog graditelja iz XVI veka. Ima veliki luk i uvršten je na popis UNESCO-ve zaštićene kulturne baštine.

 

Autor: Ivana Živanić

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Studio lepote Wizard u novom ruhu!

Studio lepote Wizard u novom ruhu! Renovirani prostor studija...

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima

Proslavite Dan planete Zemlje u Lisca kupaćim kostimima. Dan...

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila – pronađite savršen za vas

Nekoliko popularnih stilova za uređenje kupatila - pronađite savršen...

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” – Branka Bešević Gajić

“Predrasude i stereotipi o nasilju nad ženama” - Branka...