Kvalitetan san za zdrav razvoj bebe

Kvalitetan i dug san je neophodan za razvoj mozga, memorije i ključan je pri procesu učenja. Takođe, ukoliko vam je dete naspavano neće imati problema sa pažnjom i zdravim navikama u ishrani.

Značaj sna za vašu bebu

Tokom prvih godina života bebe se veoma brzo razvijaju. Iako nam se čini da one zapravo mnogo manje spavaju, san je ključan za fizički, kognitivni i emotivni razvoj. Ali, pitanje koje se često postavlja jeste – koliko sna je bebama zaista potrebno?

beba

Prema preporukama pedijatara, dužina sna kod bebe zavisi i od uzrasta. Bebe dnevno provedu spavajući između 11 i 14 sati, dok deca školskog uzrasta dnevno treba da spavaju između 9 i 11 sati.

Kako da pripremite vašu bebu za dobro spavanje?

Pre svega najbitnije je da imate određenu rutinu koja će vašu bebu da pripremi za slatke snove. Poput i odraslih ljudi, one se vrlo lako navikavaju na rituale koje uveče imate sa njom i na taj način joj pomažete da lakše zaspe.

beba

Najbolje je bebu kupati sat vremena pre spavanja

Pre nego što je nahranite i najmanje sat vremena pre spavanja, kupanje je odlična rutina da se beba spremi za svoj san. Koristite kupke koje će doprineti opuštanju i koje su spravljene od prirodnih sredstava. Nakon kupke i hranjenja preporučljivo je da je mazite i pevate joj kako bi lakše utonula u san.

Pripremite posteljinu za bebe

Optimalna temperatura prostora gde vaša beba spava treba da bude provetrena i da ne prelazi 23 stepena Celzijusa. Potrudite se da vam nije buka u kući od televizora ili muzike. Posteljinu za bebe uvek spremite na vreme pre nego što krenete da je uspavljujete. Ona treba da bude čista, a sve igračke sklonite iz krevetića. Zapamtite da ukoliko je posteljina za bebe izgužvana ili nezategnuta može da utiče na disanje tokom noći i zato sve što je u krevetiću višak uklonite.

beba

Bebe vole muziku za spavanje

Umirujuće melodije pomažu bebama da imaju čvršći san. Sa obzirom da su one u stomaku majke bile izložene raznim zvucima poput otkucaja srca, one se dolaskom na svet jako brzo adaptiraju na izloženost zvukovima u spoljnoj okolini.

Da li vam je poznat izraz beli šum ili bela buka?

Beli šum je kombinacija zvukova različitih frekvencija i ponavljanja poput zvuka talasa ili cvrkuta ptica i on na neke bebe deluje umirujuće, jer ih asocira na zvukove u maminom stomaku. Kod nas možete pronaći i generatore belog šuma koji se koriste u terapijske svrhe lečenja stresa ili poremećaja spavanja kod odraslih.

Takođe, lagane melodije ili ritmovi poput muzičke vrteške koja se pričvrste za krevetac iznad bebe može da pomogne njenom uspavljivanju i kvalitetnom snu.

beba

Šta od odeće da nosi beba tokom spavanja?

Kao što smo gore naveli da temperatura prostorije ne treba da prelazi višu temperaturu od 23 stepena, takođe povedite računa da je za spavanje obučete u tanju ili deblju pidžamu koja neće biti prevelika ali će joj biti udobna.

Da li spavate sa bebom u krevetu?

Američka akademija za pedijatriju savetuje svim budućim i novim roditeljima da sa svojim bebama ne spavaju u istom krevetu zbog postojanja mogućnost prignječenja. Ipak, jasno je da mnogi roditelji spavaju sa svojim mališanima jer smatraju da na taj način se lakše povezuju i sinhronizuju svoj san. No, važno je napomenuti da je za naše najmlađe bitno da spavaju u svom krevetiću.

Autor: Ljiljana Bugarin

OSTAVI ODGOVOR

Upišite svoj komentar!
Please enter your name here

Najnovije objave

Podeli članak:

spot_imgspot_img

Najnovije objave

Možda će ti se dopasti
Sličan sadržaj

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije?

Kako da se vaš restoran izdvoji od konkurencije? U...

Aromatični sočni marokanski kolač

Aromatični sočni marokanski kolač. Od griza, obilato preliven slatkim...

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom mestu?

Napredak kroz dobrobit: Kako podržati mentalno zdravlje na radnom...

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?

Koja oprema vam je potrebna za pružanje usluga pedikira?...