LATINO – AMERIČKI PLESOVI

Ples se deli na latino – američke, standardne i moderne plesove. Kao jedan od najpopularnijih i najženstvenijih plesnih stilova je latino – američki ples koji se razlikuje od ostalih plesova po eleganciji i gracioznosti pokreta, prelepim plesnim kostimima koji očaraju sve devojčice i motivišu da se opredele baš za ovu vrstu plesa. Ovaj plesni stil je jako zahtevan, jer zahteva savršenu tehniku plesnih parova, odličnu kondiciju i gracioznost na plesnoj sceni, odlično i pravilno držanje tela, kao i luksuzne plesne kostime i opremu koja je neophodna za preformanse i plesna takmičenja.

Stil latino – američkih plesova se razlikuje od standardnih plesova. Za razliku od standardnih plesova, latino – američki plesovi, kao i njihova muzika, žele nešto da dočaraju i kažu plesnim pokretima. Značajna je razlika između standardnih i latino – američkih plesova i u tehnici izvođenja koraka. Za razliku od standardnih plesova, gde u koraku napred idemo preko pete, u LA plesovima u korak napred idemo sa savijenim kolenima preko prstiju na puno stopalo. Držanje: U latino-američkim plesovima držanje plesača je tako da su udaljeni jedan od drugog za razliku od standardnih plesova gde stoje jedan nasuprot drugom. U standardnim plesovima partnerka stoji s partnerove desne strane. U latino plesu postoji i držanje za obe ruke u visini struka, dok u standardnim plesovima ne. Latino – američki plesovi su: Rumba (sportska; izvorno rumba-bolero), Samba, Cha-cha-cha, Paso doble, Jive, Mambo, Salsa, Cuban-rumba, Pachanga, Cumbia, Merengue, Bachata.

Bachata je ples iz Dominikanske Republike. Osnovni korak se sastoji od tri koraka i tepa. Kod prva tri koraka težina se prebacuje sa jedne noge na drugu, a na četvrtom koraku se izbacuje kuk suprotno od kretanja smera nogu ili se napravi tep dodirivanjem prsta o pod. Partneri plesu odvojeno ili pribijeno telo uz telo, u zavisnosti od stila i raspoloženja plesača. Svaki četvrti takt je u muzici posebno naglašen. Muškarac vodi partnerku tako što joj rukama i gornjim delom tela daje signale. Žena na isti način prati muškarca. Bachata je specifična i po muzici koja govori o ljubavi kao i po ritmu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Postoje više stilova bachate: 1) Dominikanski stil koji je nastao na teritoriji Dominikanske republike, 2) Tradicionalni stil koji je zastupljen u Evropi i SAD-u, 3) Moderni stil, 4) Bachantango u kome je zastupljen argentinski tango, 5) Rueda de Bachata – u kome postoji vođa koreografije koji naglas odredjuje koreografiju dok ostali plesači prate.

Ova vrsta plesa je najpopularnija jer se pleše u paru, izaziva jake emocije kod plesača kao i gledaoca nastupa, motiviše ljude da se bave plesom jer lako mogu da savladaju plesne pokrete, omogućava dodatnu zabavu i rekreaciju, dok neki uspešno nalaze i svog savršenog partnera.

Autor: Ivana Strahinjić, sertifikovani plesni trener i fitness instruktor

 

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA

Njeno veličanstvo – BIBLIOTEKA. Dugo sam razmišljala šta je...

Kifla kroasani pečeni na ulju

Kifla kroasani pečeni na ulju.Da li ste probali...

1.Jedan po jedan – knjiga za prave ljubitelje trilera

1.Jedan po jedan - knjiga za prave ljubitelje trilera....

Čarapansko srce veliko kao kuća

Čarapansko srce veliko kao kuća. U jednom lepom, Lazarevom...