LEKOVITO PISANJE- PISANJE DNEVNIKA LEKOVITO PISANJE- PISANJE DNEVNIKA
Ako vas privlači da pišete dnevnik, to je odlično. Dnevnik je ogledalo naše duše i mesto gde se mogu naći odgovori na mnoga životna... LEKOVITO PISANJE- PISANJE DNEVNIKA

Ako vas privlači da pišete dnevnik, to je odlično. Dnevnik je ogledalo naše duše i mesto gde se mogu naći odgovori na mnoga životna pitanja. Taj čin samoposmatranja ne samo da je dobar za dušu već poboljšava naše celokupno fizičko zdravlje.

Pisanje dnevnika dobro je za dušu jer će nas učiniti srećnijim i uticaće pozitivno na imunitet, a istovremeno smanjuje krvni pritisak i nivo stresa u organizmu. Naime, kada čovek ni sa kim ne deli svoju intimu, kada se nikome ne otvara ili ne piše o onome što se u njemu događa, njegov unutrašnji svet prepun je previranja, preispitivanja osećaja ili događaja, što ne može nikako biti dobro ni za mentalno ni za duševno zdravlje. Ujedno, poricanje i neizražavanje sopstvenih emocija može dovesti do akumulacije stresa što na kraju uzrokuje mnoge bolesti. Iz tog razloga, svaki osećaj  neophodno je osvestiti i izraziti i to ne samo oblikovati u mentalne rečenice jer ih tako samo guramo dublje u podsvest. Potrebno ih je izreći ili još bolje, zapisati. Osim toga, pisanjem ćemo najlakše uloviti i razumeti svoje misli. S obzirom da se smenjuju brzinom munje i da nam dnevno kroz glavu prođe i nekoliko hiljada misli, pisanjem spontano biramo one koje želimo staviti na papir. Tim odmerenim činom usklađujemo um i emocije i u naš unutrašnji svet unosimo određeni red i smisao.

Redovno pisanje olakšava procesuiranje i komunikaciju složenih ideja na jednostavniji način, doprinosi poboljšanju pamćenja važnih informacija, kao i uočavanju prilika koje nisu vidljive na prvi pogled.

Sveska kojoj otvarate svoje srce može postati vaš lični terapeut, prijatelj koji je uvek tu i kom se u svakoj situaciji možete bez straha poveriti, mesto gde možete sačuvati svoje najdublje nade, traume, strahove i razgovore sa samim sobom, dajući time strukturu i smisao svojim mislima koje će vam naknadno postati jasnije ili ćete zapisivanjem lakše doći do nekog rešenja ili spoznaje.

Zbog toga, nemojte olako shvatiti pisanje dnevnika. To može biti gotovo terapeutski oblik rada na sebi i zato za pisanje izdvojite 10-20 minuta mira i tišine. Pri izražavanju svojih misli ne trebate se voditi nikakvim pravilima niti brinuti o gramatici ili stilu pisanja. To ne treba biti remek delo i ne treba biti savršeno, ali je zato važno da budete iskreni sami sa sobom i da to intimno povlačenje bude nešto čemu ćete se radovati, a ne nešto što ćete s mukom odrađivati.

Autor: Ivana Živanić

 • Sanja Trninić

  August 30, 2018 #1 Author

  Kao devojka pisala sam svakodnevno dnevnik. Sad ga pišem ponekad, više kao neke beleške o važnim događajima i datumima.

  Reply

 • ShineM

  August 30, 2018 #2 Author

  Nastavite da pišete dnevnik, iznenadiće Vas rezultati 🙂 Pozdrav

  Reply

 • Gora Zivadinovic

  August 31, 2018 #3 Author

  dnevnik je nesto najlepse , imam sigurno desetak koje cuvam.pisala ih je jedna slatka devojcica koja je sada postala zrela zena i dalje sigurno pise, bar ja mislim.necu reci ko je ona, prepoznace se.inace oni koje je pocela pise kao mala sada lista i gleda njena cerkica, ali ih i ona cuva u maminom kofercetu sa kljucicem.

  Reply

 • ShineM

  August 31, 2018 #4 Author

  Divno, mama i ćerka istim stopama idu 🙂

  Reply

 • Gora Zivadinovic

  August 31, 2018 #5 Author

  to si u pravu,videcemo, citaju zajedno svakog dana

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *